Προτάσεις για τα θέματα της υγείας στη Δυτική Μακεδονία – Γράφει ο Βασίλης Καραγιαννίδης



mamatsio_kozΗ κατάσταση των υγειονομικών θεμάτων στη Δ. Μακεδονία δυστυχώς είναι ζοφερή και αναμένεται επιδείνωση.

Αν και σκοπός μου είναι η διευθέτηση των προβλημάτων της παροχής υγειονομικών υπηρεσιών,θα αναφέρω μόνο ότι υπήρξε ολιγωρία από πολλούς παράγοντες  αυτοδιοικητικούς και κοινοβουλευτικούς, έλλειψη οράματος,στόχου,συντονισμού των όποιων ενεργειών έγιναν σε κάποια χρονική στιγμή. Άλλοτε ο εφησυχασμός και άλλοτε οι προσωπικές και κομματικές κόντρες αποτέλεσαν την κύρια τροχοπέδη της όποιας θετικής εξέλιξης…

Επειδή όμως η παρελθοντολογία δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα, ας επικεντρωθούμε στο παρόν και στο μέλλον.

Το παρόν είναι  άσχημο. Καθημερινά τον τελευταίο καιρό γινόμαστε αποδέκτες ειδήσεων όπως:
κλίνει η παιδιατρική κλινική,κλίνει η παθολογική κλινική,κλίνει το τμήμα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών,προβληματική η λειτουργία της μαιευτικής,της ψυχιατρικής κ.λ.π.

Οπωσδήποτε η οικονομική κατάσταση της χώρας μας και τα μνημόνια παίζουν καθοριστικό ρόλο. Όταν οι όποιοι κυβερνώντες υπογράφουν χωρίς να διαβάζουν αυτά που υπογράφουν και ψηφίζουν -ναι σε όλα- χωρίς να τολμήσουν να διεκδικήσουν καν την όποια διαφοροποίηση και εξαίρεση (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) τότε οδηγούν ακόμα και τους πιο νευραλγικούς τομείς της χώρας στην κατάρρευση.10 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη. Ίσως καταφέρουμε και το μετατρέψουμε στο 5  προς 1….ίσως και κανένα παραθυράκι εποχιακής ή εθελοντικής εργασίας. Η κοινή λογική μας λέει ότι κάθε μέρα που θα έρχεται θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, μέχρι την πλήρη κατάρρευση του συστήματος της δημόσιας υγείας. Εκτός και αν αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος τους.

Επομένως οι ρήσεις  του τύπου:  θα λύσουμε το πρόβλημα…
θα αποσπάσουμε γιατρούς…
θα αυξήσουμε το χρόνο υπηρεσίας των επικουρικών ιατρών…
θα ζητήσουμε προσφορά εθελοντικής εργασίας από τους γιατρούς

είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Αλήθεια αυτοί που κάνουν τέτοιες προτάσεις πότε εργάστηκαν εθελοντικά υπέρ του ελληνικού κράτους και όχι υπέρ των ίδιων συμφερόντων;

Άρα το πρώτο βήμα είναι:

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΝΟΝΙΟ.

Όπως θα έλεγε και ο φίλος μας ο Σόϊμπλε  :   Δεν το καταλαβαίνετε ηλίθιοι; Είναι θέμα επιβίωσης. Θα πρέπει κάποτε κάποιος ΕΛΛΗΝΑΣ πρωθυπουργός να υπενθυμίσει στους δανειστές μας πως για να τους πληρώνουμε αυτά που θέλουν θα πρέπει πρώτα …να επιβιώσουμε. Αυτός  βέβαια ο πρωθυπουργός (ελληνόψυχος και όχι  μόνο ελληνόφωνος) θα έθετε και ζητήματα αποπληρωμής των δικών τους υποχρεώσεων και χρεών…

Το δεύτερο βήμα είναι να ξεφύγουμε από τις παλιές νοοτροπίες τοποθετήσεων κουμπάρων, ημετέρων, συγγενών,  και αποτυχημένων πολιτικών στη διοίκηση των νοσοκομείων. Υπάρχουν Έλληνες με γνώση πάνω στη διοίκηση των μονάδων υγείας. Τους θέλουν ή μήπως ενοχλούνται κάποιοι από την ύπαρξή τους και μόνο; Εδώ  δεν θα ασχοληθώ με τα πολλά λάθη και τις ανεπάρκειες αυτών των διοικήσεων. Θα πω μόνο ότι κάποιοι δεν κατέθεταν ούτε ισολογισμό και χρειάζονταν ειδικές παρατηρήσεις…

Το τρίτο βήμα είναι η άμεση  σύμπτυξη των κλινικών ως αναγκαίο κακό για να λειτουργήσουν με τους υπάρχοντες γιατρούς  μέχρι να αρχίσουν προσλήψεις ιατρών κ.λ.π. Δεν είναι εφικτή η λειτουργία οιασδήποτε κλινικής  με 1 ή 2 γιατρούς.

Το τέταρτο  βήμα είναι η εύρυθμη και επαρκής λειτουργία του ΕΚΑΒ. Ένα σύστημα υγείας για να λειτουργήσει χρειάζεται πρώτα και πάνω απ΄ όλα γιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες. Επαρκής  λοιπόν αριθμός ασθενοφόρων και πληρωμάτων είναι εκ των ουκ άνευ. Έτσι σώζονται ζωές.

Όσο για το μέλλον αυτό θα υπάρχει μόνο με τη δημιουργία  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ που θα συγκεντρώσει ικανό αριθμό γιατρών και θα μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική περίθαλψη  των κατοίκων της Δ. Μακεδονίας στο σύνολό της. Η απομάκρυνση από την λογική  κάθε πόλη και νοσοκομείο συντελεί στην εξαφάνιση ενός λαθεμένου τοπικιστικού  ανταγωνισμού, στην εξοικονόμηση δαπανών,στη βελτίωση των παρεχομένων υγειονομικών υπηρεσιών,ενώ  βελτιώνει δραματικά το δείκτη  παρεχόμενες υπηρεσίες προς κόστος αυτών, με την απαραίτητη προϋπόθεση του σωστά δομημένου ΕΚΑΒ. Σε αυτό το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ οι γιατροί  που αρνούνται να έρθουν να εργαστούν στα νοσοκομεία της Δ.Μ.(μήπως όχι αδικαιολόγητα;)  απαξιώνοντάς τα θα τρέχουν να κάνουν αιτήσεις εργασίας.

Με  σωστό ΕΚΑΒ στην περιοχή των κόμβων της  εγνατίας οδού Καλαμιάς ή Σιάτιστας και με ακτίνα μικρότερη των 100 χιλιομέτρων καλύπτονται όλες οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Τα σημερινά νοσοκομεία θα πρέπει να μετατραπούν σε αστικά ιατρεία ημερήσιας φροντίδας καθώς και αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών για αμεσότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ έτσι μειώνονται οι ανάγκες διακομιδής ασθενών. Τέλος στα  σημερινά νοσοκομεία θα πρέπει να μεταφερθούν  όλες οι υπάρχουσες δομές  ΠΕΔΥ,ΔΕΗ. ΕΤΑΑ,ΤΕΒΕ,…και οι διοικητικές τους υπηρεσίες

Η ιστορία μας δείχνει το δρόμο. Η μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας όταν αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί η πόλη της Οδησσού πρώτα έκανε το τελωνείο και αμέσως μετά τα νοσοκομεία λοιμωδών και γενικό. Επίσης στόχευσε στο να προσελκύσει τους ιδιαίτερα έξυπνους και εργατικούς Έλληνες (εκείνης της εποχής). Η Ελλάδα τους Έλληνες τους θέλει; Οι πολιτικοί μας  τους νέους Έλληνες επιστήμονες τους θέλουν; Η ανάπτυξη συναισθήματος υγειονομικής ασφάλειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση  οικονομικής ανάπτυξης. Αλλιώς απλά λέμε λόγια που χαϊδεύουν τα αυτιά μας.
Το  όραμα υπάρχει σε πολλούς. Ο κόσμος το έχει ανάγκη όπως και ο τόπος. Εμείς θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την αναγκαιότητα ή απλά θα περιμένουμε τους βαρβάρους;

Υ 1  Η  Ελλάδα δέχθηκε πρόστιμο από την Ε.Ε. πρόστιμο  150.000.000 ευρώ διότι απασχολεί τους γιατρούς περισσότερες ώρες  από την κανονική απασχόληση. Με απλά μαθηματικά δημοτικού αυτό σημαίνει την πληρωμή 1000 γιατρών  για 8 χρόνια συν το κέρδος από τις εισφορές τους.

Υ 2  Η οδοντιατρική περίθαλψη θα υπάρχει στα μελλοντικά σχέδια της δημόσιας υγειονομικής  περίθαλψης; Γιατί τώρα απουσιάζει παντελώς…

ΚΟΖΑΝΗ    08/02/2016
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.