Η τοποθέτηση της Γ. Ζεμπιλιάδου για τις δωρεές της Τράπεζας Πειραιώς στο λογαριασμό του Περιφερειάρχη



zempiliadou_georgia_1Κύριε Πρόεδρε,

Με επιστολή που σας απέστειλε ο Συνδυασμός μας στις 13.4.2016 ζητήσαμε τη διεξαγωγή έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης, το γνωστό και πολυσυζητημένο των τελευταίων ημερών, σχετικά με τις χρηματικές δωρεές της Τράπεζας Πειραιώς που κατέληξαν στο λογαριασμό του Περιφερειάρχη.

Οι λόγοι πολλοί και εύλογοι καθώς  τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες  πρωτοφανών για την Περιφέρεια αλλά και τη Χώρα γεγονότων.

Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Περιφερειάρχης παραδέχθηκε δημόσια ότι χρήματα που προορίζονταν για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση κατέληξαν στον προσωπικό του λογαριασμό!

Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Περιφερειάρχης αν και γνώριζε, κατά δική του εκ των υστέρων ομολογία, τι ακριβώς είχε συμβεί, αρχικά προσπάθησε να μας παραπλανήσει απαντώντας γενικώς και αορίστως στη σχετική ερώτηση που είχαμε καταθέσει, στη συνέχεια επικαλέστηκε λόγους ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ (!),  έπειτα κατηγόρησε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ότι τον οδήγησαν σε ΝΟΜΙΚΗ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πλάνη και κατέληξε προσπαθώντας να χρίσει ως εξιλαστήρια θύματα υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο κατήφορος του κ. Περιφερειάρχη ξεκίνησε κατηγορώντας την επικεφαλής του Συνδυασμού μας, που αποκάλυψε το θέμα, ότι «ψεύδεται» και «συκοφαντεί», την ίδια ώρα που ο ίδιος παραδεχόταν πως είχε αποκρύψει την αλήθεια!

Δυστυχώς, όμως, ο κατήφορος δε σταμάτησε εκεί.
Πιστοί στη λογική, «να σώσουμε όπως μπορούμε τον κ. Περιφερειάρχη», και τους εαυτούς μας βεβαίως, βεβαίως,  Αντιπεριφερειάρχες, καθ΄ ύλην αρμόδιοι, για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ:
–          επιχείρησαν να   κουκουλώσουν μια υπόθεση που αφορά οικονομική διαχείριση και να παραπλανήσουν Περιφερειακούς Συμβούλους  με ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
–          στην ουσία απέσπασαν την ψήφο των μελών της αντιπολίτευσης στην Ο.Ε., αποκρύπτοντας τους ουσιώδη στοιχεία, βλάπτοντας έτσι οικονομικά την Περιφέρεια.
Όλα τα παραπάνω δεν έφεραν φυσικά το επιθυμητό για τον Περιφερειάρχη αποτέλεσμα, να άρουν δηλαδή τις όποιες ευθύνες από πάνω του, αλλά επιδείνωσαν την κατάσταση και αυτό γιατί καταλήξαμε στο οξύμωρο ο ίδιος να αμφισβητεί ευθέως πράξεις των Αντιπεριφερειαρχών που ο ίδιος διόρισε, επειδή προφανώς τότε τους εμπιστευόταν, κάτι που τώρα μάλλον δεν ισχύει.

Αντιπεριφερειάρχες που είναι βέβαια αρμόδιοι να εισηγούνται και τον απολογισμό για τον οποίο συγκαλέσατε τη σημερινή συνεδρίαση.

Αλήθεια, μετά απ΄ όλα αυτά, ο κ. Περιφερειάρχης αν είχε δικαίωμα ψήφου, θα υπερψήφιζε τον απολογισμό ή θα επιφυλασσόταν ελλείψει, πλέον, εμπιστοσύνης;  Εμάς τι μας συμβουλεύει να κάνουμε;  Αναμένουμε τη συμβουλή του.

Μετά απ΄ όλα αυτά και αφού η σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα των δωρεών δεν έγινε αποδεκτή από μέρους σας, ζητούμε σήμερα την προ ημερήσιας διάταξης, συζήτηση του θέματος.

Γιατί μόνο έτσι θα δοθούν ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στα καυτά ερωτήματα.
·         Γιατί κατέληξαν τα λεφτά Δωρεών στον προσωπικό λογαριασμό του  Περιφερειάρχη;
·         Κατατέθηκαν  και άλλα τέτοια ποσά στον ίδιο λογαριασμό;
.    Γιατί δεν    διατέθηκαν σε αναξιοπαθούντες πολίτες της Περιφέρειας ούτε καν τα 2000€ που είχαν κατατεθεί στο λογαριασμό του Περιφερειάρχη, από τον Δεκέμβριο του 2014 καθώς σήμερα βλέπουμε να επιστρέφονται με την τροποποίηση προϋπολογισμού που καταθέτετε;
·         Γιατί εξακολουθούν να παραμένουν στη θέση τους στην Οικονομική Επιτροπή, ως Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, Αντιπεριφερειάρχες που διακίνησαν παραποιημένα έγγραφα, έκαναν κουρέλι τις διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού και λειτουργούν στην Περιφερειακή Διοίκηση ως να είναι «ξέφραγο αμπέλι» ;
.    Γιατί δεν πήραμε ακόμη απαντήσεις στα προφανή ερωτήματα που θέσαμε στις 7 και 8 Απριλίου με τα οποία ζητούσαμε 1ο να μας δοθούν τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά των δύο επίμαχων συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής και 2ο να μας δοθεί η αλληλογραφία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση καθώς και το έγγραφο αυτό φαίνεται να έχει στοιχεία παραποίησης; Αν συγκρίνουμε την άμεση απάντησή σας στο ερώτημα που έθεσε ο Συνδυασμός μας για την λειτουργία των Δομών Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών (εντός μιας ημέρας ήρθε η απάντηση σε αυτό το ερώτημα) και την παρέλευση σχεδόν δυο βδομάδων χωρίς απάντηση για τα επίμαχα ερωτήματα της υπόθεσης της Δωρεάς , εύλογα τίθεται το ερώτημα γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά στις απαντήσεις σας;

Ως Περιφερειακό Συμβούλιο αν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις διάφορες Επιτροπές, όπου σε όλες την πλειοψηφία έχει ο συνδυασμός του κ. Περιφερειάρχη, στην Οικονομική Επιτροπή που διαχειρίζεται χρήματα, πρέπει να έχουμε δέκα φορές εμπιστοσύνη.

Πώς όμως θα γίνει αυτό όταν η πλειοψηφία τους, που ανήκει στο συνδυασμό του Περιφερειάρχη, ψηφίζει μεταφορά χρημάτων σε προσωπικούς λογαριασμούς, εν αγνοία των μελών της Αντιπολίτευσης  και έρχεται εκ των υστέρων να μας «διαβεβαιώσει» πως θα εκδώσει Χ.Ε.Π. σε λογαριασμό φυσικού προσώπου, κάτι που είναι παράνομο;
Εκδόθηκαν και άλλα Χ.Ε.Π. απ΄ την ίδια Επιτροπή που αφορούν χρήματα που κατατέθηκαν σε τέτοιου είδους λογαριασμούς;

Κύριε Πρόεδρε,
Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως και εσείς ο ίδιος αντιλαμβάνεστε ότι δεν  μπορούμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως να μη συνέβη τίποτε.
Οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν και η αλήθεια πρέπει να αποκαλυφθεί σε όλο το εύρος και το βάθος της.

Αν αφήσουμε αυτή τη γκρίζα σκιά να απλωθεί πάνω στο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για να αποφύγει τις ευθύνες που του αναλογούν ο Περιφερειάρχης καθώς και όλοι όσοι γνώριζαν αλλά δεν αντέδρασαν, θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα για ένα θεσμό της Δημοκρατίας μας και μια επιβεβαίωση εκείνων που καραδοκούν για να κολλήσουν στους αιρετούς τη ρετσινιά «ίδιοι είσαστε όλοι».

Αυτή, την ΑΔΙΑΦΑΝΗ και «ΠΕΡΙΕΡΓΗ» λειτουργία του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών, που νομίζουν ότι μπορούν να λειτουργούν πέρα από ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ και ΝΟΜΟΥΣ, το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το πρώτο που οφείλει και πρέπει να τη σταματήσει.

Η σημερινή Περιφερειακή αρχή μέχρι το τέλος της θητείας της θα έχει να διαχειριστεί ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, περίπου. Αν, λοιπόν, οι πολίτες αμφιβάλλουν για το πώς γίνεται η διαχείριση των χρημάτων εξ αιτίας ποσών της τάξης των 2.000 ευρώ, φαντάζεστε τι μπορούν να υποθέσουν όταν μιλάμε για τεράστια ποσά.

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά πρέπει και να φαίνεται, λέει το γνωστό ρητό.
Η σημερινή Περιφερειακή αρχή μας το ΄πε πάμπολλες φορές. Τι φοβάται λοιπόν και δεν θέλει και να μας το αποδείξει

Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.