Βάλια Κάλντα: Η πανέμορφη ζεστή κοιλάδα των Βλάχων και οι δύο Δρακολίμνες της Φλέγγας – Του Σταύρου Καπλάνογλου

giluygfuyfytdrtjesrah

Πριν από λίγες μέρες παρουσιάσαμε στην εκπομπή “Αειφορία”, στο Flash tv, τις 2 δύο λίμνες της περιοχής των Γρεβενών, στο πλαίσιο της σειράς, “Δυτική Μακεδονία, Η περιφέρεια των 50 λιμνών”.

Ήδη, από τις ημέρες των εορτών, πριν από 2,5 περίπου μήνες, είχαμε δώσει, μέσω 3 εκπομπών, ένα δείγμα των ανεκμετάλλευτων πηγών, που υπάρχουν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτές δεν είναι άλλες από τις 17 φυσικές λίμνες, τις 7 Δρακολίμνες και τις 33 τεχνητές, που δημιουργήθηκαν στην περιοχή μας, είτε για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, είτε για άρδευση, είτε λόγω εγκατάλειψης ανενεργών ορυχείων, αλλάζοντας το τοπίο. Αυτές κρύβουν μέσα τους δυνατότητες οικονομικής εκμετάλλευσης , διαφορετικού τύπου από αυτόν για τον οποίο είχαν δημιουργηθεί, κάτι που έχει γίνει σε πολύ μικρή έκταση, με την πρωτοβουλία τοπικών, κυρίως, παραγόντων(τουρισμός, αλιεία, αθλητικές δραστηριότητες κ.α.). Τίποτε από αυτά, βέβαια, δεν έγινε προγραμματισμένα και με ένα μελετημένο σχέδιο, κάτι που θα απογείωνε την περιοχή μας, οικονομικά, όπως έγινε στην περίπτωση της λίμνης Πλαστήρα.

Η περιοχή των 50 λιμνών διαθέτει εκπληκτικής ομορφιάς τοπία, αλλά και μια μοναδική χλωρίδα, με φυτά, που δεν μπορείς να τα βρεις, σε κανένα μέρος του κόσμου, τα οποία ελκύουν, κατά καιρούς, επιστήμονες, για μελέτη. Δυστυχώς, είναι άγνωστη στον πολύ κόσμο και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την πανίδα της περιοχής. Αυτήν την προσπάθεια ξεκινήσαμε και πέρα από τον προσδιορισμό της θέσης της λίμνης ή του βουνού, που περιγράφουμε, παραθέτουμε και ιστορικό της περιοχής, αλλά και κάποια βιντεάκια  με φωτογραφίες και επιστημονικά και τοπικά ονόματα, από την χλωρίδα και την πανίδα της μελετούμενης περιοχής.

Ξεκινήσαμε με την Κοιλάδα Βάλια Κάλντα, μια περιοχή των Γρεβενών, γιατί εκεί συνυπάρχουν η χλωρίδα και η πανίδα βουνού-λιμνών και παραπόταμων και είναι μια περιοχή, που κινδύνεψε να καταστραφεί από έργα ανθρώπων, κατά την κατασκευή της Εγνατίας οδού.

Σας παραθέτουμε αυτήν την εκπομπή, σε 2 μέρη. Όποιος σχολιασμός είναι επιθυμητός, με σκοπό την βελτίωσή της.

Α΄μέρος:

Β΄μέρος:

Η επόμενη εκπομπή θα αναφέρεται στη λίμνη Πολυφύτου, καθώς δημιουργήθηκε πρόσφατα, αλλάζοντας το τοπίο, το κλίμα ,στην παραλίμνια περιοχή, προς το καλύτερο, αλλά, παράλληλα, αφήνοντας πληγές στους κατοίκους της περιοχής. Στις εκπομπές που θα ακολουθήσουν θα ασχοληθούμε και με τις λίμνες της Καστοριάς και της Φλώρινας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.