Δήμος Εορδαίας: Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ενδεχόμενο κλεισίματος Νηπιαγωγείων, Ολοήμερων Σχολείων και Τμημάτων ένταξης



laiki_sispeirosiΕρώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης «Για το ενδεχόμενο κλεισίματος Νηπιαγωγείων, Ολοήμερων Σχολείων και Τμημάτων ένταξης»
Κύριε Δήμαρχε,
Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου

Την ώρα που η κυβέρνηση έφερνε με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο λαιμητόμο για τα ασφαλιστικά δικαιώματα και το φορολογικό με νέα αντιλαϊκά μέτρα όπως απαιτούσε η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ για το κλείσιμο της αξιολόγησης, την ίδια ώρα ψηφίζονταν στη Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο «Έρευνα και άλλες διατάξεις». Στο παραπάνω νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 35 προβλέπεται ρύθμιση λαιμητόμος που θα οδηγήσει στο κλείσιμο εκατοντάδες νηπιαγωγεία.

Η ρύθμιση αναφέρει κατά λέξη:
«5. Τα νηπιαγωγεία, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών, είναι μονοθεσία ή πολυθέσια. Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε είκοσι πέντε (25) νήπια και όχι λιγότερο από: α) δέκα τέσσερα (14) νήπιακαι β) πέντε (5) νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση νηπίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων. Η ρύθμιση αυτή αφενός μεν κρίνεται κοινωνικά και παιδαγωγικά επιβεβλημένη, αφετέρου συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών “

Πάρα πολλές νηπιαγωγοί θα μπουν στη διαδικασία μετακίνησης και φυσικά θα γίνουν ακόμα λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών μιας και η κυβέρνηση ήδη εξήγγειλε μηδενικούς μόνιμους διορισμούς.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκειμένου να αριστεύσει στους δείκτες της αξιολόγησης θυσιάζει ακόμα και τα νήπια.
Συγκεκριμένα για την Εορδαία σημαίνει με βάση τον αριθμό φέτος (2015 – 2016) των φοιτούντων νηπίων και προνηπίων, θα κλείσουν τα παρακάτω νηπιαγωγεία, επειδή δε συγκεντρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 14 νηπίων:
11ο Νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας
Νηπιαγωγείο Ανατολικού
Νηπιαγωγείο Ασβεστόπετρας
Νηπιαγωγείο Κομνηνών
Νηπιαγωγείο Μεσοβούνου
Νηπιαγωγείο Μηλοχωρίου
Νηπιαγωγείο Προαστίου και
Νηπιαγωγείο Πύργων

Επίσης υποβαθμίζονται από 2/θέσια σε 1/θέσια λόγω μη συγκέντρωσης 26 μαθητών τα Νηπιαγωγεία Εορδαίας 1ο, 2ο , 6ο , 8ο , 13ο και 19ο Πτολεμαΐδας καθώς και τα Νηπιαγωγεία Άρδασσας και Περδίκκα.

Δημιουργείται δηλαδή τεράστιο πρόβλημα στα 16 από τα 30 συνολικά Νηπιαγωγεία της Εορδαίας (αν εξαιρέσουμε το Ειδικό)!!!

Όμως η κυβέρνηση δεν σταματά εδώ, συνεχίζει την πολιτική των περικοπών στην εκπαίδευση. Χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να εξαφανίσει τα χιλιάδες κενά στα σχολεία αντί να καλύψει με μόνιμους διορισμούς.

Με μια υπουργική απόφαση καταργεί επί της ουσίας την πλειοψηφία των ολοήμερων τμημάτων των δημοτικών σχολείων, αφού θέτει ως προϋπόθεση «στο ολοήμερο πρόγραμμα να γράφονται και να φοιτούν οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους»!!!

Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που μαστίζονται από την ανεργία, την ελαστική, την εκ περιτροπής ή τη μαύρη εργασία οδηγούνται σε αδιέξοδο! Αλήθεια δεν ξέρει ο Υπ. Παιδείας και η κυβέρνησή ότι, στην Ελλάδα του 2016 με επίσημη ανεργία πάνω από 25% και ανεπίσημη πάνω από 30%, σπάνια συναντάς οικογένεια με δύο εργαζόμενους και μάλιστα ασφαλισμένους εργαζόμενους που να μπορούν να προσκομίσουν αντίστοιχα πιστοποιητικά;

Στα παραπάνω αντιεκπαιδευτικά μέτρα προστέθηκαν και η κατάργηση των τμημάτων ένταξης με τροπολογία που κατατέθηκε τον περασμένο Φλεβάρη. Ένα ακόμα χτύπημα δέχονται οι δομές της ειδικής αγωγής οι οποίες έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Επιπλέον δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες για την ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης. Οι αμφιβολίες μας πηγάζουν από το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας ζητά από τις σχολικές επιτροπές να βεβαιώσουν τις οικονομικές δαπάνες των τμημάτων ένταξης όταν τα έσοδα των Δήμων τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί 60%.

Επειδή κ. Δήμαρχε βρισκόμαστε λίγο πρίν από τη λήξη των μαθημάτων και τα παραπάνω προβλήματα θα τα βρούμε μπροστά μας από τον Σεπτέμβρη Σας ρωτάμε:

Τι μέτρα και ποιες δράσεις προτίθεστε να αναλάβετε για να αποτρέψουμε αυτή την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική επίθεση που δέχονται γονείς – εκπαιδευτικοί – μαθητές;

Συγκεκριμένα να απαιτήσουμε:
Να παρθεί πίσω ΤΩΡΑ η Υπουργική Απόφαση για τα ολοήμερα. Κανένα παιδί να μην αποκλειστεί από τα ολοήμερα σχολεία.
Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
Κατάργηση της τροπολογίας που καταργεί Τμήματα Ένταξης και του άρθρου που κλείνει Νηπ/γεία.
Μαζικούς μόνιμους διορισμούς τώρα για την κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Καμία απόλυση Αναπληρωτών, κανείς εκπαιδευτικός δε περισσεύει.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Χόλμπα Αντωνία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.