Ο Κρόκος Κοζάνης στα χέρια των καλύτερων σεφ – Συνέντευξη του βραβευμένου Ιταλού σεφ Τάνο Σιμονάτο στο KOZANILIFE.GR



1simonatotano3445646

– Ο Κρόκος Κοζάνης στα χέρια των καλύτερων σεφ. Τι λέει ο βραβευμένος Ιταλός σεφ Τάνο Σιμονάτο για τον Κοζανίτη σεφ Θεόδωρο Καραθανάση.
– “Ο Κρόκος Κοζάνης, μας επιτρέπει να δώσουμε προσωπικότητα στα πιάτα μας”

 
O Chef Gaetano Simonato, είναι ένας από τους κορυφαίους Ιταλούς σεφ ανά τον κόσμο με ιδιαίτερη αγάπη στον Κρόκο Κοζάνης, κατέχοντας ο ίδιος ένα αστέρι michelin. Είναι ο πρεσβευτής του Κρόκου Κοζάνης στην Ιταλία, δημιουργώντας όμορφα πιάτα με τον θησαυρό της Κοζάνης και καταπλήσσει τα πλήθη. Σε απόλυτη σύμπνοια με τον με τον κ. Γ.Μπακάγια, βρίσκονται στο Μιλάνο και μεγαλουργούν ο καθένας στον τομέα του αλλά με τον ίδιο προϊόν, τον Κρόκο Κοζάνης.

3rsahrtsfhhytgfΣτα εγκαίνια του καταστήματος Teatro7 Lab, του πρώτου σημείου λιανικής πώλησης Κρόκου Κοζάνης στο Μιλάνο, ο κ. Simonato έκλεψε τις εντυπώσεις, φτιάχνοντας “σύννεφα Κρόκου με Γαλλικά στρείδια και σαμπάνια”, αλλά και μία ιδιαίτερη συνταγή του Κοζανίτη σεφ Θ. Καραθανάση, φέτα με σουσάμι και σαφράν.

Πριν ενάμιση μήνα,παρουσίασε τον Κρόκο Κοζάνης στο Μιλάνο, στη συνάντηση των δέκα καλύτερων Ιταλών σεφ σε μια φιλανθρωπική βραδιά, ενώ στις 24&25 Απριλίου στο Food Festival Castiglioncello, μαγείρεψεμε με κρόκο Κοζάνης.

Στις 19-22 Μαϊου, στη μεγαλύτερη ιταλική εκδήλωση των chef, ο κ. T.Simonato θα κάνει το ντεμπούτο του, μαγειρεύοντας νιόκι με Κρόκο Κοζάνης.

Ο Κρόκος Κοζάνης περνά την καλύτερη φάση της ύπαρξης του, όντας στα χρυσά χέρια των καλύτερων Chef ανα τον κόσμο.

Με ιδιαίτερη χαρά, παραχώρησε συνέντευξη στο KOZANILIFE.GR και είναι ιδιαίτερη τιμή για μας.

 
– Κε Simonato , θα ήθελα να μου πείτε τη σημασία που έχει ο Κρόκος Κοζάνης για τις γαστρονομικές σας δημιουργίες.

Ο Κρόκος είναι ένα από εκείνα τα συστατικά που μας επιτρέπουν να δώσουμε προσωπικότητα στα πιάτα μας και μας δίνουν επίσης την ευκαιρία να παίξουμε μαζί του. Αυτή είναι η σπουδαιότητα του Κρόκου. Ο Κρόκος χρησιμοποιείται κυρίως για το ριζότο και λίγα άλλα πιάτα, ωστόσο για μένα, υπάρχουν πολλές άλλες προετοιμασίες που γίνονται με σαφράν. Την τελευταία που έχω επινοήσει, είναι ο Αέρας του Κρόκου.

 
 
– Ο κόσμος της Ιταλίας, τι αίσθηση σας δίνει για τις δημιουργίες με σαφράν, δείχνει να έχει δεχτεί το προϊόν στις γευστικές του προτιμήσεις;

Έχοντας ο κρόκος μια πολύ έντονη και ξεχωριστή γεύση, σίγουρα έχει πολλά πλεονεκτήματα και μερικά μειονεκτήματά . Ως εκ τούτου στους ανθρώπους προκαλούν πολύ οι ιδιαιτερότητες αλλά πρέπει πάντα να αρέσουν. Το ποσοστό των ανθρώπων που τους αρέσει ο Κρόκος είναι υψηλό.

 
 
– Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο με Κρόκο Κοζάνης;

Τουλάχιστον δεκαπέντε πιάτα με σαφράν είναι τα αγαπημένα μου. Ένα από τα πρώτα πιάτα που έκανα πριν από τριάντα χρόνια, ήταν μια κρέμα σαφράν με κρέμα ρύζι , σπανάκι πουρέ και αστακό μαριναρισμένο με πορτοκάλι. Σήμερα χρησιμοποιώ τον Κρόκο σε πολλά, στη ζαχαροπλαστική, έκανα χαβιάρι Κρόκου, το χρησιμοποίησα στα ζυμαρικά και πρόσφατα δημιούργησα τον “αέρα”.

 
 
– Ποιο Ελληνικό πιάτο σας αρέσει;

Ένα από τα πιάτα που μου έκανε εντύπωση στην Ελλάδα, παρασκευάσθηκε από έναν σεφ στη Μύκονο, ήταν ένα φιλέτο αρνιού με κριθάρι και γαρνιρισμένο ελαφρά με κρέμα Κρόκου. Δεν ξέρω αν είναι ένα παραδοσιακό πιάτο ή το δημιούργησε ο σεφ, αλλά μου άρεσε πάρα πολύ.

 
 
– Έχετε επισκεφτεί την Ελλάδα; Aν όχι, θα θέλατε;

Είδα τρεις φορές την Ελλάδα, επισκέφθηκα την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Μύκονο και άλλα μικρά νησιά. Το ερώτημα που θέτω στον εαυτό μου είναι: Θες να επιστρέψεις; Βεβαίως θα ήθελα να επιστρέψω εκεί, ακόμα και αμέσως τώρα!

 
 
– Με ποιον Έλληνα σεφ θα θέλατε να μαγειρέψετε και τι θα φτιάχνατε;

Δεν γνωρίζω προσωπικά ένα σεφ για τον οποίο μου μίλησαν με πολύ καλά λόγια, τον κ.Θόδωρο Καραθανάση και θα ήθελα να τον συναντήσω. Τι θα μαγείρευα μαζί του; Δεν έχω μια ακριβή ιδέα, πρώτα πρέπει να τον ακούσω, και όταν μου εκμυστηρευτεί τι είναι διατεθειμένος να προετοιμάσει μπορώ να αποφασίσω. Εκτός εάν και αυτός μου κάνει την ίδια ερώτηση και τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα αρχίσει πρώτος. Αυτό θα ήταν διασκεδαστικό. Θα ήθελα επίσης να συναντηθώ με το Μοναχό που Αγίου Όρους Επιφάνιο. Είναι μια προσωπικότητα η οποία μου κεντρίζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ελπίζω να τον συναντήσω. Εκεί, πέρα από τη γαστρονομική εκτίμηση υπάρχει επίσης και ένα πνευματικό ενδιαφέρον.

 
 
– Τι είναι το πιάτο “συννεφα” κροκου με Γαλλικά τα στρείδια και σαμπάνια που εμπνευστήκατε πρόσφατα;

Δεν είναι πραγματικά ένα σύννεφο, αλλά αέρας κρόκου. Σε αυτό το πιάτο θέλω να δώσω στον κόσμο τη γεύση του κρόκου, χωρίς να τους παρέχεται η συνοχή, γιατί είναι αέρας. Το πιάτο αποτελείται από ελαφρώς καραμελωμένα χτένια (capesante) με πουρέ από μάραθο και συνοδεύεται με αέρα κρόκου. Η ανάμνηση μετά το φαγητό θα είναι το άρωμα του κρόκου, χωρίς να το έχουν φάει.

 
Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή και χαρά που μου δώσατε, εύχομαι να έχω την ευκαιρία να σας συναντήσω και από κοντά. Καλή επιτυχία στου νέους σας γαστρονομικούς δρόμους.
 

Είμαστε πλέον σίγουροι ότι εκεί έξω, ο Κρόκος Κοζάνης βρίσκεται σε “καλά χέρια”.

 

Επιμέλεια: Ζιάμπα Αργυρώ, για το KOZANILFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.