Σηµαντική αύξηση στις τιµές παραγωγού για τα αρνιά στην Κοζάνη φτάνοντας τα 6 ευρώ το κιλό



470F20A51ED164EA16DEAA2C874D0ECD

Σηµαντική αύξηση παρουσίασαν το τελευταίο διάστηµα οι τιµές παραγωγού για τ’ αρνιά στην Κοζάνη, που βρίσκονται τώρα, πριν τη Μ. Βδοµάδα, στα 5,50-6 ευρώ το κιλό, από 4-4,50 που ήταν προηγουµένως, µε το ενδεχόµενο περαιτέρω ενίσχυσης των τιµών να είναι αυξηµένο.

Λίγα τα ντόπια, το παιχνίδι θα κριθεί στον έλεγχο των εισαγωγών.

Κι αυτό καθώς φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη αρνιών, αφού οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι τα έδωσαν σε µικρή ηλικία αφενός για να αποφύγουν το κόστος, αφετέρου λόγω της αισθητής ζήτησης που υπήρχε για εξαγωγές κατά το Πάσχα των Καθολικών, που φέτος ήταν έναν µήνα νωρίτερα από το Ορθόδοξο.

Μάλιστα, «οι εξαγωγές φέτος ελληνικών αµνοεριφίων ήταν καλύτερες από τις περσινές όσον αφορά την ποσότητα», σηµειώνει ο πρόεδρος του Α. Σ. ∆ηµητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, ∆ηµήτρης Μόσχος.  Στην περιοχή οι τιµές που ακούγονται είναι στα 5,50 ευρώ το κιλό για το αρνί και το κατσίκι αν και δεν έχουν κλείσει ακόµα. Βέβαια, οι τιµές αυτές είναι κάτω του κόστους, που προσδιορίζεται «στα 5,80 ευρώ το κιλό σε καλή διαχείριση», τονίζει ο κ. Μόσχος.

Λόγω του κόστους παραγωγής οι κτηνοτρόφοι στη ∆ράµα έχουν διαµηνύσει ότι δεν πουλάνε κάτω από 6 ευρώ το κιλό, ενώ απ’ την άλλη, «οι έµποροι εµµένουν στην πρότασή τους να πάρουν στα 5 ευρώ το κιλό τα αρνιά και στα 5,50 τα κατσίκια, όπως φάνηκε και στο παζάρι της ∆ράµας 21 Απριλίου», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισµού ∆ράµας, Γιάννης Κιτσουκάκης.

Όπως επισηµαίνει ο κ. Κιτσουκάκης, «αυτή τη βδοµάδα σφάζονταν αρνιά µε ανοιχτή τιµή, τακτική που αποδυναµώνει τη διαπραγµατευτική ισχύ των Συνεταιρισµών». Οι λόγοι, βέβαια, που προχωρούν σ’ αυτή την κίνηση οι παραγωγοί είναι ο φόβος για το ενδεχόµενο να µείνουν αδιάθετα τα αρνιά τους, το πρόβληµα ρευστότητας που αντιµετωπίζουν, αλλά και οι προκαταβολές που έχουν πάρει λόγω του παραπάνω προβλήµατος απ’ τους εµπόρους το προηγούµενο διάστηµα.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, πέρυσι, που δεν είχε εµφανιστεί έλλειµµα στην εγχώρια αγορά, οι τιµές για το αρνί και το κατσίκι ήταν αντίστοιχα 6 και 6,20 ευρώ το κιλό.

Ανησυχία λόγω ελλείψεων

∆εδοµένης της έλλειψης που υπάρχει στην αγορά οι ελληνικοί συνεταιρισµοί ανησυχούν για το ενδεχόµενο εισαγωγής αµνοεριφίων από τη Ρουµανία και άλλες βαλκανικές χώρες και «µετατροπής» τους σε ελληνικά. Μάλιστα, το αρνί από τη Ρουµανία κοστίζει «1,80 ευρώ το κιλό το ζων βάρος», λέει στην Agrenda ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του νοµού Ξάνθης, Σάκης Λουκµακιάς. Όπως επισηµαίνει, µέχρι τις 20 Απριλίου οι τιµές στην περιοχή ήταν στα 5,50 ευρώ το κιλό, τη στιγµή που το κόστος (συµπεριλαµβανοµένων των ζωοτροφών, της φορολογίας κτλ) έχει πολλαπλασιαστεί.

Από το agronews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.