Το 1ο μέρος του αφιερώματος των λιμνών των Πρεσπών Φλώρινας – Του Σταύρου Καπλάνογλου

aakluytflyliuyfdtdtjydjyt

Οι δύο λίμνες της Π.Ε Φλωρίνη,ς τις οποίες μοιράζεται η Ελλάδα με τα δυο άλλα όμορα κράτη.είναι η ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ Ελλάδα περίπου 90% Αλβανία περίπου το 10 %…και

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ Ελλάδα. 22% Αλβανία 18% Σκόπια…60 %.

Βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη και χωρίζονται από μια στενή λωρίδα γης με μήκος 4 χλμ. και πλάτος 200 έως 1000 μέτρα και μαζί με τα γύρω βουνά, σχηματίζουν έναν παράδεισο, από αυτούς που δεν συναντάς συχνά. Έτσι, αποτελούν ένα στολίδι, όχι μόνο της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας

Τις Λίμνες και την περιοχή την χαρακτηρίζουν

Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον ,τα αναρίθμητα πουλιά,οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα βυζαντινά μνημεία.

Το πιο σημαντικό της, όμως χαρακτηριστικό, είναι ότι συγκεντρώνει πάρα πολλές μορφές ζωής, σε τόσο μικρή έκταση.

Ειδικότερα, όσο αφορά το πλήθος των πουλιών και τη σπανιότητα τους, συνετέλεσε το γεγονός ότι η περιοχή είναι απομονωμένη, καθώς βρίσκεται μακρυά από μεγάλες πόλεις και εθνικούς δρόμους. Αυτό συνετέλεσε, ώστε πολλά από τα σπάνια είδη που φιλοξενεί να υπάρχουν μόνο στις Πρέσπες και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι σε εθνικό επίπεδο, η περιοχή προστατεύεται από πολλές εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις και νόμους.

Συγκεκριμένα, από το 1974 έχει ανακηρυχτεί

1.Εθνικός Δρυμός

2.Υγρότοπος Διεθνούς σημασίας στο πλαίσιο της σύμβασης Ραμσάρ.

3 . Διασυνοριακό πάρκο το 2000 από τις κυβερνήσεις και κοινωνίες και των τριών χωρών. που κατέχουν η κάθε μια μέρος αυτών των λιμνών

Όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στην περιοχή των Πρεσπών,ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος, όπως και ο εμφύλιος που ακολούθησε,, έδιωξε κόσμο από την περιοχή, την οποία αποτελείωσε η μετανάστευση και η αστυφιλία που ακολούθησε.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ερημώσουν πολλά χωριά,τα οποία παρέμειναν για πάρα πολλά χρονιά εγκαταλελειμμένα και να μην υπάρξει ανοικοδόμηση.

Τα χωριά αυτά είχαν ένα παραδοσιακό χρώμα, όντα εξαίρετα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και κατά πλειοψηφία πλινθόκτιστα.

Οι κάτοικοι, όταν πια, άρχισε να υπάρχει ενδιαφέρον για την περιοχή, δεν τα γκρέμισαν, για να κατασκευάσουν καινούργια με σύγχρονα υλικά και σχέδια, αλλά φρόντισαν να τα αναπαλαιώσουν, αφήνοντας ένα χρώμα παλιάς εποχής Έτσι, η εμφάνιση των οικισμών παρέμεινε ευχάριστη δημιουργώντας κατάλληλο κλίμα για αγροτουρισμό

Σε αυτό βοήθησαν, τα εναπομείναντα θρησκευτικά μνημεία τα οποία περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο έξοχα δείγματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής και μαρτυρούν την έντονη παρουσία του ανθρώπου στο βάθος της ιστορίας.

ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ

Είναι από τα ελάχιστα κατοικούμενα νησιά μέσα σε λίμνη.

Στη νησίδα της Πρέσπας, εκτός από την ύπαρξη της σημαντικής εκκλησίας του 10ου αιώνα μ.Χ. και του τάφου του Βούλγαρου τσάρου Σαμουήλ, υπάρχει και η Ομώνυμη βασιλική, στα ερείπια της οποίας γίνονται κάθε Αύγουστο οι εκδηλώσεις “Πρέσπεια”, που συγκεντρώνουν κορυφαία ονόματα της Τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΒΙΔΡΟΝΗΣΙ

Δεύτερο, νησί στην Μ. Πρέσπα είναι το Βιδρονήσι, που είναι πιο μικρό από τον Αγ.Αχίλλειο είναι ακατοίκητο και εκεί κουρνιάζουν αμέτρητα πουλιά.

Δεν επιτρέπεται η «απόβαση» ανθρώπων στο Βιδρονήσι, ούτε και η κάθε είδους όχληση. Είναι τόσες οι φωλιές των πουλιών εκεί, που το τραχύ ανθρώπινο βήμα, θα τάραζε τη γαλήνη και θα προκαλούσε καταστροφή των αυγών και των νεοσσών. Ακόμα, και το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη επάνω στο νησάκι μένει αλειτούργητο για χάρη των κορμοράνων και των αργυροπελεκάνων. Στις κορυφές των δέντρων φτιάχνουν τις φωλιές τους οι πρώτοι, στα βράχια και τις καλαμιές φωλιάζουν ο ένας δίπλα στον άλλο οι δεύτεροι

TA VIDEO

Στην παρουσίαση των λιμνών της Φλώρινας που θα γίνει σε 6 ξεχωριστά μέρη, δίνονται στοιχεία για την περιοχή τής Π.Ε .Ένωσης Φλώρινας αλλά και βιντεάκια με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής ,στηριζόμενοι, κυρίως στην δουλειά που έκανε ο οργανισμός του Εθνικού Πάρκου που εδρεύει στον Αγ. Γερμανό, από όπου πήραμε τις επιστημονικές ονομασίες των οργανισμών που διαβιώνουν στις λίμνες και δημιουργησαμε7-8 βιντεοταινίες αναζητώντας φωτογραφίες σε άλλες πήγες

Σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ και αμέσως μετά τα ΕΡΠΕΤΑ

ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Οι νυχτερίδες είναι τα μόνα θηλαστικά ικανά για πραγματική πτήση. Με εξαιρετικά επιμήκη δάχτυλα και μια μεμβράνη μοιάζει ανατομικά το ανθρώπινο χέρι. Σχεδόν 1.000 είδη νυχτερίδων μπορεί να βρεθούν σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, οι νυχτερίδες αποτελούν το ένα τέταρτο όλων των ειδών θηλαστικών της γης!

Για την χρησιμότητα των νυχτερίδων στην ισορροπία της φύσης και την χρησιμότητα στον άνθρωπο ας δούμε την διατροφή της.

Το 70% των νυχτερίδων καταναλώνουν έντομα, έτσι μοιράζονται με τον άνθρωπο ένα μεγάλο μέρος του ελέγχου των παρασίτων. Υπάρχουν, επίσης, νυχτερίδες που τρώνε φρούτων και νέκταρ σαρκοφάγα ,νυχτερίδες που λυμαίνονται μικρά θηλαστικά, πουλιά, σαύρες και βατράχια.

ΦΙΔΙΑ

Έχουμε πει και παλιότερα ότι τα φίδια είναι από τα πιο παρεξηγημένα ζώα.Θεωρούνται ωφέλιμα, για τον άνθρωπο και τα ζώα, καθώς καταναλώνουν αρχικά έντομα και στη συνέχεια τρωκτικά.

Ένα φίδι σε όλη του τη ζωή θα φάει έως 1000 τρωκτικά. Σε συνάντηση με άνθρωπο προσπαθεί να απομακρυνθεί και επιτίθεται παρά μόνο όταν νοιώσει ότι κινδυνεύει. Κυκλοφορούν από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο και διέρχονται χειμερίας νάρκης

Για να προφυλαχθούμε από την τυχόν εμφάνιση των φιδιών καλό είναι να πράξουμε τα ακόλουθα:

1.Καταπολέμηση τρωκτικών

2.Καθαρίζουμε από χόρτα

3 Απομακρύνουμε μαζεμένες πέτρες

4.Προστατεύουμε το χώρο με προϊόντα που τα διώχνουν όπως το θειάφι-αλλα και άλλα που κυκλοφορούν στο εμπόριο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.