Ανακοίνωση Σ.Ε.Ε.ΕΝ. σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα με τους εργολάβους στο ΛΚΔΜ

somateio_ergazomenon_energeia

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί με τους απλήρωτους εργαζομένους στις εργολαβίες σε σταθμούς και ορυχεία του ΛΚΔΜ. Σε πολλές εργολαβίες οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από 4 μήνες, ως επακόλουθο  της μη πληρωμής των εργολάβων από τη ΔΕΗ Α.Ε. Πολλές εργολαβίες ιδιαίτερα στη μετακίνηση υλικών με φορτηγά, έχουν σταματήσει την δραστηριότητά τους, ενώ  άλλες βρίσκονται σε οριακό σημείο. Αυτοί που την πληρώνουν για μια ακόμα φορά χωρίς να είναι υπευθυνοι, είναι οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό δεν πρέπει να δεχτούν ως φυσικό επακόλουθο αυτή την κατάσταση και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους καθώς και το δώρο Πάσχα από τους εργοδότες τους και τη ΔΕΗ Α.Ε.

Αυτή η κατάσταση που διαμορφώθηκε δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του ανταγωνισμού,  μιας πολιτικής που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και η συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΜΕΤΑ). Η πολιτική που εισήγαγε τους εργολάβους, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το δουλεμπόριο, τους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο της ενέργειας. Μια πολιτική μου μετέτρεψε την ενέργεια σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και τους εργαζόμενους στον κλάδο θύματα του δουλεμπορίου κ.α.

Το επόμενο βήμα στην απελευθέρωση της αγοράς, εχει ήδη αποφασιστεί και  οι συνέπειες του θα είναι δυσβάστακτες για εργαζομένους, μικρούς επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους τα λαικά στρωματα. Για να μπορέσει η ΔΕΗ Α.Ε να κρατηθεί στο ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να μειώσει το κόστος με περικοπές μισθών, με την διεύρυνση του δουλεμπορίου, την εντατικοποίηση της εργασίας, με εγκληματικές ελλείψεις στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, με διακοπές ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά. Οι νόμοι, οι οδηγίες της Ε.Ε. και τα μνημόνια που υπογράφονται θα οξυνουν την κατάσταση και τα πρώτα μηνυματα τα βλέπουμε τώρα με την κατάσταση στις εργολαβίες.

Ταυτόχρονα την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι και ο λαός δεινοπαθούν, επιχειρηματικοί ομιλοι συνεχίζουν νε δέχονται ενέσεις στην κερδοφορία τους με φοροαπαλαγες, συζητάνε για νέα δώρα στο κεφάλαιο όπως η μείωση της τιμής στην υψηλή τάση. Τα αιολικά φωτοβολταικά συνεχίζουν να μπαίνουν στο δίκτυο με προτεραιότητα και με προνομιακούς όρους και η λιγνιτική παραγωγή  βυθίζεται. Οι ΑΗΣ υπολειτουργούν ενώ γίνονται αθρόες εισαγωγές δίνοντας μια γευση για την κατάταση που θα επιβληθεί με τις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ)

Αυτή η πολιτική είναι που αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους, οδηγεί στην εξαθλίωση το λαό, που σχεδιάζει το κλείσιμο σταθμών και ορυχείων, αλλά υπόσχεται κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Η ΔΕΗ Α.Ε είναι μια μετοχοποιημένη εταιρεία που στόχο έχει το κέρδος σε ανταγωνισμό με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ασχετα με το ποσοστό που θα εχει το αστικό κράτος σε αυτή ο ανταγωνισμός θα την οδηγήσει σε προσπάθεια μείωσης του κόστους (μείωση μισθών, εντατικοποίηση, ελλειπή μετρα υγεινης και ασφάλειας κ.α).

Διεκδικούμε:
Aμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων. Κατάργηση του δουλεμπορίου και προσλήψεις τακτικού προσωπικού.

Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η ΔΕΗ Α.Ε και το σύνολο του κλάδου να εχει στόχο την ικανοποιηση των λαικών αναγκων και όχι την κερδοφορία των μετόχων – επενδυτών.

Καλούμε τους συναδέλφους άμεσα να αντιδράσουνε στο σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝΕΛ. Πρώτος σταθμός η 48 ωρη απεργία εναντια στο νόμο – λαιμητόμο  για το ασφαλιστικό και φορολογικό. Δίνουμε συνέχεια με οργάνωση της πάλης ενάντια στο παραπέρα βήμα απελευθέρωσης /ιδιωτικοποίησης. Εναντια στο αντεργατικά μέτρα που εχουμε μπροστά μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.