Ανακοίνωση του ΣΕΕΕΝ για τα δεδουλευμένα και τις απολύσεις στις εργολαβίες της ΔΕΗ



somateio_ergazomenon_energeiaΟύτε μέρα καθυστέρηση στην καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στις εργολαβίες. Να μπει φρένο τώρα στις απολύσεις.

Συνάδελφοι στις εργολαβίες,

Οι τελευταίες εξελίξεις με το σταμάτημα εργολαβιών, με την μεγαλύτερη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων δεν είναι κεραυνός ένα αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε που πιστά υπηρέτησαν και υπηρετούν οι κυβερνήσεις για την απελευθέρωση/ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που σε αυτή τη φάση συνδυάζεται με τον περιορισμό της αξιοποίησης του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες αποτελούν τα πρώτα θύματα τις εξέλιξης αυτής επιβεβαιώνοντας τη θέση του ΣΕΕΕΝ ότι οι εργολαβίες εκτός του στόχου για μείωση των μισθών είχε επίσης στόχο η ΔΕΗ Α.Ε να απολύει προσωπικό με μεγαλύτερη ευελιξία.

Η μείωση της εξορυκτικής δραστηριότητας θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες απολύσεις. Επίσης η έλλειψη ρευστότητας που παρουσιάζει η ΔΕΗ Α.Ε αξιοποιείται σαν όχημα για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στα δεδουλευμένα, νέο χτύπημα στα δικαιώματα τους.

Το προηγούμενα χρόνια όταν η ΔΕΗ παρουσίαζε επί μια δεκαετία κέρδη και η ρευστότητα της ήταν σε καλά επίπεδα, τίποτα δεν την εμπόδισε να αξιοποιεί στις εργολαβίες εργαζόμενους με 500 ευρώ, χωρίς να πληρώνονται προσαυξήσεις στις υπερωρίες, στα Σαββατοκύριακα, χωρίς δώρα και επιδόματα. Μαζί με τους εργολάβους έκαναν πάρτυ με τον κλεμμένο ιδρώτα των εργαζομένων. Οι εργολάβοι έκαναν την βρώμικη δουλειά για τη ΔΕΗ. Με το ανάλογο τίμημα έπαιξαν το βρώμικο ρόλο, να εφαρμόζουν δουλεμπορικές σχέσεις εργασίας και να ελέγχουν με την τρομοκρατία της απόλυσης τους εργαζόμενους.  ΔΕΗ Α.Ε και εργολάβοι είναι οι πρώτοι που θα αξιοποιήσουν τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για την παραπέρα μείωση του κατώτερου μισθού, την κατάργηση των τριετιών, την απελευθέρωση των απολύσεων. Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να ξεχάσουν  ότι απειλές και απολύσεις ήταν η απάντηση, κάθε φορά που διεκδικούσαν δεδουλευμένα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, δώρα,επιδόματα κ.α Που ήταν όλοι αυτοί (συνδικαλιστές, εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση, βουλευτές) όταν συνέβαιναν όλα αυτά, ενώ δεν έχασαν λεπτό για να παρέμβουν όταν έμειναν απλήρωτοι οι εργολάβοι;

Συνάδελφοι στις εργολαβίες,

Οι αρνητικές εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα από έξω. Στην περιοχή θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στις εργολαβίες και τα οκτάμηνα. Το τακτικό προσωπικό θα δεχτεί νέα επίθεση στο μισθό του. Απέναντι στη νέα επίθεση που μας ετοιμάζουν θέλει κοινό αγώνα  όλων των εργαζόμενων (τακτικό προσωπικό, οκτάμηνα, εργολαβίες) μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους στα φορτηγά που έχουν επενδύσει χιλιάδες ευρώ για να έχουν ένα μεροκάματο και τώρα θα μείνουν άνεργοι με τα χρέη να τους πνίγουν, μαζί με το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από αυτή την πολιτική. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας μακριά από αυτούς που έπιναν και μας πίνουν το αίμα, που μας καλούν για μια ακόμα φορά να βάλουμε πλάτη για να σωθούν τα κέρδη τους. Με μορφές αγώνα που αποφασίζουμε εμείς μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

Να διεκδικήσουμε:

Ούτε μέρα καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων. Να κόψουν το λαιμό τους ΔΕΗ και εργολάβοι ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Ενέργεια κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα. Όχι στην περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. Όχι στην πώληση του ΑΔΜΗΕ. Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών. Δημιουργία θέσεων εργασίας μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Όχι στον περιορισμό της χρήσης του λιγνίτη.
Έκτακτο επίδομα από τον ΟΑΕΔ για όσους συναδέλφους χάνουν τη δουλειά τους. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που προβλέπονται.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.