Δείτε το πρόγραμμα της επιστημονικής ημερίδας «Οι Λαζαρίνες του Τσιαρτσιαμπά μέσα από τη ματιά του χθες, του σήμερα και του αύριο»



athrstusyrtsyutytΟ Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης οργανώνουν επιστημονική ημερίδα με θέμα «Οι Λαζαρίνες του Τσιαρτσιαμπά μέσα από τη ματιά του χθες, του σήμερα και του αύριο».

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στις Λαζαρίνες, το μοναδικό ανοιξιάτικο λαϊκό δρώμενο με αρχαιοελληνικές ρίζες που αναβιώνει κάθε χρόνο στα περισσότερα χωριά του Τσιαρτσιαμπά, το Σαββατοκύριακο των Βαΐων και η διοργάνωση πραγματοποιείται με στόχους την ουσιαστικότερη στήριξη του εθίμου σε επιστημονικό επίπεδο και την καλύτερη προετοιμασία του φακέλου ένταξής του στην παγκόσμια άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο,  16 Απριλίου 2016 με ώρα έναρξης τις 14.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής, γιατί είναι ο χώρος που εκφράζει με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο το κοινό διαχρονικό πολιτιστικό απόθεμα της Ελιμιώτιδας Γης.

Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με επτά πολιτιστικούς συλλόγους που αναβιώνουν κάθε χρόνο το έθιμο των Λαζαρίνων στην πρώην επαρχία Τσιαρτσιαμπά του Δήμου Κοζάνης. Πιο συγκεκριμένα συμμετέχουν ενεργά οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Αιανής «Πρόοδος», Αγίας Παρασκευής «Αγία Παρασκευή», Κάτω Κώμης «Αριστοτέλης», Κρόκου
«Ιωακείμ Λιούλιας», Λευκοπηγής «Μέγας Αλέξανδρος», Μορφωτικός Μεταμόρφωσης και Σύλλογος Γυναικών Ροδιανής «Η Ωραία Ελένη».

Την ημερίδα στηρίζουν επιστημονικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμα τη διοργάνωση ενός καφέ Πολυγλωσσίας με θεματικό άξονα τις Λαζαρίνες, στο οποίο θα παρουσιαστούν Λαζαριάτικα τραγούδια και χοροί, αφηγήσεις και παρουσιάσεις του εθίμου, δραματοποιημένες αναπαραστάσεις της τελετουργίας του  και εδέσματα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2016

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.