Ανακοίνωση του πρώην Δημάρχου Β. Κωνσταντόπουλου για τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στον δήμο Σερβίων-Βελβεντού



prosfiges-idomeni-23-02

Καμία εξουσιοδότηση δεν είχε ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού να προτείνει ως χώρο φιλοξενίας προσφύγων το Κλειστό Σερβίων

Του Β. Κωνσταντόπουλου, Πρώην δημάρχου και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης

Με έκπληξη πληροφορήθηκα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού κ. Κοσματόπουλος απέστειλε έγγραφο στην Περιφέρεια, στο οποίο  προσδιορίζει ως χώρο προσωρινής διαμονής προσφύγων το Κλειστό Σερβίων.

Ήλπιζα ότι η δημοσίευση ήταν αβάσιμη, δυστυχώς όμως μου την επιβεβαίωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας κ. Κάτανας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του.

Στο έκτακτο κατεπείγον δημοτικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο δήμαρχος στις 11-03-2016, ημέρα Παρασκευή πριν τις Αποκριές, μετά το επείγον έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συζητήθηκε το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή.
Ο δήμαρχος κατά την προσφιλή του τακτική και όντας γνωστό σε όλους μας ότι δεν «κόπτεται» και για την φιλοξενία προσφύγων, ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να έχει ερευνήσει το θέμα και φυσικά χωρίς πρόταση.

Το Κλειστό δεν προτάθηκε από κανέναν ως χώρος φιλοξενίας, μάλιστα ο δήμαρχος σε μια αποστροφή του λόγου του, ανέφερε ότι τα Κλειστά Σερβίων και Βελβεντού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώρος φιλοξενίας προσφύγων, γιατί βρίσκονται σε συνεχή χρήση από εκατοντάδες παιδιά της περιοχής, άποψη στην οποία συμφώνησε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο.

Στην τοποθέτησή μου ανέφερα ότι με βάση την εξέλιξη των γεγονότων στα βόρεια σύνορά μας (Ειδομένη) αλλά και από το πνεύμα του εγγράφου της Περιφέρειας, προκύπτει ότι κάποια στιγμή όλοι οι δήμοι θα κληθούν να φιλοξενήσουν αναγκαστικά ένα αριθμό προσφύγων και μάλιστα όχι για μικρό χρονικό διάστημα αλλά για μεγάλο, αφού είναι άγνωστη ακόμη η μοίρα των 50.000 εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Στην περίπτωση άρνησης φιλοξενίας τότε σύμφωνα με το έγγραφο θα υπάρξει εντολή ανάθεσης φιλοξενίας από την Περιφέρεια. Άρα ο δήμος για να μην βρεθεί προ απροόπτου, θα πρέπει να ετοιμαστεί με όποιες διαθέσιμες δομές έχει.
Με δεδομένο ότι η φιλοξενία των προσφύγων απαιτεί ένα ενιαίο χώρο με δυνατότητα ελέγχου, από τα υπάρχοντα διαθέσιμα κτίρια του δήμου πρότεινα το Εξατάξιο Γυμνάσιο, το οποίο θα μπορούσε με βάση τους διαθέσιμους χώρους να φιλοξενήσει περί τους 100 πρόσφυγες.

Πρότεινα μάλιστα την άμεση και κατεπείγουσα επισκευή του,  προσδιορίζοντας το κόστος επισκευής σε 100.000 € περίπου, κόστος το οποίο κατά το μισό θα καλυφθεί από τον Τοπικό Πόρο του δήμου Σερβίων-Βελβεντού και το υπόλοιπο μισό από τον Τοπικό Πόρο της Περιφέρειας, τον δε χρόνο επισκευής με κατεπείγουσες διαδικασίες έως δύο μήνες. Όσον αφορά τον απαιτούμενο εξοπλισμό (κρεβάτια, κλπ) πρότεινα στον δήμαρχο να ζητήσει να παραχωρηθούν στον δήμο  από τα στρατόπεδα Μαυροδενδρίου και Κοζάνης, τα οποία αυτή την περίοδο είναι ανενεργά.

Η επισκευή του εν λόγω κτιρίου θα είχε διπλή χρησιμότητα, η πρώτη με την άμεση φιλοξενία προσφύγων και η δεύτερη, όταν με το καλό θα έληγε το θέμα των προσφύγων, με την χρησιμοποίησή του για την στέγαση των υπηρεσιών που σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένους χώρους

Η πρότασή μου δεν έγινε αποδεκτή από τον δήμαρχο και το θέμα έμεινε μετέωρο.

Στο τέλος το δημοτικό συμβούλιο συγκρότησε εννεαμελές Τοπικό Συμβούλιο Προσφύγων σύμφωνα με το πνεύμα του εγγράφου της Περιφέρειας, αποτελούμενο από τον δήμαρχο ως πρόεδρο, τον κ. Τέτο ως αρμόδιο της πολιτικής προστασίας του δήμου, τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών, τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Σερβίων κ.α.,   προκειμένου άμεσα να ερευνήσει και να αποφασίσει για την δυνατότητα και τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Στο συμβούλιο αυτό μετά από πρόταση συμβούλων της πλειοψηφίας συμμετέχω και εγώ.

Περιμέναμε μετά τις Αποκριές την σύγκληση του οργάνου, δυστυχώς αυτό δεν έγινε.
Αντ’ αυτού ο δήμαρχος χωρίς συνεννόηση με κανέναν, χωρίς καμία εξουσιοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο ή το Τοπικό Συμβούλιο Προσφύγων, αποφάσισε να προτείνει το Κλειστό Σερβίων ως χώρο φιλοξενίας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την τοπική κοινωνία.

Κατά την άποψή μου ο δήμαρχος αυτό το έκανε για να πυροδοτήσει αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας κατά της φιλοξενίας προσφύγων, αφού το Κλειστό Σερβίων αποτελεί ζωτικό χώρο λειτουργίας της νεολαίας της περιοχής και άρα στην πράξη να ακυρώσει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας.

Κλείνοντας και απευθυνόμενος προς τον κ. Περιφερειάρχη,  θεωρώ ότι υπάρχει θέμα ακυρότητας του εγγράφου του κ. δημάρχου προς την Περιφέρεια, διότι από την στιγμή που το θέμα της απάντησης του δήμου στο έγγραφο της Περιφέρειας ο δήμαρχος το έφερε στο δημοτικό συμβούλιο, είναι υποχρεωμένος να ενεργήσει κατ’ εξουσιοδότηση και εντολή του δημοτικού συμβουλίου, όπως προβλέπει ο νόμος. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, άρα η απάντηση του δημάρχου είναι άκυρη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.