Βίντεο: Πανηγυρική υποδοχή αντιπροσωπειών των αδελφοποιημένων πόλεων Αλέξινατς της Σερβίας και Χισάρ της Βουλγαρίας στην Αιανή



fhsgtsrtuhutrsurstrsut

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι και οι φορείς της Αιανής, στις αντιπροσωπείες των αδελφοποιημένων πόλεων Αλέξινατς (Aleksinac) της Σερβίας και Χισάρ (Hissar) της Βουλγαρίας, που κατέφθασαν στην ιστορική πόλη τους την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 και θα φιλοξενηθούν μέχρι την Κυριακή 17 Ιουλίου.

Η υποδοχή έγινε στην είσοδο της πόλης από τους καβαλάρηδες της Αιανής, που σχημάτισαν πομπή με τα λεωφορεία των επισκεπτών, καταφθάνοντας στην πλατεία.

Η επίσημη πανηγυρική τελετή υποδοχής των αντιπροσωπειών, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 14/7 στην Αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Αιανής, που κατακλύστηκε από κόσμο, επιβεβαιώνοντας το παραδοσιακό αίσθημα φιλοξενίας και φιλίας των κατοίκων.

Το πρώτο εγκάρδιο και συγκινησιακό καλωσόρισμα έγινε από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού – Μορφωτικού Συλλόγου Αιανής «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Μάρκο Γκουρτζιούμη και συνεχίστηκε στο ίδιο κλίμα, από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής Ηλία Μπουρνιώτη και το δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη. Ανταπέδωσαν με θερμές ευχαριστήριες οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών, Πετρόφ Πέτκοφ Γενικός Γραμματέας του Hissar της Βουλγαρίας και Νέναντ Στάνκοβιτς (Nenad Stankovic) δήμαρχος της πόλης του Aleksinac της Σερβίας.

Ακολούθησε η κύρια ομιλία της εκδήλωσης από την υπεύθυνη της Επιτροπής Φιλοξενίας της Αιανής Ντίνα Κακαβέλη, η οποία πέρα από το καλωσόρισμα και τις ευχαριστίες στους συντελεστές φιλοξενίας για τις Ημέρες Φιλίας 14-17/7/2016, αναφέρθηκε λεπτομερώς στα στοιχεία της πορείας της αδελφοποίησης της Αιανής με τις ως άνω δυο πόλεις, που ξεκίνησε πριν από είκοσι και πλέον χρόνια. Μια φιλία που γεννήθηκε, για μεν το Αλέξινατς από τα αποκαΐδια της βομβαρδισμένης πόλης από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην πολεμική κρίση της Γιουγκοσλαβίας του 1999, για δε το Χισάρ από την εποχή της πολιτικής και  οικονομικής ανακατάταξης και κρίσης στη Βουλγαρία το 1990. Ουσιαστικά, παρότι ακόμα εκκρεμεί το αίτημα  της τυπικής αδελφοποίησης από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η πόλη του Αλέξινατς με την Αιανή έχουν αδελφοποιηθεί από το 1999, μετά της αποστολή της ανθρωπιστικής-φαρμακευτικής βοήθειας από την Αιανή επί δημαρχίας του Στέργιου Βαβλιάρα. Για το Χισάρ, η γνωριμία και οι πρώτες ενέργειες είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, το 1990, επί δημαρχίας του Γιάννη Μητσιάκου και ολοκληρώθηκαν με την επίσημη τελετή αδελφοποίησης τον Απρίλη του 1998 στο Χισάρ, παρόντων των αρχών της Αιανής με επικεφαλής τον τότε δήμαρχο Στέφανο Βαβλιάρα και του έλληνα προξένου της Φιλιππούπολης.

Από τότε έχουν γίνει πολλές επισκέψεις αντιπροσωπειών από και προς τις δυο πόλεις των γειτονικών χορών, πολιτιστικού-λαογραφικού κυρίως περιεχομένου και σχολικών μονάδων, που έχουν σφυρηλατήσει το αίσθημα φιλίας μεταξύ των φορέων και των κατοίκων τους, σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Επανερχόμενοι στην εκδήλωση, μετά την ομιλία της κ. Κακαβέλη, έγινε η επίδοση αναμνηστικών δώρων και τοπικών προϊόντων στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών και συνεχίστηκε μελωδικά με την τοπική μουσική μπάντα που συντόνιζε ο Γιώργος Φτάκας, που εμπλουτίστηκε λίγο αργότερα από την εξαιρετική χορωδία του πρώην δήμου Αιανής, που διηύθυνε ο ίδιος. Η εκδήλωση έκλεισε στον ίδιο χώρο, με την παράθεση δείπνου στους επισκέπτες από το Αλέξινατς και το Χισάρ.

Για την Παρασκευή 15/5, είχε προγραμματιστεί επίσκεψη των αντιπροσωπειών των «αδελφών πόλεων» στο δημαρχείο Κοζάνης, ενώ για το επόμενο διήμερο οι Ημέρες Φιλίας περιλαμβάνουν:

Το Σάββατο, 16/07/16 10.30 – 13.00, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και από 21.00 – 24.00, εκδήλωση με χαιρετισμούς επισήμων, παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων Aleksinac – Αιανής – Hissar, επίδοση αναμνηστικών.

Την Κυριακή, 17/07/16 10.00 – 11.00, ξεπροβόδισμα, αναχώρηση αντιπροσωπειών.

Κατά την διάρκεια των Ημερών Φιλίας, θα λειτουργούν εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας και τοπικών προϊόντων. Επίσης ο Αθλητικός Σύλλογος «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», θα διοργανώσει ποδοσφαιρικό αγώνα παλαιμάχων και αγώνα βόλεϊ με τη συμμετοχή μελών και των αντιπροσωπειών των Αδελφών Πόλεων.

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.