Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε εθνικές οδούς και Βόρεια Ελλάδα! Ένα απέραντο hotspot όλη η χώρα



prosfiges-idomeni-23-02

Πούλμαν με πρόσφυγες σε όλο το μήκος της εθνικής οδού, γεμάτα τα κέντρα υποδοχής – 500 μετανάστες με παιδιά από Λαμία στα Σκόπια με τα πόδια

Σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκεται πλέον όλη η χώρα, καθώς οι χιλιάδες πρόσφυγες που εισρέουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά και φθάνουν με πλοία στον Πειραιά, αδυνατούν να συνεχίσουν τον δρόμο τους από την στιγμή που η ΠΓΔΜ έχει κλείσει τα σύνορα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ καθημερινά φτάνουν στην Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες, το τελευταίο 24ωρο οι αρχές των Σκοπίων έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3.000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί, “εγκαινιάσθηκε” η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση -μέχρι στιγμής- 19 λεωφορείων με πρόσφυγες, 7 εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν από την Κοζάνη. Μέσα στο κέντρο υποδοχής έχουν στηθεί 100 σκηνές και 150 λυόμενα. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ζητούν να δημιουργηθεί άμεσα πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα, στον χώρο όπου βρισκόταν το κέντρο “Διόνυσος”. Επίσης, οι κάτοικοι ζητούν να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί ποιοι αποφάσισαν να λειτουργήσει κέντρο μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο.

Πάντως, λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα -λόγω των αγροτικών μπλόκων- ή καθ’ οδόν σε όλη την εθνική οδό, από Αθήνα καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.

Το πρωί περισσότεροι από 500 πρόσφυγες με τις αποσκευές στα χέρια, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, από τους περίπου 1.200 που διανυκτέρευσαν στη Λαμία, ξεκίνησαν με τα πόδια από την πόλη για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια! Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρίσκονται από χθες το απόγευμα σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.

Στην Αθήνα και οι 1.700 μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στον Πειραιά το πρωί της Τετάρτης από Χίο, Μυτιλήνη, Κω και Ρόδο θα εγκλωβιστούν στην πρωτεύουσα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία δεν θα επιτρέψει σε κανένα λεωφορείο να ξεκινήσει προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Την ίδια ώρα βέβαια τα κέντρα υποδοχής μεταναστών σε Ελληνικό και Σχιστό ήδη ασφυκτιούν καθώς οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται αμείωτες και γι’ αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα γίνει διαλογή για όσους έφτασαν σήμερα στον Πειραιά με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους.

Ηδη από χθες ορισμένοι από όσους μεταφέρθηκαν στο Σχιστό πήραν ταξί προκειμένου να μετακινηθούν προς την πλατεία Βικτωρίας και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη με όποιο τρόπο μπορούν.

Πηγή: protothema.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε εθνικές οδούς και Βόρεια Ελλάδα! Ένα απέραντο hotspot όλη η χώρα

  1. Σωπάστε!

    Σωπάστε που νομίσατε πως ξέρετε να `στε απόγονοι προσφύγων. Γονατίστε στο εικόνισμα του νεκρού Αϊλάν στις αμμουδιές της ματαιοδοξίας μας. Να σιωπήσουν κεμεντζέδες και νταούλια στα πανηγύρια και συναπαντήματα.

    Σωπάστε, μήπως ψελλίσει συγνώμη ο Θεός και δεν ακούσετε.

    Εϊ κιτί Πόντιοι του σορβά, των φεστιβάλ, των συνεδρίων και του φώτοσοπ, ποιός το φανταζόταν γαμώ την ατυχία μας, ήρθε η Ιστορία και μας κρατά καθρέφτη στη μούρη.

    Μας συμβαίνει η αλήθεια, μια γενοκτονία ενεστώσα στα μάτια μας και μεις διυλίζουμε τη στίξη σε θεσοκομμένα αρχεία και βαλσαμωμένες γνώσεις.

    Μη βολεύεστε, δεν είναι μετανάστευση που την παρουσιάζουν οι ελεεινοί αυτουργοί, είναι προσφυγιά σαν Εκείνη μας. Το Ανατολικό ζήτημα αεί αιμάσσον.

    Γελασμένοι που νομίζουμε πως ξοφλάμε με τα προκάτ μνημόσυνα του Μάη, ούτε τους εαυτούς μας πείσαμε.

    Χρέος να κατεβούμε χτες τους δρόμους με ουρλιαχτά κολασμένων, σιγόντο στις οιμωγές των μανάδων του Αϊλάν.

    Χρέος στις αυλές μας το μνήμα του, στα σεντούκια μας το σάβανό του, στις προσευχές μας το χερουβικό του.

    Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης καλεί όλα τα σωματεία των Ποντίων να βάλουν έναν τίτλο κάτω από την εικόνα του νεκρού πρόσφυγα σα διαγώνισμα σχολικό, όχι τίποτε άλλο για να δούμε τι γράμματα μάθαμε σε διαλέξεις, πορείες και τρισάγια τριάντα χρόνια τώρα.

    Όσες μέρες του καλοκαιριού τα καραβάνια των προσφύγων έσερναν την κόλασή τους μπροστά στα μάτια μας, τόσες μέρες με ζήλο τα “προσφυγικά” σωματεία κάμανε αφισοκολλήσεις για γλέντια και μουχαπέτια σε πλατείες και χωριά, τόσες μέρες συναπαντήματα, τόσες μέρες δεκάρικοι της συφοράς σε μικρόφωνα και συνέδρια.

    Στάμαν Σταυρίτε, Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης “Cardinal Bessario
    – See more at: http://www.kozan.gr/post/249130#sthash.EmJj4SmT.dpuf

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.