Επερώτηση της παράταξης του Θ. Μουμουλίδη για το πρόβλημα με τη διάθεση του αγελαδινού γάλακτος των παραγωγών της περιοχής



moumoulidis_allazoume_epoxi11

Επερώτηση σχετικά με τις δράσεις της περιφερειακής αρχής για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με τη διάθεση του αγελαδινού γάλακτος για τους παραγωγούς της περιοχής, απηύθυνε ο επικεφαλής της παράταξης ¨Αλλάζουμε εποχή¨ Θέμης Μουμουλίδης, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου.

Επιπλέον πέραν των προτάσεων που κατατέθηκαν για την ανεξάρτητη ανάπτυξη του κλάδου από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, και την αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος, εκφράστηκε η άποψη της παράταξης για την άμεση πραγματοποίηση περιφερειακής σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (παραγωγικοί, επιστημονικοί, πολιτικοί και υπηρεσιακοί) για την κατάρτιση οδικού χάρτη που θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού υποστήριξης των παραγωγών για την απρόσκοπτη διάθεση των προϊόντων τους.

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση προβλήματος διάθεσης του γάλατος από αγελαδοτροφικές μονάδες της περιφέρειάς μας και γενικότερα της στήριξης του κλάδου της γαλακτοπαραγωγής

Περιγραφή του προβλήματος στη περιοχή μας

Τους τελευταίους τρείς μήνες οι γαλακτοπαραγωγοί της περιοχής μας βιώνουν την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Στις ήδη χαμηλές τιμές του γάλακτος και στα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου, προστέθηκε και η διακοπή συνεργασίας μεγάλου μέρους των αγελαδοτρόφων με γαλακτοβιομηχανία (ΕΒΟΛ) αλλά και το κλείσιμο μεταποιητικής μονάδας μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας (ΦΑΓΕ), που είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαθέσουν το γάλα που παράγουν καθημερινά.
Οι κύριοι λόγοι που υποκρύπτονται πίσω από το φαινόμενο, έχουν να κάνουν µε τα προβλήματα που έχει συσσωρεύει ο κλάδος και συνίστανται, στην έλλειψη ρευστότητας, στην κατάργηση της ποσόστωσης από την Ε.Ε. από 01/01/2016 με αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των τιμών του γάλακτος, στις εισαγωγές συμπυκνωμένου γάλακτος, για χρήση σε τυροκομικά και άλλα μεταποιημένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι βιομηχανίες πλέον μπορούν να εισάγουν γάλα από το εξωτερικό εύκολα, αφού έχουν τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή τους, λόγω της αύξησης του χρόνου για τη πώληση ως «φρέσκο γάλα». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ το 2014 η μέση τιμή πώλησης του γάλακτος για τον παραγωγό ήταν στα 47 λεπτά το κιλό, σήμερα έχει φτάσει στα 30 λεπτά.

Λίγα λόγια για τη κατάσταση του κλάδου

Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική και αντανακλά τη συρρίκνωση του κλάδου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Καθώς ο κλάδος έχει αναπτυχθεί χωρίς πρόγραμμα κάτω από την πίεση των βιομηχανιών για αύξηση του μεγέθους, κυρίως λόγω της ανάγκης μείωσης του κόστους μεταφοράς, το γάλα παράγεται κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Ροδόπη –Θράκη και η επεξεργασία και κατανάλωσή του γίνεται στο λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη.
Η επιχειρηματική γαλακτοπαραγωγική  αγελαδοτροφία συγκεντρώνεται, ως προς τον αριθμό των παραγωγικών ζώων,  κυρίως στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (42,8%), την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (15,40%), τη Θεσσαλία (12,5%), τη Δυτική Μακεδονία (10,3%), τη Δυτική Ελλάδα (5,8%) και την Ήπειρο (5,7%), που αντιπροσωπεύουν συνολικά ποσοστό 95,2% του συνολικού εκτρεφόμενου πληθυσμού. Όλες οι λοιπές Περιφέρειες της χώρας συγκεντρώνουν το υπόλοιπο ποσοστό, δηλαδή 4,8 % του εκτρεφόμενου πληθυσμού (Γεωργούδης 2012).

Οι λόγοι της συνεχιζόμενης μείωσης της παραγωγής και αντίστοιχα των τιμών είναι:
1. Η μονοπώληση των ιδιωτών στην μεταποίηση, δημιούργησε τα «καρτέλ γάλακτος», χωρίς όμως την απαιτούμενη παρέμβαση από πλευράς του κράτους, με αποτέλεσμα να έχουμε τη συρρίκνωση των τιμών στον παραγωγό.
2. Οι ελληνοποιήσεις και στο γάλα, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το ισοζύγιο γάλακτος που θεσπίστηκε, έμεινε στο στατιστικό χαρακτήρα και επί της ουσίας, δηλαδή στην κατανάλωση, δεν υπάρχει καμιά παρέμβαση.
3. Το γάλα μακράς διάρκειας που προώθησαν μεγάλες πολυεθνικές κατά κόρο, αξιοποιώντας διάφορα διαφημιστικά τρικ και αποκρύπτοντας συστηματικά την αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών του φρέσκου γάλακτος.
4. Η σύσταση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ όσον αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών και αντίστοιχα η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι.
5.Η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής με τον διπλασιασμό των ζωοτροφών, δημιουργούν αφόρητη κατάσταση στη λειτουργία των μονάδων. Καθώς ήδη οι αγελαδοτροφικές μονάδες στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή μας δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σε σχέση με αυτές της κεντρικής Ευρώπης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Είναι ευνόητο ότι για να συνεχιστεί η εγχώρια παραγωγή και να στηριχθούν οι τοπικοί παραγωγοί αποτελεί μονόδρομο η οργάνωσή της σε  όλο το φάσμα του γάλατος, από την παραγωγή και την μεταποίηση ως την εμπορία.

Συγκεκριμένα απαιτείται να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (παραγωγικών, επιστημονικών, υπηρεσιακών και πολιτικών) της περιοχής της, ώστε να καταρτιστεί ένα τοπικό σε επίπεδο περιφέρειας, σχέδιο δράσης (στρατηγικός σχεδιασμός), ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψη του κλάδου. Μέχρι τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αποκατασταθεί το πρόβλημα της άμεσης διάθεσης και αξιοποίησης του γάλατος, όσων παραγωγών έχει σταματήσει η συνεργασία με τις βιομηχανίες γάλατος.

Η στρατηγική πρέπει να είναι η αναγόρευση του αγρο-διατροφικού τομέα ως την πραγματική βαριά βιομηχανία της χώρας και της περιοχής της που θα έχει ικανοποιητική αυτάρκεια για να καλύψει της ανάγκες του εντόπιου πληθυσμού με υψηλής ποιότητας εγχώρια προϊόντα. Σε αυτή την κατεύθυνση η εφαρμογή των παρακάτω μέτρων θα είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο:

Η αναγραφή της προέλευσης των συστατικών στη σύνθεση των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η διερεύνηση της δυνατότητας υποχρέωσης, η προμήθεια γάλακτος στους χώρους εργασίας και στις κοινωνικές δομές να πραγματοποιείται αποκλειστικά από τοπικούς παραγωγούς.

Η κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων ώστε να αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Η σύσταση συλλογικών οργανώσεων στα όρια της περιφέρειας με τη συμμετοχή των παραγωγών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Χρόνια τώρα, αλλά ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο, η απραξία, από τη μια των παραγωγών όσον αφορά την οργάνωσή τους και από την άλλη των θεσμοθετημένων φορέων, οργανισμών, της αυτοδιοίκησης, αλλά και του ίδιου του υπουργείου, είχε σαν αποτέλεσμα τη κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω.
Σ’ αυτή την οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα όλοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμφωνούν ότι, θα πρέπει να κρατηθεί η κτηνοτροφία και ότι αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση η ανάπτυξή της. Δεν νοείται να συνεχίζει να φεύγει συνάλλαγμα από τη χώρα σε προϊόντα που μπορούμε να παράγουμε όπως το γάλα.
Το ερώτημα όμως που θέτουμε είναι το εξής:

‘Εχει λάβει η περιφερειακή αρχή κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε και ποια;
Έχει αναλάβει πρόνοια για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον;
Προγραμματίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των κινδύνων και τη θεμελίωση της ανάπτυξης του κλάδου;

Με εκτίμηση
Θεμιστοκλής Μουμουλίδης,
επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΕΠΟΧΗ»

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Επερώτηση της παράταξης του Θ. Μουμουλίδη για το πρόβλημα με τη διάθεση του αγελαδινού γάλακτος των παραγωγών της περιοχής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.