Ο Ε.Ο.Σ. Κοζάνης διοργανώνει ορειβατική διαδρομή στον Γράμμο – Δείτε αναλυτικά



fulkkulflfludtykjrddyk

Ο Ε.Ο.Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ διοργανώνει την Κυριακή 29.5.2016 ορειβατική διαδρομή στον Γράμμο.

Εκκίνηση της διαδρομής μας η Αετομηλίτσα ή Ντέντσικο. Ο πιο ορεινός οικισμός της Ελλάδος σε υψόμετρο περίπου 1,500 μέτρων, στην καρδιά του Γράμμου. Στόχος μας η ανάβαση στην κορυφή Περήφανο (στα 2442 μέτρα υψόμετρο), αφού περάσουμε από το μνημείο του Εμφυλίου στη θέση Γκέσος (2168μ.). Η επιστροφή γίνεται ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.

Συνολικά εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής: περίπου 7 ώρες.

Αναχώρηση την Κυριακή στις 07:00 με το λεωφορείο του συλλόγου από το parking του Μαρινόπουλου.

Πληροφορίες – συμμετοχές στα τηλ. 6948001652 (Αλ. Ι. Τσολάκης) & 6981025650 (τηλ. Συλλόγου).

Πληροφορίες για τη διαδρομή:

Αφήνουμε το χωριό ανηφορίζοντας δυτικά. Περνάμε το μικρό ποτάμι με την ξύλινη γέφυρα και πιάνουμε την απέναντι πλαγιά. Διασχίζουμε ένα όμορφο δάσος οξιάς και προχωράμε σε γυμνό τοπίο μετά τα 1800 μέτρα. Μετά από μιάμιση ώρα φτάνουμε στην θέση Γκέσος (2168μ.), ένα από τα μνημεία του Εμφυλίου, χτισμένο από το Ά Σώμα Στρατού. Η θέα απεριόριστη και εντυπωσιακή. Στο Νότο ο Σμόλικας και πιο δεξιά η Γκαμήλα αλλα και άλλα βουνά που ξεπρόβαλλαν όσο ανεβαίναμε. Βόρεια και δυτικά απλώνεται ο Γράμμος και φαίνεται η κορυφογραμμή που αφού κινηθεί ανατολικά μέχρι το Περήφανο «στρίβει» βόρεια για να καταλήξει στην Τσούκα Πέτσικ, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Προς τα πίσω η Αετομηλίτσα και η κοιλάδα της αλλά και άλλες αμέτρητες κοιλάδες. Η στενόμακρη ράχη συνεχίζει για να ενώσει κάποιες κορφούλες και να καταλήξει στον κώνο του Περήφανου (2442 μ). Η επιστροφή γίνεται ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.

ΓΡΑΜΜΟΣ

Ο Γράμμος είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο ,τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μέτρα. Ο όγκος του βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων, το νοτιοδυτικό του νομού Καστοριάς και ένα τμήμα της νοτιοανατολικής Αλβανίας . Στα ανατολικά του από την ελληνική πλευρά περικλείεται από τον Σμόλικα και το Βόιον. Ουσιαστικά είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη την δυτική Ελλάδα. Είναι σκεπασμένος από πυκνά δάση και από αυτόν ξεκινούν πολλά υδάτινα ρεύματα. Ιστορικά, στον Γράμμο εκτυλίχθηκε κατά το 1948-1949 η τελική και σκληρότερη φάση του Ελληνικού εμφυλίου, που οδήγησε στην οριστική ήττα του Δημοκρατικού Στρατού από τον Εθνικό Στρατό. (πηγή: Βικιπαίδεια )

Η ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΑ

Η Αετομηλίτσα (παλιά Δέντσικο ή Ντένισκο, Γαλαταριά) είναι βλαχοχώρι του νομού Ιωαννίνων, στην επαρχία Κονίτσης, στις νότιες πλαγιές του Γράμμου. Είναι το βορειότερο χωριό του νομού στα Αλβανικά Σύνορα, και βρίσκεται σε υψόμετρο 1450-1580 μέτρων. Το όνομα Ντένισκο είναι σλάβικο και σημαίνει προσήλιο, που δηλώνει και το γεωγραφικό προσανατολισμό του χωριού. Το 1928 μετονομάστηκε σε Αετομηλίτσα (Αετός και Μηλιά).

Είναι καθαρά κτηνοτροφικό χωριό και κατοικείται μόνο το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα οι οικογένειες των κτηνοτρόφων κατεβαίνουν με τα κοπάδια τους κυρίως στους νομούς Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Τα δρομολόγια που προσφέρει μέσα σε δάση ή η θέα πάνω σε κορυφογραμμές είναι πόλος έλξης για μεγάλο αριθμό ορειβατών που καταφθάνουν σε κάθε εποχή του χρόνου, ακόμα και το χειμώνα. Η Αετομηλίτσα άρχισε πάλι να αποκτά το παραδοσιακό της χρώμα, καθώς επανήλθαν τα καλντερίμια, οι πλακόστρωτες πλατείες και τα πέτρινα τοιχία.

Η κοινότητα το καλοκαίρι στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο στην κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ τους χειμερινούς μήνες μεταφέρεται στη Λάρισα.

Στο χωριό λειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες δύο ταβέρνες και ένα καφέ μπαρ, που βρίσκονται στην πλατεία. Το πνευματικό κέντρο του χωριού κοσμεί την είσοδο της πλατείας, ενώ η δημιουργία του καταφυγίου συνέβαλλε στην τουριστική ανάπτυξη του χωριού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.