Δαμιανός, ο αγρότης από την Πτολεμαΐδα με τη διπλή ζωή: «Τα δίνω “χεράτα”, για να ξέρει ο άλλος τι τρώει!»

IMG_5342

Ο Δαμιανός Βασιλειάδης είναι 26 χρόνων. Μεγάλωσε και ζει στην Πτολεμαΐδα και σπούδασε Μηχανικός υδραυλικών εγκαταστάσεων. Από το στυλ του, τον τρόπο που μιλά αλλά και τον τρόπο που ντύνεται, καταλαβαίνει κανείς πως είναι ένα παιδί της πόλης. Κάποιοι ίσως τον έχετε δει να δουλεύει και τη νύχτα. Πολλοί όμως δεν ξέρετε πως ο Δαμιανός έχει διπλή ζωή.

Ο Δαμιανός είναι νέος αγρότης. Δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Καλλιεργεί μόνος του εδώ και τέσσερα χρόνια τα δικά του χωράφια, παράγοντας προϊόντα που ο ίδιος πουλάει. Το ξεχωριστό με τον Δαμιανό, είναι ότι έχει προσωπική σχέση με τους καταναλωτές, αφού τους γνωρίζει, τον εμπιστεύονται, και προπωλεί κάθε χρόνο ολόκληρη την παραγωγή του. Η φράση του «Τα δίνω “χεράτα”, για να ξέρει ο άλλος τι τρώει!» δε χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση.

IMG_5338

Τον επισκεφθήκαμε στο αγρόκτημα του στην Αγραπιδιά Φλώρινας, λίγα μόλις μέτρα από το γνωστό μας Λιμνοχώρι.

 • Δαμιανέ πως και το έριξες στη φύση;

Δούλευα σαν υδραυλικός από εδώ και από εκεί. Μετά σε εργολάβο στη ΔΕΗ. Οι δουλειές ήταν ελάχιστες με την πτώση της οικοδομής και το μεροκάματο πολύ δύσκολο. Μέχρι και Θεσσαλονίκη έφτασα. Επέστρεψα για ένα και μόνο λόγο. Για να κάνω κάτι δικό μου. Ήθελα και θέλω να δουλεύω για εμένα, ώστε να μένει ο κόπος μου στην τσέπη μου.

Έψαξα τι θα μπορούσα να κάνω.  Και στράφηκα στα χωράφια των δύο παππούδων μου, στην Αγραπιδιά και την Ακρινή, εκεί δηλαδή από όπου ξεκίνησα σαν αγρότης τα καλοκαίρια όταν ήμουν μικρός. Αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά με την παραγωγή και άρχισα να ψάχνω τι προϊόντα θα βάλω. Πλέον βρήκα την ησυχία μου, ξέρω τι μου γίνεται, και το εισόδημα μου εξαρτάται από εμένα!

IMG_5318

 • Πόσο εύκολο ήταν στη αρχή;

Πολύ δύσκολο. Στην αρχή ήμουν άπειρος ώστε να διαχειριστώ μόνος μου την ευθύνη μιας τόσο μεγάλης καλλιέργειας. Ήθελε πολύ προσοχή, αλλά σιγά-σιγά μπήκα στο κλίμα και άρχισα να μαθαίνω τα μυστικά.Ψάχτηκα, ρώτησα γεωπόνους, ζήτησα την εμπειρία των παλιότερων στο χωριό, έμαθα και ακόμα μαθαίνω.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα, ήταν το μεγάλο κεφάλαιο που χρειαζόμουν. Αγόραζα σπόρο, λιπάσματα, σε κάποιες περιπτώσεις γη, και είχα να πληρώσω και τους εργάτες. Μιλάμε για μεγάλα ποσά, αλλά ο κόπος και το ρίσκο μας πιάσανε τόπο.

Το καλό για μένα ήταν ότι από πιτσιρικάς γύριζα μεσα στα χωράφια,  γι’ αυτό τα αγαπάω. Τα καλοκαίρια στο χωριό οι φίλοι μου με κορόιδευαν που τριγύριζα μέσα στα στάρια, και τα καλαμπόκια του παππού, αλλά δε μάσησα.
IMG_5314

 • Τώρα; Είναι δύσκολο; Τι αντιμετωπίζεις;

Είναι πολύ δύσκολο. Πολλοί το βλέπουν, λίγοι το καταλαβαίνουν. Μερικοί όταν ακούν ότι πάω στο χωράφι γελάνε. Αλλά πρέπει να επιβιώσεις.Το κράτος δεν είναι κοντά μας, έχει τρομερές απαιτήσεις. Καθυστερεί τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές, και φυσικά δεν είναι εκεί όποτε τους χρειαζόμαστε. Η μεγαλύτερη δυσκολία για εμάς είναι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις καιρικές συνθήκες.. Με μια καταστροφή λόγω καιρού, είμαι τελειωμένος..

Ευτυχώς, έχω την οικογένεια μου που με στηρίζει σε κάθε βήμα και ανταπεξέρχομαι σε όλες τις δυσκολίες.

 • Δουλεύεις και σε καφέ μπαρ. Προλαβαίνεις; Πως τα συνδυάζεις;

Η δουλειά είναι υγεία! Μ’ αρέσει.. Δουλεύω το λιγότερο 9-10 ώρες όταν είμαστε σε φουλ σεζόν.

Δουλεύω 2-3 ημέρες την εβδομάδα στο γνωστό σε όλους μας Baccara. Περνάω πολύ καλά, είμαστε μια πολύ δεμένη ομάδα που γουστάρουμε αυτή τη δουλειά και την κάνουμε με πάθος. Έχουμε δεθεί, είμαστε μια οικογένεια πλέον και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την στήριξη που μου παρέχουν.

Τη δεύτερη δουλειά την κάνω επειδή δε θέλω να αποκοπώ τελείως από τη βαβούρα. Θέλω να είμαι κοινωνικός, να κυκλοφορώ και να βλέπω φίλους αλλά και γενικά επαφές στην Πτολεμαΐδα που δε θέλω να χάσω. Ίσως σταματήσω μόνο όταν αυξηθεί πολύ η παραγωγή μου, κάτι που προσπαθώ κάθε χρόνο και περισσότερο.

 • Πως είναι να είσαι και στο χωράφι και στο μπαρ;

Αυτή η εναλλαγή παραστάσεων χρειάζεται….. Εσείς που είστε όλη μέρα στην πόλη τι καταλαβαίνετε;

IMG_0480

 • Έχεις φτιάξει τη δική σου φάρμα. Τι παίζει εκεί;

Ο παππούς μου είχε από πάντα ζώα, για μένα είναι τρόπος ζωής. Η ηρεμία της φύσης με γεμίζει σαν άνθρωπο και αποφάσισα να φτιάξω τη δική μου φάρμα και να βγάλω το γούστο μου, φτιάχνοντας μια μικρή υποδομή που θέλω κάθε χρόνο να είναι και πιο οργανωμένη. Αυτή τη στιγμή, έχω κότες, φραγκόκοτες, χήνες, γουρούνια, κουνέλια και φυσικά τα σκυλιά μου. Έχω και πέντε άλογα, για τα οποία είμαι πολύ χαρούμενος γιατί κάνω τις βόλτες μου στην φύση.

IMG_5295

 • Τι παράγουμε φέτος;

Τα τελευταία χρόνια παράγω φασόλια, ρεβίθια, και πιπεριές Φλωρίνης.

IMG_5329

 • Γιατί να προτιμήσει κάποιος τα δικά σου προϊόντα;

Μιλάμε για τρία προϊόντα που παράγονται από πιστοποιημένο σπόρο, στα ευλογημένα χώματά μας με πολλή προσωπική φροντίδα.Ειδικά για την πιπεριά, μπορώ να πω ότι έχει εξαιρετική υφή, και την αυθεντική γεύση. Αυτό οφείλεται εκτός των άλλων, στο ότι στην περιοχή Αμυνταίου έχουμε ιδανικά χώματα για την καλλιέργειά της.

Αγαπάμε αυτό που κάνουμε, το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε, και η μόνη εγγύηση που μπορούμε να δώσουμε, είναι το ίδιο το προϊόν.

Επειδή είμαι σίγουρος για το τι πουλάω, έχω το θράσος να προκαλώ τους πελάτες να δοκιμάσουν και συνήθως τους πείθω. Και όποιος παίρνει, παθαίνει πλάκα… Μιλάω σοβαρά!

12901424_1001506579928654_1715700403939637196_o

 • Με τις τιμές τι παίζει; Μένει τίποτα; Ξέρω ότι τα διανέμεις μόνος σου.

Αποκλειστικά. Τα προϊόντα τα δίνω “χεράτα”. Αυτός είναι ο λόγος που μπορώ και πουλάω φθηνά. Γιατί αξίζει να μπορείς να τα δώσεις φθηνά στον καταναλωτή, και όχι στους εμπόρους. Άλλωστε αυτό θέλει και ο κόσμος. Έτσι, έχω καταφέρει και ξεπουλάω κάθε χρόνο.

 • Δε δυσκολεύεσαι στην πώληση;

Έχω επαφές με κόσμο και ήδη εμπιστεύονται τα προϊόντα μου. Όσο για τους νέους, τους πείθω ότι μπορώ να τους εκπλήξω… Πιστεύω στο προϊόν, και πλέον πουλάω πολύ εύκολα!

 • Πότε βγαίνει η παραγωγή; Είσαι έτοιμος;

Μέσα Αυγούστου ξεκινά η συγκομιδή. Είμαστε φουλ και είμαστε έτοιμοι για να προσφέρουμε στον κόσμο το καλύτερο ρεβίθι, το καλύτερο φασόλι, και την καλύτερη πιπεριά που έχει δοκιμάσει…

Θα τον βρείτε:

Δαμιανός Βασιλειάδης

Αγραπιδιά Φλώρινας

Τηλέφωνο: 6987919733

Fb Profile: https://www.facebook.com/damianos.vasileiadis

Fb Group: https://www.facebook.com/groups/463439673856299

Φωτογραφίες: Στέφανος Καραβάνης

Ρεπορτάζ: e-ptolemeos.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Δαμιανός, ο αγρότης από την Πτολεμαΐδα με τη διπλή ζωή: «Τα δίνω “χεράτα”, για να ξέρει ο άλλος τι τρώει!»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.