Ξεκινάει η αναμόρφωση στο δάσος «Κουρί» από τον Δήμο Κοζάνης! Τι περιλαμβάνει η μελέτη

13692232_10210123811319978_1781942918_o

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κοζανης κα. Ελένη Τασοπούλου σχετικά με τις εξελίξεις του δάσους «Κουρί». Η κα. Τασοπούλου μεταξύ των άλλων ανέφερε:

«Εδώ και 10 μέρες το δάσος «Κουρί» έχει περιέλθει στο Δήμο Κοζάνης ως χρήση, έπειτα από την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου Κοζάνης. Τα 305 στρέμματα του δάσους που όλοι έχουμε περπατήσει, από εδώ και πέρα μπαίνει σε έναν επόμενο σχεδιασμό. Ήδη οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν αρχίσει να εκπονούν τη μελέτη ανάδειξης και συντήρησης του χώρου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης. Θέλουμε να πιστεύουμε πως στο τέλος της επόμενης χρονιάς το δάσος Κουρί θα είναι έτοιμο για να το επισκεφτεί ο καθένας και δε θα θυμίζει πια αυτό που τα τελευταία χρόνια είδαμε.»

Σχετικά με τη μελέτη η κα. Τασοπούλου είπε:

«Η φιλοσοφία της μελέτης κατά κύριο λόγο είναι η ανάδειξη των φυσικών χώρων του δάσους. Οι φυτοκομικοί χειρισμοί που θα γίνουν θα έχουν ως στόχο την ανάδειξη του δάσους. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και πέρα από την συντήρηση και την ανάδειξη των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων, περιλαμβάνει παιδικές χαρές, πετρόχτιστα μονοπάτια, αθλητικό μονοπάτι, βρύσες, κιόσκια, καθαρισμό των μονοπατιών και επιπλέον φυτεύσεις με άλλα είδη για τον εμπλουτισμό του δάσους. Επίσης, στον χώρο του Κουρί θα υπάρχει και ένα ξύλινο παρατηρητήριο με επισκέψιμο χώρο για περιβαλλοντολογικές επισκέψεις και δράσεις, καθώς επίσης και έναν ξύλινο οικίσκο για τον φύλακα του χώρου.»

Τέλος, η κα. Τασοπούλου διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάποιο αναψυκτήριο, μιας και ο χώρος αυτός που υπήρχε για χρόνια το αναψυκτήριο έχει παραχωρηθεί στο Σώμα Ελληνίδων Οδηγών.

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

Η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης για το θέμα:

ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

¨Κουρί¨ και πάλι…

Υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου Κοζάνης  προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη και εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων δασικής αναψυχής, άθλησης και περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο δημόσιο δάσος ¨Κουρί¨.

Η κυριότητα της έκτασης παραμένει στο δημόσιο, ενώ η χρήση παραχωρείται για 20 χρόνια στο Δήμο Κοζάνης, ο οποίος  πλέον αναλαμβάνει τη συντήρηση και  την εύρυθμη λειτουργία του χώρου.

Η υλοποίηση του έργου χρηματοδοτείται από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης.

Η μελέτη  εκπονείται από τις Υπηρεσίες του Δήμου και θα ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο. Η φιλοσοφία της  είναι η ανάδειξη των χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος και η προβολή των ιδιαίτερων σημείων του χώρου με βάση την αρχή της αειφορίας. Στόχος είναι η προσέλκυση του κοινού για αναψυχή, όχι μόνο  λόγω των κατασκευών, αλλά  του φυσικού περιβάλλοντος. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται είναι απόλυτα προσαρμοσμένες με αυτό δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να κατανοήσει τη φύση και παρέχοντας ευκολίες για την παραμονή στο χώρο.

Ένας βασικός πνεύμονας πράσινου που συνδέεται ιστορικά τα τελευταία 40 χρόνια με τη ζωή των Κοζανιτών, ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου υποβαθμίστηκε τρομερά, απαξιώθηκε και εγκαταλείφθηκε,  θα ξαναζωντανέψει προσφέροντας έναν κοντινό προορισμό για αναψυχή, άθληση και ηρεμία.

Έτσι το Κουρί θα αποτελέσει μέρος μιας διαδρομής με ιδιαίτερα οικολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν.

12 σχόλια στο άρθρο “Ξεκινάει η αναμόρφωση στο δάσος «Κουρί» από τον Δήμο Κοζάνης! Τι περιλαμβάνει η μελέτη

 1. γκρινια κ δω? τοσο καιρο δε γκρινιαζατε που δεν εκανε κανεις τιποτα με το κουρι? τι θελετε τώρα? ελεος πια!

 2. ΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΙΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΣΤΗΣ ΑΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΧΡΗΜΑΤΟΝ ΦΙΛΟΖΩΟΟΟΝ

 3. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!!ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΕΙΡΑ Ο ΞΕΝΙΑΣ ,ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ,Ο ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (ΠΗΓΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ)ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ !!!!!!ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ!!!!

 4. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΑΠΛΑ ΕΧΕΙ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ,ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΥΕΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ (Π.Χ ΡΑΒΕ-ΞΗΛΩΝΕ).ΚΑΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΥΣΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ,ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ….Ε..ΟΧΙ ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΜΕ!!!!

  1. καταστηματάρχης

   - Edit

   Απαντήστε

   Κι όμως ο φίλος εχει απόλυτο δίκιο… Να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα είμαστε, αντί να πούμε ένα μπράβο στον δήμο που δείχνει θέληση – τουλάχιστον – σε ένα ζήτημα που δεν ακούμπησε κανείς! Να λέμε τα κακά, αλλά να λέμε και τα καλά! Η μιζέρια στο μεγαλείο της…

 5. Ο ΦΙΛΟΣ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΝΟΝΤΑΙ..ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΦΙΛΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ Κ. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΑ!!!!

 6. Πρέπει να προβλεφτεί και αναψυκτήριο.Θα τρέχουμε ,θα αθλούμαστε και μετά δεν θα μπορούμε π.χ να φάμε ή πιούμε κάτι για να ξεδιψάσουμε;Με ποιά λογική; Ότι είναι πολύ κοντά και θα φτάνουμε γρήγορα στο σπίτι;;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.