Ο Ε.Ο.Σ. Κοζάνης διοργανώνει ορειβατική διαδρομή στον Λάκμο (ή Περιστέρι)

greagghtra

Η οροσειρά Λάκμος ή Περιστέρι αποτελεί τμήμα της νότιας Πίνδου και βρίσκεται στα όρια των νομών Τρικάλων και Ιωαννίνων. Τόπος εκκίνησης το Ανθοχώρι. Ορεινό χωριό χτισμένο στα 1040 μέτρα, απέναντι ακριβώς από το Μέτσοβο. Στην έξοδο του χωριού στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε μονοπάτι χωρίς σήμανση έχοντας δεξιά μας ένα μικρό ελατόδασος. Σκοπός μας είναι να συναντήσουμε ψηλότερα τον χωματόδρομο που ζώνει την ανατολική πλαγιά του Καλόγηρου (υψ. 2102 μ.) οδηγώντας στα ψηλά βοσκοτόπια. Αφού περάσουμε ένα μικρό καταπράσινο λιβάδι φτάνουμε στην βρύση δίπλα στον χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε μέχρι ένα σημείο. Έχουμε μπροστά μας την χιονισμένη βόρεια όψη του Περιστερίου καθώς προσεγγίζουμε το αλπικό τοπίο. Στόχος μας η κορυφή Περιστέρι (Τσουκαρέλα) 2295μ. Για την επιστροφή μας θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδρομή. Συνολικά απαιτούμενος χρόνος πορείας περίπου 8 ώρες .

Υπάρχει και εναλλακτικά περιορισμένη διαδρομή ( πιο εύκολη ) για αρχάριους.

Απαραίτητος χειμερινός εξοπλισμός (γάντια, γκέτες, σκούφος, κλπ ).

Αναχώρηση την Κυριακή στις 07:00 με το λεωφορείο του συλλόγου από το parking του Μαρινόπουλου.

Πληροφορίες – συμμετοχές στα τηλ. 6981025650 τηλ. Συλλόγου  και  6948001652 Αλ. Τσολάκης .

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ:

Το Περιστέρι (Λάκμος) είναι το βορειότερο συγκρότημα της νότιας Πίνδου καθώς ο αυχένας της Κατάρας και το Μετσοβίτικο ποτάμι το διαχωρίζει από την κεντρική Πίνδο. Η ψηλότερη από αυτές είναι η Τσουκαρέλα (υψ. 2294 μ.) στο κέντρο του ορεινού συγκροτήματος. Από εδώ απλώνονται κυκλικά οι υπόλοιπες κορυφές.

Στα βόρεια ο Καλόγηρος (υψ. 2102 μ.) και το Γιαννάκη (υψ. 2184 μ.). Ανατολικά μια ράχη απόκρημνη όπου ξεχωρίζει η κορυφή Στακόκκαλα (υψ. 2045 μ.). Δυτικά οι κορυφές Πρίζα (υψ. 2017 μ.) Λακκώματα (υψ. 2016 μ.) και Γκουράσα (2185 μ.). Νότια η Πυραμίδα (2144 μ.) ο Μέγας Τράπος (2240 μ.) και η Σουφλομύτη (2047 μ.).

Οι πολλές ακόμη κορυφές που ξεπερνούν τα 2000 μέτρα και το απόκρημνο της μορφής δίνουν στο Περιστέρι την εικόνα ενός αλπικού βουνού. Έχοντας την τύχη να γεννά τον μυθικό Αχελώο ( και τους παραπόταμους του Άραχθου, Καλλαρίτικο και Μετσοβίτικο ) σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ακριβώς στο κέντρο του συγκροτήματος, είναι ένας από τους πλέον αγαπημένους ορειβατικούς προορισμούς.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.