Ο Θέμης Μουμουλίδης σχετικά με το σύστημα προσλήψεων εργαζομένων στη ΔΕΗ



moumoulidis_vouli2

Τα κριτήρια πρόσληψης εργαζομένων στη ΔΕΗ όπως μέχρι σήμερα έχουν διαμορφωθεί ,  δημιουργούν κοινωνική αντιπαράθεση. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο η τοπική  κοινωνία συζητάει το θέμα των κριτηρίων  στις προσλήψεις του εποχιακού και μόνιμου προσωπικού της ΔΕΗ. Κάποιος μάλιστα συντοπίτης μας δε δίστασε να χαρακτηρίσει τη διαδικασία αυτή ως το «απαρχάιντ» στο Νομό Κοζάνης, γιατί αποκλείει δια παντός το μεγαλύτερο μέρος του τοπικού εργατικού δυναμικού από την απασχόληση της ΔΕΗ.

Το θέμα είναι τεράστιο ,δεδομένου ότι η απασχόληση στη ΔΕΗ θεωρείται ως η μόνη ίσως ευκαιρία στις εποχές που διανύουμε. Είναι επίσης βέβαιο ότι πολλά άλλαξαν στην αγορά εργασίας από τότε που θεσπίστηκαν τα ισχύοντα κριτήρια .

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δε δικαιούμαστε να το αγνοήσουμε. Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξει άμεσα ένας διάλογος στον οποίο πρέπει  να συζητηθούν:

Η ανάγκη και το δικαίωμα μιας επιχείρησης να επιλέγει το προσωπικό της
Η σχέση που θέλει η επιχείρηση να συνεχίσει να  αναπτύσσει με την τοπική κοινωνία
Η ισορροπημένη , δίκαια  και με διευρυμένα κοινωνικά κριτήρια δυνατότητα των συμπολιτών μας για πρόσβαση στο ιερό και πολυτιμότατο δικαίωμα στην εργασία και τέλος
Η ανταποδοτικότητα που οφείλεται στους συμπολίτες μας εκ μέρους της ΔΕΗ, όταν στερούνται βασικά βιοποριστικά  τους στοιχεία προς όφελος της εταιρίας  και της χώρας.

Σχετικά με τα κριτήρια πρόσληψης:
Οι προσλήψεις στη ΔΕΗ ΑΕ (μόνιμου και έκτακτου)  προσωπικού γίνονται  βάσει των παρακάτω νομοθετικών διατάξεων, όσον αφορά τόσο στην ακολουθούμενη  διαδικασία,  όσο και στα εφαρμοζόμενα κριτήρια.
Σε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 1 του ν. 3812/2009,  η ΔΕΗ ΑΕ έχει υπαχθεί  στους φορείς που προσλαμβάνουν το μόνιμο προσωπικό τους με διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.  Δηλαδή, η προκήρυξη, η διαδικασία επιλογής, τα προσωρινά αποτελέσματα, οι ενστάσεις και τα οριστικά αποτελέσματα  υλοποιούνται και εκδίδονται από το ΑΣΕΠ. Ειδικότερα και όσον αφορά στα κριτήρια πρόσληψης, καθώς και στη μοριοδότηση αυτών, προβλέπονται στο άρθρο 18 του ν. 2190/1994, εφαρμόζονται δε από το ΑΣΕΠ  ενιαία για όλους τους φορείς και για όλη την επικράτεια.

Για την πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού (οκτάμηνα), η ΔΕΗ ΑΕ υπάγεται στις διατάξεις του ν. 2190/1994. Δηλαδή, η προκήρυξη εκδίδεται από τη ΔΕΗ ΑΕ κατόπιν έγκρισης του ΑΣΕΠ, η διαδικασία επιλογής και τα αποτελέσματα εκδίδονται από τη ΔΕΗ ΑΕ, κατόπιν εκδίκασης των ενστάσεων και έγκρισης των αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ.  Ειδικότερα και όσον αφορά στα κριτήρια πρόσληψης, καθώς και στη μοριοδότηση αυτών, προβλέπονται στο άρθρο 21 του ν. 2190/1994, εφαρμόζονται δε υποχρεωτικά από τη ΔΕΗ ΑΕ για όλες τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού με συμβάσεις 8μηνης διάρκειας.

Με βάση τα παραπάνω και με την ανεργία στην περιοχή μας την τελευταία εξαετία να έχει ξεπεράσει  κάθε ρεκόρ σε αυτή την παρατεταμένη περίοδο κρίσης που διανύουμε, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οφείλουμε να ανοίξουμε τον διάλογο για διεύρυνση ή τροποποίηση των κριτηρίων επιλογής ενδεχομένως και της σχετικής διαδικασίας.

Σε αυτό το διάλογο όλοι οφείλουν να καταθέσουν απόψεις και να πάρουν υπεύθυνα και επώνυμα θέση έτσι ώστε να αποκατασταθεί οποιαδήποτε αδικία.

Γραφείο Τύπου
Θέμη  Μουμουλίδη
Βουλευτή Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.