Βίντεο: Οι καβαλάρηδες της Ελάτης στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα στη Ζάβορδα

aaakuygfluygflfydfkdt

Αναβίωσε και φέτος το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαΐου 2016 για ένατη συνεχή χρονιά, το έθιμο της μετάβασης των καβαλάρηδων της Ελάτης στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα στη Ζάβορδα, για την παραλαβή των λειψάνων του αγίου και τη μεταφορά τους στο χωριό για προσκύνημα.

Είναι γνωστό ότι η ζωή των κατοίκων της Ελάτης παλιότερα ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με το μοναστήρι. Και βέβαια καταλυτικό ρόλο είχε η συχνή “παρουσία” της εικόνας ή των λειψάνων του αγίου που μεταφέρονταν στο χωριό με τα ζώα, για αντιμετώπιση ασθενειών -ανθρώπων ή ζώων- και άλλων προβλημάτων.

Η αναβίωση του εθίμου για φέτος ξεκίνησε από το πρωί (11:00πμ) του Σαββάτου 7 Μαΐου 2016 με τη μετάβαση των καβαλάρηδων, κυρίως νέων του χωριού, στο χώρο του μοναστηριού στη Ζάβορδα όπου και διανυκτέρευσαν. Το πρωί της Κυριακής του Θωμά 8 Μαΐου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και στο τέλος παρέλαβαν από τους μοναχούς της αδελφότητας της μονής, με τη δέουσα ευλάβεια και επισημότητα, την οστεοθήκη με τα λείψανα του αγίου.

Η μεγάλη πομπή από τους καβαλάρηδες -11 άλογα και περισσότεροι καβαλάρηδες (με δυο “αμαζόνες”)  που εναλλάσσονταν-  να προπορεύονται και τα αυτοκίνητα να ακολουθούν, πήρε το δρόμο της επιστροφής, κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες. Η διαδρομή συνολικά 20 χιλιομέτρων μέσω της νέας γέφυρας Παναγιάς – Παλιουριάς, ήταν πράγματι μαγευτική. Έκαναν στάσεις στην Παλιουριά και στην τοποθεσία «Γάβρος» για ξεκούραση δική τους και των ζώων. Στην είσοδο της Ελάτης τους επιφυλάχτηκε θερμή υποδοχή από τον ιερέα, τον πρόεδρο και πολλούς κατοίκους του χωριού και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον ενοριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε ευχαριστήρια δέηση και τέθηκαν τα λείψανα σε προσκύνημα.

Τις επόμενες μέρες, κάθε οικογένεια της Ελάτης θα παραλάβει την οστεοθήκη με τα λείψανα στο σπίτι της για κάποιες ώρες, να προσκυνήσει και θα ζητήσει τη Θεία Χάρη του αγίου. Η επιστροφή των λειψάνων στο μοναστήρι θα γίνει -ως συνήθως- μετά ένα περίπου μήνα.

Η όλη διοργάνωση της αναβίωσης του εθίμου είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας καβαλάρηδων του χωριού.

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.