Προοπτικές ανάπτυξης δημιουργεί η καραβίδα στην Λίμνη Πολυφύτου



gefira_servion_apo_kato

Ευοίωνες προοπτικές για την ανάπτυξη του τομέα αλιείας και καλλιέργειας της λιμναίας καραβίδας, δημιουργεί η πληθυσμιακή αύξηση της στη λίμνη Πολυφύτου, όπου υπάρχει το είδος Astacus leptodactylous, το οποίο μάλιστα φτάνει ακόμη και τα 120 γρ. ανά καραβίδα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές μαζί» ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του  2ου τομέα της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Αγγελίδης η προστασία της καραβίδας που είναι αναπτυσσόμενο είδος της λίμνης και δείκτης της καθαρότητας των υδάτων της, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις τόσο για την αλίευση της όσο και της ελεγχόμενης καλλιέργειας σε συγκεκριμένες περιοχές, γεγονός που θα δώσει ώθηση και για περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Σήμερα με την αλίευση της καραβίδας απασχολούνται 10 με 12 ψαράδες, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Αγγελίδης μεγάλη σημασία έχει  να τηρούνται τα μέτρα προστασίας όπως η απαγόρευση αλιείας της καραβίδας τον Απρίλιο και Μάιο αλλά και να μην ψαρεύονται καραβίδες μικρού μεγέθους αφήνοντας τες να αναπτυχθούν. Το ζήτημα πάντως της καραβίδας τέθηκε πριν από λίγες ημέρες κατά την διάρκεια συνάντησης εργασίας με θέμα την αειφορία της λίμνης και την ιχθυοπροστασία του είδους στο Βελβεντό, ύστερα και από πρωτοβουλία του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων της λίμνης Πολυφύτου.

ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη Κώστας Δαβάνης 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.