Πτολεμαΐδα: Η Λογοτεχνία απέδειξε για άλλη μία φορά πως… μας χωράει όλους!



srhyfjtyg

Το παιδικό βιβλίο βρέθηκε στο επίκεντρο ενός δημιουργικού κύκλου συναντήσεων , που πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαϊδας το διήμερο 12 και 13 Φεβρουαρίου, με προσκεκλημένη τη γνωστή Συγγραφέα Έλενα Αρτζανίδου , η οποία άνοιξε τις αποσκευές της και μοιράστηκε με τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά τα μυστικά της τέχνης της.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία και για την μεγάλη απήχησή της στα παιδιά ο Πρόεδρος του ΚΟΙΠΠΑΠ  και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χρήστος Κατσίνας ,υποδέχθηκε θερμά την Συγγραφέα,   συνεχάρη τις υπεύθυνες του προγράμματος κυρίες Τερζοπούλου και Καλμανίδου καθώς και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η γνώση συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του κάθε ανθρώπου . Πρέπει να κάνουμε ανθρώπους που γνωρίζουν, κρίνουν και αποφασίζουν καθώς οι εποχές που ζούμε τώρα δεν θέλουν άβουλους ανθρώπους , αλλά με γνώση και κρίση. Το βιβλίο και οι Συγγραφείς προσφέρουν ένα μέρος από αυτά συμπληρώνοντας το σημαντικό έργο του Σχολείου. Ως Δημοτική Βιβλιοθήκη έχουμε υποχρέωση να θέσουμε ένα λιθαράκι στον τομέα της γνώσης και αυτό κάνουμε».

Αναφερόμενος γενικότερα ο κ. Κατσίνας στην έντονη δραστηριοποίηση όλων των νομικών προσώπων του ΚΟΙΠΠΑΠ επεσήμανε ότι : «Αυτός είναι ο ρόλος μας και οι προσπάθειές μας συντείνουν στο να δώσουμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε προκειμένου να αναβαθμίσουμε πολιτιστικά την Πόλη μας σε τομείς που υστερεί ,βελτιώνοντας τους τομείς που δεν υστερεί».

Η Συγγραφέας , που για τρίτη φορά επισκέπτεται την Πτολεμαϊδα , ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση χαρακτηρίζοντας πρωτοποριακή την πρωτοβουλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης να ασχοληθεί με τα «συναισθήματα» μέσα από τη Λογοτεχνία, δήλωσε ικανοποιημένη από τη συνεργασία της με τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά , ενώ αναφερόμενη στο ρόλο του κάθε Συγγραφέα και επομένως και  στο δικό της υπογράμμισε ότι είναι να βρίσκεται κοντά στο αναγνωστικό κοινό και να δείχνει το δρόμο της Λογοτεχνίας.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σοφία Καλμανίδου καταθέτοντας τη δική της εμπειρία δήλωσε τα εξείς: «Επίτιμη προσκεκλημένη του προγράμματος «Τα συναισθήματα πάνε… βιβλιοθήκη» η Συγγραφέας .Έλενα  Αρτζανίδου βρέθηκε κοντά μας και συνομίλησε μαζί μας μοιράζοντας απλόχερα μυστικά της συγγραφικής της τέχνης. Οι ήρωες μας είχαν ήδη συστηθεί μέσα από τα βιβλία της κι είχαν αποκτήσει για μας υπόσταση μέσα από ασκήσεις Δημιουργικής Γραφής που είχαν προηγηθεί στα πλαίσια του προγράμματος. Είχαμε τρυπώσει για τα καλά μέσα στις ιστορίες της, συνομιλήσαμε με τους ήρωες, δώσαμε δικές μας εκδοχές και φτάσαμε να χτίζουμε διαλόγους που αυθόρμητα δραματοποιήσαμε.

Η συνάντηση  όμως με την δημιουργό των βιβλίων ήταν μια μαγική εμπειρία που φώτισε ακόμη περισσότερο τις ζωές των ηρώων που από χάρτινοι έγιναν για μας οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Αυτή εξάλλου είναι και η μαγεία της ανάγνωσης που όταν δουλεύεται με εργαλείο την Δημιουργική Γραφή ανοίγει νέα παράθυρα στις ψυχές μας κι από κει μπορούμε πια να βλέπουμε πως εκφράζονται αλλά και πως εκπληρώνονται τα συναισθήματα μέσα από την λογοτεχνία. Την μοναδική αυτή εμπειρία αμέσως μετά  κοινωνήσαμε με τους μικρούς αναγνώστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης μας κάνοντας ένα κάλεσμα να έρθουν και αυτοί μαζί μας στο μαγικό αυτό αναγνωστικό μα ταυτόχρονα και δημιουργικό ταξίδι κρατώντας στο χέρι τους ένα βιβλίο για εισιτήριο.

Ευχαριστούμε θερμά την Συγγραφέα  Έλενα Αρτζανίδου για την συναισθηματική της γενναιοδωρία και της υποσχόμαστε ότι τόσο η ίδια όσο κι οι ήρωές της θα’ ναι για πάντα συνοδοιπόροι μας στο ταξίδι αυτό που δεν έχει τέλος ».

Να σημειωθεί ότι την  Παρασκευή 12-2-2016   η  Συγγραφέας  στα πλαίσια του Ετήσιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος για την Δημιουργική Γραφή που υλοποιείται από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολ/δας, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, Γραφείο Σχολικών Συμβούλων 3ης και 4ης Περιφέρειας Ν.Κοζάνης και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικό Α/θμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, συναντήθηκε με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και παρουσίασε σε ένα βιωματικό σεμινάριο μια ολοκληρωμένη πρόταση Δημιουργικής Γραφής, που μπορεί να εφαρμοστεί μέσα στην Σχολική τάξη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.