Κ.Ο. Σερβίων και Βελβεντού του ΚΚΕ: Τιμούμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης της περιοχής μας



kke100Μάρτιος 1936: Οι εργάτες γης του κρατικού δενδροκομικού σταθμού Σερβίων ξεσηκώνονται και απαιτούν οχτάωρο, ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, παύση της τρομοκρατίας. Η διοίκηση δεσμεύεται ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εργατών προκειμένου να παύσουν τις κινητοποιήσεις τους, όμως αθετεί τις υποσχέσεις. Οι εργάτες εξαγριώνονται και οργανώνουν πορεία προς την Κοζάνη, την οποία υποδέχτηκε στρατός και πολυβόλα. Ο εισαγγελέας τη στιγμή της επίθεσης έλεγε με σαδισμό: «Να λοιπόν ψωμί και φαγητό που ζητάτε». Η ασφάλεια Κοζάνης εκτοπίζει τους πρωτεργάτες κομμουνιστές Γιάννη Στάθη, Αθανάσιο Θεοδωρίδη και την επιτροπή απεργών εργατών.

Τους επόμενους μήνες συνεχίζεται η εκτόπιση πρωτοπόρων εργατών, η οποία κλιμακώνεται μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα του Μάη του 36 στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν και Σερβιώτες.

4 Αυγούστου 1936: Εγκαθιδρύεται το φασιστικό καθεστώς Μεταξά. Οι κομμουνιστές, οι πρωτοπόροι αγωνιστές βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο. Χιλιάδες στάλθηκαν στις φυλακές και στις εξορίες. Πιέστηκαν με όλους τους τρόπους να υπογράψουν δήλωση μετανοίας, πιέστηκαν με φρικτά βασανιστήρια να αποκηρύξουν τις ιδέες τους. Στις εξορίες βρέθηκαν αγωνιστές της περιοχής, ανάμεσά τους οι Γιάννης Στάθης, Αϊβατζίδης Γιώργος, Χαραλαμπίδης Θεόφιλος από τα Σέρβια και ο Παπαβασιλείου Βασίλης από το Βελβεντό.

28 Οκτωβρίου 1940: Όταν κηρύχθηκε ο ιταλοελληνικός πόλεμος οι εξόριστοι Ακροναυπλιώτες, οι κομμουνιστές ζήτησαν από την κυβέρνηση Μεταξά να τους ελευθερώσει για να πολεμήσουν στο Μέτωπο. Η δικτατορία Μεταξά τούς το αρνήθηκε.

1941-1944: Η αντίσταση ενάντια στην τριπλή κατοχή Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων σφραγίζεται από την αθάνατη εποποιία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ που είχαν πρωτεργάτη, καθοδηγητή και αιμοδότη το ηρωικό ΚΚΕ.

6 Ιουνίου 1943: Μαζική σφαγή 106 κομμουνιστών και αγωνιστών στο Κούρνοβο από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής. Ανάμεσά τους ο Χαραλαμπίδης Θεόφιλος από τα Σέρβια.

1 Μάη 1944: Εκτελούνται από τους Γερμανούς 200 κομμουνιστές στην Καισαριανή. Ανάμεσα τους οι Γιάννης Στάθης, Αιβατζίδης Γιώργος από τα Σέρβια και ο Παπαβασιλείου Βασίλης από το Βελβεντό. Οι 200 της Καισαριανής περνάν στο πάνθεον των ηρώων, αιώνιο σύμβολο της πάλης για ελευθερία και για άλλη κοινωνία.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Σερβίων και Βελβεντού του ΚΚΕ τιμάνε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης από την περιοχή, αυτούς που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους αγωνιζόμενοι ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση.

Σας καλούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΗ και ώρα 11 πμ στο φυτώριο Σερβίων. Θα μιλήσει ο Γιάννης Βήττας, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα αποκαλυφθεί τιμητική πλάκα για τους ήρωες κομμουνιστές.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.