Βίντεο: Την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας υποδέχτηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας η πόλη της Σιάτιστας

WP_20160320_17_42_06_Pro_1

Την Ιερή και σεβάσμια Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας, υποδέχτηκε το απόγευμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας 20 Μαρτίου 2016, η πόλη της Σιάτιστας. Πρόκειται για ένα πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Ελεούσας, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικροκάστρου.

Κυριακή της Ορθοδοξίας, όπως συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνια, οι πιστοί της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, μετέφεραν την αγία εικόνα της Παναγίας Ελεούσας από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικροκάστρου στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Την Αγία Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας, οι πιστοί την μετέφεραν στα χέρια πεζοί, διανύοντας περίπου 15 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι.

Η θαυματουργός αυτή Εικόνα, η οποία έρχεται προς ευλογία και στήριξη όλων των πιστών της Ενορίας του Αγίου Νικολάου και όχι μόνο, εκτίθεται για προσκύνηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου όλες της Κυριακές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και κατά τις ημέρες όταν τελούνται Ιερές ακολουθίες.

Το πρωτότυπο της θαυματουργού εικόνας της Θεοτόκου, προστάτιδας της Ιεράς Μονής, που αγιογραφείται ως Βρεφοκρατούσα, χρονολογείται από το 1603 και βρίσκεται στο τέμπλο του Καθολικού. Ο λαός της Σιάτιστας και όλης της περιοχής είναι πνευματικά δεμένος με το μοναστήρι και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Σύμφωνα με την παράδοση του τόπου, το σέμνωμα αυτό της Ιεράς Μονής, κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας, αφήνει το μόνιμο τόπο διαμονής του, μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων, για να σκορπίσει την ευλογία του και στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας. Από την επομένη της υποδοχής, οι Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας, εναλλάξ μεταφέρουν την Ιερή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας από σπίτι σε σπίτι καθημερινά για να ευλογήσει τους πιστούς. Μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου θα έχουν ευλογηθεί όλα τα σπίτια των Ενοριτών.

Το θρησκευτικό αυτό έθιμο, της επισκέψεως της Αγίας Εικόνας στα σπίτια των πιστών, είναι παμπάλαιο και κανείς δεν θυμάται από πότε έχει ξεκινήσει. Οι χριστιανοί περιμένουν με αγωνία πότε θα τους επισκεφθεί, και την υποδέχονται με λαχτάρα και πόθο, για να τους αγιάσει, να ευλογηθεί το σπίτι τους, να την ευχαριστήσουν και να της εναποθέσουν τα προβλήματά τους.

Η μεγάλη ευλάβεια στην Αγία αυτή Εικόνα οφείλεται στην ανεξάντλητη χάρη που φανερά ή μυστικά, ο πιστός λαός αποκομίζει. Για το λόγο αυτό συνεχίζει να τηρεί τα θρησκευτικά του έθιμα, με μεγάλη αφοσίωση.

Πηγή: radiosiatista.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.