Δείτε το Πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου στην Κοζάνη



festival-afigisis-2016Άνοιξη ξυπνούν τα φίδια από τη χειμερία νάρκη, άνοιξη ξυπνά  και το φεστιβάλ μας. Τα φίδια ξυπνούν αλλαγμένα. Έχουν μεγαλώσει, το δέρμα τους πια δεν τα χωρά. Σκαλώνουν σε ένα αγκάθι και τραβούν το παλιό τους δέρμα, το φιδοπουκάμισο που οι παλιοί αναζητούσαν και βάζαν μες το κόρφο για φυλαχτό. Ξαναγεννημένο το φίδι ξεκινά μια νέα ζωή.

Έτσι και το φεστιβάλ μας. Άλλαξε δέρμα, φαντάστηκε ξανά και προχωρά με όπλο τη συνεργασία για να ζήσει αυτή την δύσκολη άνοιξη. Ο άνεμος είναι παγερός κι οι κίνδυνοι πολλοί. Γερακίνες παραμονεύουν να το αρπάξουν όπως συνέβη με τόσα απαραίτητα στη ζωή μας.

Κουρασμένος ο κόσμος από τα λόγια. Όλα είναι παραμύθια λέει. Προδοθήκαμε. Δεν πιστεύουμε πια τίποτα. Η απουσία πίστης όμως οδηγεί στην απελπισία.  Εδώ έρχεται ο λόγος ο παρηγορητικός της τέχνης, η παραμυθία να μας κρατήσει το χέρι και να δώσει ένα σκούντημα να συνεχίσουμε τον δρόμο μας.

Κι όσοι δράκοι κι αν φανούν σε αυτόν τον δρόμο εμείς θα τους γελάσουμε και θα φτάσουμε στο παλάτι που θα μας περιμένει ολοφώτιστο κι όταν θα ανοίξει η πόρτα θα ακουστεί μουσική κι ο παραμυθάς θα ξεστομίσει τρυφερά: Αρχή του παραμυθιού, καλησπέρα της αφεντιάς σας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
«Το Αμάρτημα της Μητρός μου», του Γεωργίου Βιζυηνού
Αίθουσα Τέχνης – Ώρα: 8.00μ.μ.- Τιμή εισιτηρίου: 12€ κανονικό/10€ μειωμένο
Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία – σκηνικός χώρος:  Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεύουν: Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Αγάπη Μανουρά
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
«Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού είναι ένα από τα αριστουργηματικά διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας κι ένα σπάνιο κείμενο για την παγκόσμια λογοτεχνία, από το οποίο εμπνεύστηκε για ακόμα μια φορά ο ταλαντούχος Δήμος Αβδελιώδης.

«Jam session με ολίγη από παραμύθια»
Σε συνεργασία με το Σύλλογο φίλων Jazz Κοζάνης
Agora – Ώρα: 10.00μ.μ.- Με ελεύθερη είσοδο
Αφήγηση: Στέλιος Πελασγός. Μουσική: Νίκος Βακουφτσής (τύμπανο),
Νίκος Βαλταδώρος (τρομπέτα), Γιώργος Τζούκας (πλήκτρα).
Τι συμβαίνει όταν 3 σπουδαίοι μουσικοί της τζαζ τζαμάρουν με έναν παραμυθά; Η μουσική τζαζ μεταφέρει με ρυθμούς και μελωδίες την τεχνική της αρχαίας τέχνης του παραμυθά. Όπως η φωνή του παραμυθά ψηλώνει και βυθίζεται, όπως τα μοτίβα των δοκιμασιών και της χαράς επανέρχονται κάθε φορά παραλλαγμένα έτσι και τα όργανα και οι φωνές παίζουν μπροστά στα μάτια μας ένα ρυθμικό και μελωδικό παιχνίδι που ξαναζωντανεύει την παράδοση και τιμά τους παλιούς μαστόρους αυτοσχεδιάζοντας πάνω στα μοτίβα τους.

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Αφηγήσεις από τους σπουδαστές του Θεατρικού εργαστηρίου των ενηλίκων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης
Μικρό Θέατρο (Οχληρών) – Ώρα: 6.30-8.00μ.μ.- Με ελεύθερη είσοδο
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπαμπίλας
Πέντε σπουδαστές στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονται στα εργαστήρια, δούλεψαν πάνω στην αφήγηση και την ολοκλήρωσαν με ένα απόσπασμα υποκριτικής. Τα κείμενα είναι προσωπικές τους επιλογές και εργάστηκαν ατομικά, στήνοντας μόνοι τους την εργασία τους. Τα κείμενα είναι βιωματικά, φανταστικά, αποσπάσματα από την λογοτεχνία ή μαρτυρίες.
Συμμετέχουν οι σπουδαστές των εργαστηρίων: Ελένη Τσιώρα, Φωτεινή Ζαγορίτου, Δέσποινα Σημαδοπούλου, Ανδρέας Συμεωνίδης και Τάνια Πάκου.

«Άκου τι έγινε μια μέρα»
Από το θεατρικό εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. «Το θέατρο αγαπάει τη διαφορετικότητα» σε συνεργασία με την Κιβωτό (Κέντρο Αποθεραπείας- Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ.)
Κιβωτός – Ώρα: 9.00μ.μ. – Με ελεύθερη είσοδο
Στον κύκλο της παρέας κάποτε ακούγονται οι πιο όμορφες ιστορίες. Απλές ιστορίες που μας θυμίζουν ότι όσο μοιάζουμε τόσο και διαφέρουμε, ότι δεν είμαστε ποτέ μόνοι κι ότι από το δρόμο που περνάμε, άλλοι πριν από μας περάσαν κι άλλοι μαζί με μας περνούν. Αυτό που έγινε μία ημέρα.., είναι η υπενθύμιση ότι τίποτα δεν καταφέρνει να μας χωρίζει. Είναι ιστορίες που μας δένουνε, που μας συγκινούν, μας ηρεμούν, μας θεραπεύουν, μας κάνουν να νιώθουμε ο ένας δίπλα στον άλλο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
«Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου
Μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Αίθουσα Τέχνης – Ώρα: 9.00μ.μ.- Τιμή εισιτηρίου:10€ κανονικό /8€ μειωμένο

Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Σκηνικά-Κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου
Φωτισμοί: Μαρία Λαζαρίδου
Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Ηχητική επιμέλεια: Γιάννης Πειραλής
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου
Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

Στον ρόλο της Σωτηρίας Μπέλλου η Έφη Σταμούλη.
Νοσηλεύτρια: Ειρήνη Μουρελάτου.

Λίγες ώρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της, η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια δεν σταματά να μιλά για την πολυτάραχη ζωή της: τα πρώτα χρόνια στη Χαλκίδα, η αναχώρηση για την Αθήνα μια μέρα μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, η συνεργασία με τον Τσιτσάνη…
Η σκληρότητα μπερδεύεται με την ευαισθησία, το παρόν με το παρελθόν, η αγάπη με το μίσος, αποκαλύπτοντας μια εκρηκτική προσωπικότητα που δεν χάνει, ούτε μια στιγμή, το χιούμορ και το πάθος της για τη ζωή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Παραμύθια για παιδιά από την ανθολογία ελληνικών λαϊκών παραμυθιών του Γιώργου Ιωάννου
Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη – Ώρα: 11.30π.μ.-  Με ελεύθερη είσοδο
«Ο Αυγερινός και η Πούλια»
Αφήγηση: Ταξιάρχης Μπελιγιάννης
Παράσταση αφήγησης του Ταξιάρχη Μπελιγιάννη με τίτλο «Ο Αυγερινός και η Πούλια» παραμύθια για παιδιά από την ανθολογία ελληνικών λαϊκών παραμυθιών του Γ. Ιωάννου.
«Ο χορός του χιονιού»
Επιμέλεια: Ανδρέας Κωστογλίδης
Παίζουν:  Αντριάνα Δαβιδοπούλου, Ανδρέας Συμεωνίδης, Βάια Τζιούτζα
Το ταξίδι δύο χιονονιφάδων απο τον ουρανό ως την γη, στο ταξίδι αυτό θα μιλήσουν για την πλαστή εικόνα της ευτυχίας, όπως την έχουν μάθει μέσα απο τις ιστορίες των παππούδων τους. Όταν πέσουν στη γη, και συγκεκριμένα στα πόδια του μικρού μας ήρωα του Άλκη, ενός 12χρονου αγοριού θα αναπτύξουν μια ξεχωριστή φιλία με το μικρό αγόρι και θα διαμορφώσουν άλλη άποψη σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί.

«Τέσσερις  αληθινές  ιστορίες αναζήτησης της ευτυχίας»
Μικρό Θέατρο (Οχληρών) – Ώρα: 7.00μ.μ. – Με ελεύθερη είσοδο
Επιμέλεια: Ελένη Δημοπούλου. Αφήγηση: Βάϊα Λαμπροπούλου, Ανδρέας Συμεωνίδης και Φωτεινή Χατζάρα
Τέσσερις αφηγήσεις για τέσσερις ζωές που ανατράπηκαν σε μια στιγμή, αιφνίδια απρόβλεπτα και καθοριστικά.

«Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου
Μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Αίθουσα Τέχνης –  Ώρα: 9.00μ.μ. – Τιμή εισιτηρίου:10€ κανονικό /8€ μειωμένο
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου.
Στον ρόλο της Σωτηρίας Μπέλλου η Έφη Σταμούλη

«Επήγαιναν και περπατούσανε/ και λέγανε και τραγουδούσανε»
Παράσταση ενηλίκων με μουσική και τραγούδια από όλο τον κόσμο
Χαρμάνι Καφέ – Ώρα: 10.00μ.μ. – Τιμή εισιτηρίου: 4€
Μουσική, τραγούδι:  Ναταλία Κοτσάνι (μέλος των Encardia)
Κρουστά: Στέφανος Αγιόπουλος
Αφήγηση: Ταξιάρχης Μπεληγιάννης
Δύο μουσικοί κι ένας παραμυθάς ανέβηκαν στο μαγικό χαλί τους και μας ταξιδεύουν. Από τον παγωμένο βορρά στην καυτή έρημο. Από το Μεξικό στην Κίνα. Παρέα με ερωτευμένα βασιλόπουλα μα και απλούς ψαράδες. Ένα ταξίδι στο κόσμο, γιατί ο κόσμος είναι ένας και τα τραγούδια και τα παραμύθια μας δείχνουν τον τρόπο να γίνουμε και πάλι μια παρέα όλοι μαζί.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Εργαστήρι Αφήγησης και Ζωγραφικής για παιδιά 8-12 ετών
με τον Χρήστο Γουσίδη
Αίθουσα Τέχνης –  Ώρα: 11.00π.μ.- Με ελεύθερη είσοδο
To εργαστήρι επιχειρεί μια εμπειρία εικονογράφησης πάνω στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Το μοιρολόγι της φώκιας». Κάθε φορά που ο αφηγητής θα αναφέρεται και θα περιγράφει έναν τόπο στην αφήγηση, αυτό θα σημειώνεται επάνω στο ταμπλώ – χαρτί. Όταν τελειώσει η αφήγηση και το σχέδιο, τότε με χρώματα και πινέλα ζωγραφίζουμε ό,τι  έχουμε σχεδιάσει. Εικονογραφούμε δηλαδή το διήγημα.

Εργαστήρια Αφήγησης και Ζωγραφικής για ενήλικες
με τον Χρήστο Γουσίδη
Αίθουσα Τέχνης – Ώρα:  7.30μ.μ.- Με ελεύθερη είσοδο

Νοσταλγία και Ρομαντισμός»,βραδιά μουσικής και αφήγησης
Δημοτικό Ωδείο – Ώρα: 9.00μ.μ. –  Τιμή εισιτηρίου: 4€
Σοπράνο, αφήγηση: Ελένη Ευθυμίου
Μέτζο σοπράνο, αφήγηση: Γεωργία Θεοδωροπούλου
Πιάνο, Τραγούδι, αφήγηση: Ιάσων Μαρμαράς
Πιάνο, αφήγηση: Παναγιώτης Δημόπουλος
Αφήγηση: Ελένη Δημοπούλου
Μελωδίες και ιστορίες. Ποιήματα, παραμύθια μακρυνά που φαντάζουν ωστόσο τόσο κοντυνά. Κείμενα με αφορμή μελωδικά lied γνωστών αγαπημένων συνθετών, του Schubert, του Brahms, του Mendelsohn, του Schumann, του Χατζιδάκι. Τα ίδια τα τραγούδια με τη μουσικότητά τους μας ταξιδεύουν, με τη μελαγχολία τους μας μεταφέρουν σε μακρυνές θάλασσες, σκοτεινά δάση, χιονισμένες πλατείες, κλειστές πόρτες αγαπημένων προσώπων που χάθηκαν πια απ’ τη ζωή μας και ερωτικές αγκαλιές που μας στοίχειωσαν για πάντα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
«Όταν τα ζώα είχαν μιλιά η θάλασσα ήταν γλυκιά»
Παιδική Βιβλιοθήκη Βελβεντού –  Ώρα: 11.00π.μ.- Με ελεύθερη είσοδο
Αφήγηση: Στέλιος Πελασγός
Παραμύθια και θρύλοι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο για όσους ξέρουν ή θέλουν να μάθουν να μιλούνε με τα ζώα. Ο Στέλιος Πελασγός ταξιδεύει τα παιδιά σε έναν κόσμο συναρπαστικών αφηγήσεων: «Ποτέ δεν έμενες μονάχος και αβοήθητος. Κι η μάνα σου αν γίνονταν λάμια και σε εγκατέλειπε στο δάσος, πάντα στο σταυροδρόμι μια αλεπού με ένα χρυσό κλειδί στο στόμα…».
Η δράση απευθύνεται σε σχολεία.

«Ο χρόνος γίνεται λόγος»
Τιάλειο Εκκλησιαστικό  Γηροκομείο- Ώρα: 5.00μ.μ. – Με ελεύθερη είσοδο
Ο άνθρωπος έναν μόνο τρόπο έχει για να συμφιλιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Τον λόγο. Το παρελθόν γίνεται ιστορίες όχι για να γκρινιάξουμε ή να νοσταλγήσουμε αλλά για να βεβαιωθούμε πως «δεν άνθισαν ματαίως», δεν πήγε χαμένη η ζωή μας αλλά έχτισε τις βάσεις για τη δική μας ζωή και των γενιών που ακολουθούν. Χωρίς τις ιστορίες μας ο χρόνος χάνει το νόημά του και οι νεότερες γενιές μένουν ανυπεράσπιστες και έρμαιες.
Παίζουν οι μουσικοί: Αριστείδης Παυλίδης, Δημήτρης Συνδουκάς, Κατερίνα Τσιάρα

«Ονειρεύομαι», μια βραδιά αφήγησης και μουσικής
Αίθουσα Τέχνης –  Ώρα: 9.00μ.μ. –  Τιμή εισιτηρίου: 4€
Αφήγηση: Ανθή Θάνου, Στέλιος Πελασγός.Στη μουσική ο Αλέξανδρος Μακρής.
Δύο άνθρωποι του λόγου ονειρεύονται επί σκηνής έναν κόσμο δικαιοσύνης και αλήθειας, έναν κόσμο όπου η ομορφιά θα ανθίζει μέσα στην ταπεινότητα κι ο γιος μιας φτωχής χήρας θα μπορεί να παντρευτεί μια πριγκίπισσα. Ονειρεύονται ένα πεφταστέρι να γρατζουνά τη σκοτεινιά της νύχτας και να φτάνει στο παράθυρο  τους, ονειρεύονται πως ένα καλό όνειρο μπλέκεται στα γκρίζα μαλλιά μιας γυναίκας, κρύβεται κάτω από τις ρυτίδες των γερόντων… Ονειρεύονται!

ΤΡΙΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
«Όταν τα ζώα είχαν μιλιά η θάλασσα ήταν γλυκιά»
Δημ. σχολείο Μαυροχωρίου Καστοριάς – Ώρα: 10.00π.μ.
Αφήγηση:  Στέλιος Πελασγός
Παραμύθια και θρύλοι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο για όσους ξέρουν ή θέλουν να μάθουν να μιλούνε με τα ζώα. Ο Στέλιος Πελασγός ταξιδεύει τα παιδιά σε έναν κόσμο συναρπαστικών αφηγήσεων: «Ποτέ δεν έμενες μονάχος και αβοήθητος. Κι η μάνα σου αν γίνονταν λάμια και σε εγκατέλειπε στο δάσος, ήταν πάντα στο σταυροδρόμι μια αλεπού με ένα χρυσό κλειδί στο στόμα…».

«Το όνομά τους είναι…»
Μικρό Θέατρo (Οχληρών) – Ώρα: 8.00μ.μ – Αντί εισιτηρίου, το κοινό καλείται να φέρει τρόφιμα για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της  Λευκόβρυσης
Ερμηνεύουν: Σοφία Αντωνίου, Μαρία Κολτσίδα. Σκηνικά & οπτικό περιβάλλον: Ιφιγένεια Δούρα. Μουσική επιμέλεια: Μπάμπης Τσινικοσμάογλου
«Το όνομά τους είναι…» αποτελεί ένα σκηνικό αναλόγιο, που βασίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη φρίκη του πολέμου. Οι μαρτυρίες Σύριων προσφύγων που φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης Κοζάνης συναντώνται με την ιστορία της Αμερικανοεβραίας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι. Διαβάζονται μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι…».

«Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών και άλλες ιστορίες φανταστικής λογοτεχνίας»
Καφέ Λα Φαμ – Ώρα: 10.00μ.μ. –  Τιμή εισιτηρίου: 4€
Αφήγηση: Ταξιάρχης Μπελιγιάννης
Η λογοτεχνία του φανταστικού στηρίχτηκε στην αναδιήγηση της μυθολογίας των λαών της βόρειας Ευρώπης. Ο ενθουσιασμός για τον κόσμο του γενάρχη του φανταστικού Τζ. Ρ. Τόλκιν και των επιγόνων του δείχνει τη δίψα μας για σύμβολα που μπορούν να εμπνεύσουν. Η νεανική κουλτούρα του φανταστικού και τα παιχνίδια ρόλων συναντούν την παραδοσιακή αφήγηση.

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
«Όταν τα ζώα είχαν μιλιά η θάλασσα ήταν γλυκιά»
Δημοτικά Σχολεία της Κοζάνης – Ώρα: 10.00π.μ.
Αφήγηση: Στέλιος Πελασγός
Παραμύθια και θρύλοι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο για όσους ξέρουν ή θέλουν να μάθουν να μιλούνε με τα ζώα. Ο Στέλιος Πελασγός ταξιδεύει τα παιδιά σε έναν κόσμο συναρπαστικών αφηγήσεων: «Ποτέ δεν έμενες μονάχος και αβοήθητος. Κι η μάνα σου αν γίνονταν λάμια και σε εγκατέλειπε στο δάσος, ήταν πάντα στο σταυροδρόμι μια αλεπού με ένα χρυσό κλειδί στο στόμα…».

«Ταξίδι στο Παραμύθι»
Σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας
Αίθουσα Τέχνης –  Ώρα: 7.00μ.μ.- Με ελεύθερη είσοδο
Σκηνοθεσία- Μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Τσοκαρίδου, Ειρήνη Ντελέζου. Εικαστική επιμέλεια: Φωτεινή Τσοκαρίδου, Αφροδίτη Γρίζη. Τραγουδούν, παίζουν μουσική και θέατρο, χορεύουν και αυτοσχεδιάζουν σαράντα μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.
Παραμύθια από το Περού, τον Πόντο, την Ήπειρο και την Κάτω Ιταλία. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας ζωντανεύουν  την ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Αναζητούν γέφυρες ανάμεσα στον λόγο και τη μουσική, τη γλώσσα και τον ρυθμό, το χθες και το σήμερα, την αφήγηση και το θέατρο, την κίνηση και την παύση.  «Αρχή του παραμυθιού… καλησπέρα στην αφεντιά σας!»

Παρουσίαση από τους σπουδαστές του Θεατρικού εργαστηρίου των ενηλίκων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης
Βόρειο Πεδίο, Πτολεμαΐδα – Ώρα: 8.00μ.μ.-9.00μ.μ. – Με ελεύθερη είσοδο
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπαμπίλας. Αφήγηση: Ελένη Τσιώρα, Φωτεινή Ζαγορίτου, Δέσποινα Σημαδοπούλου, Ανδρέας Συμεωνίδης και Τάνια Πάκου.
Πέντε σπουδαστές στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονται στα εργαστήρια, δούλεψαν πάνω στην αφήγηση και την ολοκλήρωσαν με ένα απόσπασμα υποκριτικής. Τα κείμενα είναι προσωπικές τους επιλογές και είναι είτε βιωματικά είτε φανταστικά, αποσπάσματα από την λογοτεχνία ή μαρτυρίες.

«Το όνομά τους είναι…»
Μικρό Θέατρο (Οχληρών) – Ώρα: 8.00μ.μ.- Αντί εισιτηρίου, το κοινό καλείται να φέρει τρόφιμα για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης
Ερμηνεύουν: Σοφία Αντωνίου, Μαρία Κολτσίδα. Σκηνικά & οπτικό περιβάλλον: Ιφιγένεια Δούρα. Μουσική επιμέλεια: Μπάμπης Τσινικοσμάογλου
«Το όνομά τους είναι…» αποτελεί ένα σκηνικό αναλόγιο, που βασίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη φρίκη του πολέμου. Οι μαρτυρίες Σύριων προσφύγων που φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης Κοζάνης συναντώνται με την ιστορία της Αμερικανοεβραίας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι. Διαβάζονται μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι…».

«Παραμύθια για τεμπέληδες και αχαΐρευτους»
Gallery Bar –  Ώρα: 10.00μ.μ. – Τιμή εισιτηρίου: 4€
Αφήγηση: Στέλιος Πελασγός, Ταξιάρχης Μπελιγιάννης, Δημήτρης Συνδουκάς
Λαϊκές ιστορίες και παραμύθια, χιούμορ, απενοχοποίηση. Η εξουσία επιχειρεί πάντα να μειώσει ηθικά τους εξουσιαζόμενους. Εκείνοι βαφτίζονται τεμπέληδες και  αχαΐρευτοι. Και το γλεντούν.

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
«Γεννώντας εικόνες στον λόγο και το χαρτί»
Σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας
Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας – Ώρα: 11.00π.μ.
Επιμέλεια: Στέλιος Πελασγός, Ελένη Δημοπούλου
Αφήγηση και απαγγελία με αφετηρία παραμύθια που ανθολόγησε ο Γιώργος  Ιωάννου, στους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας στους χώρους της σχολής. Μια προσπάθεια εξερεύνησης των αυτόματων εικόνων που αναδύονται όταν οι χυμοί των λαϊκών ελληνικών παραμυθιών διεισδύσουν στο υποσυνείδητο νέων Ελλήνων εικαστικών.  Σε μια λευκή οθόνη και με τη χρήση της ζωντανής κάμερας προβάλλεται η διαδρομή που ακολουθούν οι καλλιτέχνες, καθώς αποτυπώνουν εικαστικά την αφήγηση που ακούν.

Σεμινάριο Αφήγησης
Απευθύνεται στους σπουδαστές του Θεατρικού εργαστηρίου των ενηλίκων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης του 2ου και του 3ου κύκλου στο Τμήμα Ενηλίκων. Διδάσκει ο Στέλιος Πελασγός
Αίθουσα Τέχνης –  Ώρα: 5.00-7.00μ.μ.- Με ελεύθερη είσοδο
Ένα κλειστό σεμινάριο που θα βοηθήσει όλους μας να καταλάβουμε τις σχέσεις προφορικής αφήγησης και θεάτρου, μιας μάνας με το παιδί της. Το παιδί της το Θέατρο μεγάλωσε τόσο που άρχισε να θυμάται την μάνα του με νοσταλγία και να επιστρέφει στην αγκαλιά της για να πάρει δύναμη, αθωότητα, απλότητα και έμπνευση. Κι η μάνα η Προφορική Αφήγηση βλέπει πως κινδυνεύει από τις αράχνες των μουσείων και το βαλσάμωμα του φολκλόρ,  χρειάζεται το παιδί της για να καταλάβει τον σύγχρονο κόσμο, τους τρόπους και τις όψεις του, να μπορέσει να προσφέρει στο σημερινό κοινό την αίσθηση της ρίζας και της ταυτότητας, να το βοηθήσει να ξεχωρίσει το ασήμαντο από το ουσιώδες, το ιερό από το ευτελές και να αφήσει στο δέρμα του την ανατριχίλα της υπόκωφης φωνής του Μύθου.

«Μια φωτογραφία-μια ιστορία»: η ιστορία μιας φωτογραφίας
Σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Βρεττάκο και το Φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης «Φωτοδίοδος»
Μικρό Θέατρο (Οχληρών) – Ώρα: 7.00μ.μ.- Με ελεύθερη είσοδο
Η φωτογραφία δεν μπορεί να αφηγηθεί μπορεί μόνο να περιγράψει μια κατάσταση.  Με αφορμή το φεστιβάλ αφήγησης φωτογράφοι της πόλης θα παρουσιάσουν φωτογραφίες τους και θα αφηγηθούν ιστορίες που είναι συνδεδεμένες με αυτές. Θα συνδυαστεί δηλαδή η στατική εικόνα με τον ζωντανό λόγο.  Θα επιχειρηθεί  ένα τολμηρό πείραμα  με το  ψέμα της εικόνας και την αλήθεια του λόγου.

«Η γιαγιά μου η Ρούσα»,από το Θεατροδρόμιο
Με την ευγενή παραχώρηση της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου
Αίθουσα Τέχνης –  Ώρα: 9.00μ.μ.- Με ελεύθερη είσοδο
Σκηνοθεσία: Νικολέτα Σιώμου- Εύη Παπαμάρκου
Σκηνικά-Κοστούμια: Εύη Παπαμάρκου-Νικολέτα Σιώμου
Φωτισμοί: Σάκης Παπαδόπουλος
Μουσική Επιμέλεια: Νικολέτα Σιώμου-Εύη Παπαμάρκου
Παίζουν οι : Λόλα Γάτα, Κώστας Ιωαννίδης, Κώστας Καρανάτσιος, Βούλα Κιομπέλη, Σούλα Γεωργάκα, Τίμος Πεγιάδης
Ένα θεατρικό αναλόγιο που τιμά ένα από τα λίγα ελληνικά βιβλία που κατάφερε να διατηρήσει τον προσωπικό τόνο της αναπόλησης. Αναπολεί ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου την παλιά Κοζάνη και καταφέρνει έναν άθλο. Οι γραπτές λέξεις να ακούγονται μέσα στο κεφάλι μας. Να φτιάχνουν καθαρότατες νοητικές εικόνες που μπερδεύονται με τις προσωπικές μας αναμνήσεις έτσι που να νομίζουμε ότι η γιαγιά η Ρούσα είναι δικιά μας γιαγιά και η παλιά Κοζάνη η μαγική πατρίδα των παιδικών  μας χρόνων. Το αφήγημα αυτό ασφυκτιά μέσα στις τυπωμένες σελίδες και η ομάδα του Θεατροδρόμιου ζωντανεύει τις σελίδες και  ανοίγει ένα παράθυρο να πετάξει το πουλί που εγκλωβίστηκε στο σπίτι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
«Όταν τα ζώα είχαν μιλιά η θάλασσα ήταν γλυκιά»
Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας – Ώρα: 6.00μ.μ.- Με ελεύθερη είσοδο
Αφήγηση:  Στέλιος Πελασγός, Μαρία Σόφτση
Παραμύθια και θρύλοι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο για όσους ξέρουν ή θέλουν να μάθουν να μιλούνε με τα ζώα. Ο Στέλιος Πελασγός ταξιδεύει τα παιδιά σε έναν κόσμο συναρπαστικών αφηγήσεων: «Ποτέ δεν έμενες μονάχος και αβοήθητος. Κι η μάνα σου αν γίνονταν λάμια και σε εγκατέλειπε στο δάσος, ήταν πάντα στο σταυροδρόμι μια αλεπού με ένα χρυσό κλειδί στο στόμα…».

«Πού είναι η μάνα σου μωρή;», της Δήμητρας Πετρούλα
Αίθουσα Τέχνης – Ώρα: 8.00μ.μ. – Τιμή εισιτηρίου: 13€ κανονικό/10€ μειωμένο
Με τη Βέρα Κρούσκα
Διασκευή: Σοφία Αδαμίδου.Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι.Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνας Κωστέα.Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου.Παίζουν επίσης: Ορνέλα Λούτη, Αγάπη Παπαθανασιάδου
Ένα κρύο πρωινό του Γενάρη του 1946, λίγα μέτρα έξω από το σπίτι τους, δολοφονούνται ομαδικά τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα από τις ένοπλες συμμορίες της “Χ”. Το τρίχρονο κοριτσάκι της οικογένειας που επέζησε της σφαγής κατέγραψε αργότερα τα φοβερά εκείνα γεγονότα της εξόντωσης της μάνας της, των αδελφιών της, των άλλων συγγενών της, σαν μνημόσυνο για τους σκοτωμένους, σαν σιωπηλό μοιρολόι, σαν κλάμα που σταλάζει ελπίδα, σαν ξέσπασμα στο παράπονο.

«Θυμάμαι έναν θίασο»
Καφέ Γραμμές – Ώρα: 10.30μ.μ. – Τιμή εισιτηρίου 4€
Παίζει μουσική και αφηγείται ο Ανδρέας Τσεκούρας
Κινηματογράφος, μουσική και αφήγηση. Αναμνήσεις, μουσικές και διηγήσεις από τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «Ο Θιάσος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Σεμινάριο αφήγησης με τον Στέλιο Πελασγό
Απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να μάθουν την τέχνη της αφήγησης
Διδώ – Ώρα: 10.00π.μ.-13.00μ.μ.- Τιμή εισιτηρίου: 20€
Συναισθησία: Πώς να αφηγούμαι παραμύθια και ιστορίες ζωντανεύοντας το σώμα και τις αισθήσεις του. Ο αφηγητής με τα λόγια και τις κινήσεις του ξυπνά στο σώμα των ακροατών ζωντανές αισθητικές εντυπώσεις και τους μεταφέρει ψυχή τε και σώματι στον χώρο δράσης του παραμυθιού.

«Παραμύθια προσφορά …Αγάπης»
Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας – Ώρα: 11.30π.μ.- Με ελεύθερη είσοδο
Αφήγηση: Σοφία Καλμανίδου
Συμμετέχουν οι μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.
Παράσταση αφήγησης λαϊκών παραμυθιών για την προσφορά και την αλληλεγγύη μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών. Τα παραμύθια που θα ακουστούν έχουν γραφτεί συλλογικά από παιδιά και συνδυάζονται με άλλα γνωστά παραμύθια της λαϊκής μας παράδοσης.

«Εκάψαμεν στην πυροστιά, μυρίζουν παραμύθια»
Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης – Ώρα: 12.00π.μ. – Με ελεύθερη είσοδο
Αφήγηση: Βάια Λαμπροπούλου. Στο φλάουτο η Γεωργία Πενέκελη.
Μια παράσταση με πριγκίπισσες και αγγέλους, πονηρές αλεπούδες και λύκους μπουνταλάδες. Ιστορίες «από το στόμα στο αυτί και από το αυτί στο στόμα» για μικρούς και μεγάλους.

«Τσιγγάνικες αφηγήσεις»
Αίθουσα Θεατροδρομίου – Ώρα: 7.00μ.μ.- Με ελεύθερη είσοδο
Ομάδα Ρομα-λέοι
Μια παρουσίαση με κείμενα για το ολοκαύτωμα των τσιγγάνων και παραμύθια από την ομάδα Ρομα-λέοι που αποτελείται από νεαρούς Έλληνες Ρομά.
Επιλογή κειμένων, μετάφραση, σκηνοθεσία: Στέλιος Πελασγός.
Οι Ρομαλέοι είναι: Αριστέα Ασημάκη, Παρασκευή Καρακώστα, Παναγιώτης Μελέτης, Αλέξης Πασίος, Αργύρης Ράμος, Παναγιώτης Ράμμος, Νίκος Ασημάκης, Στέλιος Καρακώστας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Ρομά του ΚΕΚΠΑ –ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου και Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και με τη στήριξη των στελεχών του Κέντρου: Ιουλία Τριανταφύλλου, Αλεξία Πατσαρούχα Αιμιλία Στάικου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
«Εξομολογήσεις μιας μάνας», μια αφηγηματική περφόρμανς
Αποθήκη Σιδηροδρομικού Σταθμού – Με ελεύθερη είσοδο
Από τη Μαρία Σόφτση σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Φλώρινας που εξελίσσεται μέσα από δύο στάδια.
Ώρα 11.00π.μ.-3.00μ.μ. Α`Στάδιο: Το πρώτο στάδιο ξεκινά με τη δημιουργία μιας site-specific εγκατάστασης στην Αποθήκη του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Κοζάνης με τη συμμετοχή των φοιτητών της Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Πρόκειται για μια πειραματική απόπειρα δημιουργίας μιας εικαστικής εγκατάστηασης προκειμένου να φιλοξενήσει μία αφηγηματική περφόμανς.
Ώρα 7.00μ.μ. Β`Στάδιο: Το δεύτερο στάδιο αφορά την αφήγηση μικρών αυτοβιογραφικών κειμένων από τη Μαρία Σόφτση εντός της εγκατάστασης. Οι θεατές θα συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία με κείμενα που θα τα απαγγείλουν οι ίδιοι σε συγκεκριμένο χρόνο και χώρο. Ο σκοπός της συμμετοχής του κοινού είναι να εμπλακεί τόσο σαν ακροατής-μάρτυρας όσο και ως αφηγητής-μάρτυρας μιας εξομολόγησης.

«Αφήγηση και διαδίκτυο», Σεμινάριο αφήγησης για εφήβους
Μικρό Θέατρο (Οχληρών)- Ώρα: 5.30-7.00μ.μ. – Με ελεύθερη είσοδο
Επιμέλεια: Ελένη Δημοπούλου, Στέλιος Πελασγός
Σήμερα το διαδίκτυο πάντρεψε την προφορικότητα με τη γραφή και την εικόνα, δημιουργώντας μια νέα γλώσσα, που θα πρέπει να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των νέων αλλά και να περιγράψει την πολύπλοκη και κατακερματισμένη πραγματικότητα. Πώς μπορεί η παραδοσιακή αφήγηση να επηρεάσει τη σύγχρονη διαδικτυακή αφήγηση; Πώς μπορεί να δώσει ενότητα και κατεύθυνση στη σκέψη διασώζοντας αξίες και τρόπους; Πώς μπορώ να αφηγηθώ μια διαδικτυακή αφήγηση με τον τρόπο της παραδοσιακής προφορικής αφήγησης;

«Πανωραία» του Νάσου Βαγενά
Αίθουσα Θεατροδρομίου –  Ώρα: 9.00μ.μ.- 10€ κανονικό / 7€ μειωμένο
Μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Σχεδιασμός ήχου: Σταύρος Γασπαράτος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου
Βοηθός Σκηνογράφου: Άρης Κοτζαμανίδης
Ερμηνεύουν: Ζωή Κυριακίδου, Παύλος Σταυρόπουλος

Πανωραία. Ποιητική βιογραφία μιας λαϊκής γυναίκας και μαζί πολυπρόσωπη τοιχογραφία μιας πόλης (της Δράμας) και μιας εποχής (της Δράμας στο α΄ μισό του 20ού αιώνα). Η γυναίκα και η πόλη, η γυναίκα ως πόλη, η γυναίκα πάνω από την πόλη. Μικροϊστορία και μακροϊστορία. Ποίηση και πραγματικότητα. Κι όλα αυτά μέσα από τα μάτια ενός παιδιού στα μέσα της δεκαετίας του ’50, του ανιψιού της του αγαπητού, προνομιακού ακροατή και εταστικού παρατηρητή της Πανωραίας, ο οποίος, αφηγούμενος αναδρομικά τις αναμνήσεις του από εκείνη, δεν επεμβαίνει, δεν εξηγεί, δεν υπομνηματίζει τα λόγια και τις πράξεις της. Στα εξήντα στιγμιότυπα, εν είδει κινηματογραφικών σεκάνς, που επιλέγει παραδειγματικά να ανακαλέσει, αφήνει να λάμψει, μεστός μέσα στην παράδοξη απλότητά του, ο λόγος μιας γυναίκας που, κατ’ αναλογίαν με τον Monsieur Jourdain του Μολιέρου, μιλούσε χωρίς να γνωρίζει ότι κάνει ποίηση.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Οι εννιά αγριόκυκνοι και η ωραία Ελένη»
Αφήγηση παραμυθιού στα περιφερειακά Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Αφήγηση : Φωτεινή Χατζάρα.Μουσική: Δημήτρης Λαδόπουλος.
Ένα παραμύθι από την ανθολογία του Γιώργου Ιωάννου «Παραμύθια του λαού μας» με αφορμή το ανέβασμα του παραμυθιού «Τα σαράντα κλειδιά» από την παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.
Γαλατινή 15/4, Καρυδίτσα 19/4, Άγιος Δημήτριος 21/4, Λευκοπηγή 22/4, Ξηρολίμνη και Μεταμόρφωση 24/4

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: https://issuu.com/594765/docs/7ofestivalafigisiskaitexnontoulogou

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.