Εντυπωσιάζει το έργο της Ορθοπεδικής του Μποδοσάκειου: 16.682 χειρουργεία και 36.035 εισαγωγές



mpodosakeio_22

Ως το βαρύ πυροβολικό του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας χαρακτηρίζεται η Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου, αφού μαζί με την Χειρουργική του κλινική αποτελούν πόλο έλξης ασθενών από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία αλλά και εκτός των γεωγραφικών ορίων της περιφέρειάς μας και συμβάλλουν στην ανάλογη εισροή εσόδων στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας.

Η Ορθοπεδική Κλινική του Μποδοσάκειου λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1984 και φέτος  συμπληρώνει 32 χρόνια λειτουργίας, αν και ως γνωστό το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας για μια τριετία λειτουργούσε σαν παράρτημα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης.

Από το 1984 έως τον Αύγουστο του 1995 ο μοναδικός γιατρός που υπηρετούσε στην Ορθοπεδική κλινική του Μποδοσάκειου ήταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, ο οποίος έφυγε ένα χρόνο πριν από τη ζωή.

Από το 1995 και μετά άρχισε να δημιουργείται η νέα σύνθεση της κλινικής με τους γιατρούς Αναστάσιο Κουντούδη, Νίκο Σαμαρά και μετέπειτα τον Μιλτιάδη Κύρου, ενώ το ιατρικό δυναμικό της ανέρχεται σήμερα σε 9 γιατρούς- πέντε ειδικούς και τέσσερις ειδικευόμενους.

Το πρώτο χειρουργείο της Ορθοπεδικής του Μποδοσάκειου πραγματοποιήθηκε στις 19-10–1984 και στην περίοδο των ετών μέχρι σήμερα έφτασε στα 16.682 χειρουργεία και 36.035 εισαγωγές.

Έχουν πραγματοποιηθεί 4097 αρθροπλαστικές επεμβάσεις.  3.405 χειρουργεία Ολικής Αρθοπλαστικής, 2173 Ολικής Αρθροπλαστικής γόνατος, 1232 Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου και 692 Ημιολικές. Ο αριθμός του συνόλου των χειρουργημένων καταγμάτων ανέρχεται σε 4.377.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ορθοπεδική του Μποδοσάκειου στη μνήμη του Συντονιστή διευθυντή της, Κωνσταντίνου Θεοδωρίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2015.

Η Ορθοπεδική Κλινική του Μποδοσάκειου πρακτικά καλύπτει όλη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, περί τους 300.000 κατοίκους, όπως τόνισε στην παρουσίασή του ο αναπλ. Συντονιστής Διευθυντής της Ορθοπεδικής, Αναστάσιος Κουντούδης, καθώς εκτός των Νομών Φλώρινας και Κοζάνης επιλέγουν την Ορθοπεδική του Μποδοσάκειου και κάτοικοι από τους Νομούς Καστοριάς και Γρεβενών, Πέλλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, καθώς και από την Αλβανία.

Διακομιδές σε κεντρικά Νοσοκομεία χρειάστηκε μόνο σε μικτά περιστατικά, όταν εκτός  από ορθοπεδικό πρόβλημα συμμετείχε κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή  αγγειοχειρουργικό πρόβλημα, όπως επίσης σοβαρές κακώσεις.

Αντίθετα σχεδόν ποτέ ή μάλλον πάρα πολύ σπάνια η Ορθοπεδική του Μποδοσάκειου αρνήθηκε να δεχθεί διακομιδή από τους όμορους Νομούς από το απλούστερο μέχρι το πιο σύνθετο περιστατικό..

Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα τελευταία 3-4 χρόνια, μετά και από έγγραφα των αντίστοιχων διοικήσεων, κάλυπτε αλλά και μέχρι σήμερα καλύπτει ενεργείς εφημερίες των εντός της περιφέρειας μας Νοσοκομείων.

Στεγάζεται στον 3ο όροφο του Μποδοσάκειου και διαθέτει 36 κλίνες και εφημερεύει όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου, πάντα με έναν ειδικό γιατρό και έναν ειδικευόμενο.

Η Ορθοπεδική του Μποδοσάκειου χορηγεί 3 χρόνια ειδίκευσης με τέσσερις θέσεις  ειδικευομένων.  Από το 1995 που διορίσθηκε ο 1ος ειδικευόμενος μέχρι και σήμερα εκπαιδεύτηκαν και έγραψαν χρόνο ειδικότητας 24 ειδικευόμενοι.

Στα Εξωτερικά Ιατρεία της Ορθοπεδικής κάθε Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή λειτουργούν ταυτόχρονα τέσσερα Ιατρεία με λίστα ραντεβού και δύο εξειδικευμένα Ιατρεία, ένα Αθλητικών Κακώσεων και ένα Οστεοπόρωσης (το Νοσοκομείο διαθέτει LUNAR-DEXA).

Η Κλινική έχει δύο  χειρουργικές ημέρες προγραμματισμένων επεμβάσεων Τρίτη –Πέμπτη, εκτός φυσικά των έκτακτων και επειγόντων περιπτώσεων, με τρίτη χειρουργική ημέρα μιας αίθουσας την Τετάρτη.

Η λίστα αναμονής προγραμματισμένων χειρουργείων σήμερα είναι περίπου πάνω από τους δύο μήνες και μέχρι τέσσερις μήνες σε κάποιον από τους ειδικούς.

Ρεπορτάζ: e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.