Ξεκίνησε στην Κοζάνη το σεμινάριο κατασκευής παραδοσιακής αποκριάτικης κοζανίτικης μάσκας



sjytsjytjsty

Ο Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Καλών Τεχνών Φλώρινας  και του  Προγράμματος  Μεταπτυχιακών Σπουδών: Πολιτισμικές Σπουδές: Σημειωτική και Επικοινωνία, ξεκίνησε και λειτουργεί από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, σεμινάριο κατασκευής παραδοσιακής αποκριάτικης κοζανίτικης μάσκας στο χώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 9π.μ. -1μμ  για τις τρεις επόμενες  εβδομάδες.

Τα σεμινάρια παρακολουθούν μαθητές 3 Γυμνασίων (2ου και 5ου και Πειραματικού) της πόλης  της Κοζάνης, συνοδεία των καθηγητών Εικαστικών μαθημάτων. Η κάθε ομάδα θα παρακολουθεί ένα πεντάωρο ημερήσιο κύκλο μαθημάτων με στόχο την ολοκλήρωση της κατασκευής της μάσκας με το τέλος του κάθε μονοήμερου σεμιναρίου.

Η θεματολογία της μάσκας αντλείται από την ιστορική παράδοση του κοζανίτικου καρναβαλιού  παραπέμποντας ευθέως στα Ρογκατζιάρια ή Ρογκατζάρια, τους γνωστούς κωδωνοφόρους  των προηγούμενων αιώνων για τους οποίους υπάρχουν μαρτυρίες τόσο στον ιερό κώδικα του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, έτος 1747, όσο και σε άρθρο του Αργύρη Γκίσα το 1932 στην εφημερίδα Βόρειος Ελλάς. Σύμφωνα με τον καθηγητή «τα Ρογκατζιάρια φορούσαν προσωπίδες ξύλινες βεββαμένες υπό μορφήν γοργόνος με οφθαλμούς και στόμα δια ν’ αναπνέουν και βλέπουν».

Οι γοργόνες μαζί με  ζωόμορφες μορφές της τοπικής πανίδας θα χρησιμέψουν  ως αρχική πηγή έμπνευσης στις διάφορες ομάδες των μαθητών, οι οποίοι καλούνται να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα και το  προσωπικό τους καλλιτεχνικό αισθητήριο.

Στόχος αυτού του βιωματικού σεμιναρίου καλλιτεχνίας είναι η μεγαλύτερη ενημέρωση των μαθητών σε θέματα τοπικής ιστορίας και λαϊκών εθίμων και η πιο ενεργή εμπλοκή τους σε πρακτικές κατασκευές σε σχέση με το έθιμο της Αποκριάς .

hztrfszrtfhsrthr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ξεκίνησε στην Κοζάνη το σεμινάριο κατασκευής παραδοσιακής αποκριάτικης κοζανίτικης μάσκας

  1. ο κακός της υπόθεσης

    - Edit

    Απαντήστε

    Αυτά μας μάραναν. Κοιτ’ατε μη σας φύγουν οι μισοί Σύλλογοι του νομού και αφήστε τα τα άλλα…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.