Τι συμβαίνει στην Κοζάνη; Συνέντευξη του KOZANILIFE.GR στο POPAGANDA.GR για τις δύο υποθέσεις δολοφονίας

fos0700313

Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης/ FOSPHOTOS

Συνέντευξη του KOZANILIFE.GR στον συνάδελφο Σταύρο Διοσκουρίδη για το γνωστό online περιοδικό POPAGANDA.GR, σχετικά με τις δύο υποθέσεις δολοφονίας που απασχολούν την περιοχή μας:

Δυο υποθέσεις δολοφονίας έχουν σοκάρει την τοπική κοινωνία και το πανελλήνιο. Απευθυνθήκαμε στους συναδέλφους από το kozanilife.gr για να μας μεταδώσουν από πρώτο χέρι πως έχουν επιδράσει τα φονικά στην ψυχολογία του νομού.

Ο Κωστής Πολύζος και η Ανθή Λινάρδου μοιράζονται αρκετά πράγματα. Κατάγονται από το νομό της Κοζάνης και δολοφονήθηκαν και οι δύο με πανομοιότυπο τρόπο από μέλη της οικογενείας τους. Και οι δύο βρέθηκαν θαμμένοι σε χωράφι και τον δύο οι θύτες παρίσταναν στον τηλεοπτικό φακό πως δεν γνωρίζουν τίποτα. Ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε το 2011 στη Σιάτιστα. Η μητέρα του και ο πατριός του κίνησαν ουρανό και γη για να τον βρουν και βρέθηκαν μέχρι και στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη. Τελικά, οι αρχές τον βρήκαν θαμμένο στο χωράφι του παππού του, μισοφαγωμένο από τα σκυλιά. Υπεύθυνοι για το χαμό του, σύμφωνα με τις αρχές, είναι αυτοί που τον αναζητούσαν και παρίσταναν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα. Αιτία του φονικού μοιάζει να είναι το κρυφό δάνειο 250.000 ευρώ που είχαν συνάψει με τράπεζα η μητέρα και ο πατριός στο όνομα τον Κωστή Πολύζου.

Τις δύο πρώτες μέρες, ο σύζυγος της Ανθής Λινάρδου από το Βελβεντό, εμφανιζόταν ανήσυχος στις τηλεοπτικές κάμερες, αναζητώντας μαζί με τις αρχές τη σύζυγο του. Στην πραγματικότητα ήξερε που βρισκόταν, αφού ύστερα από μια λογομαχία τους, «θόλωσε» και τη στραγγάλισε. Στη συνέχεια έθαψε και διαμέλισε με το τρακτέρ το πτώμα στο χωράφι, πράξεις που ομολόγησε ο ίδιος.

Ασφαλιστικό, αγροτικό, προσφυγικό, μνημονιακό, το ρεπορτάζ είναι γεμάτο αυτή την εποχή. Παρολαυτά, στην τοπική κοινωνία της Κοζάνης είναι λογικό ν’ ασχολούνται περισσότερο με τα δύο φονικά παρά με την επίσκεψη του Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας. Για να το καταλάβουμε καλύτερα το τι συμβαίνει στην Κοζάνη που λέει και ο τίτλος επικοινωνήσαμε με τους συναδέλφους στο www.kozanilife.gr. Η Αργυρώ Ζιάμπα, συντάκτρια του site, μας κατατόπισε τόσο για τις υποθέσεις όσο και για την επίδραση που έχουν στους κατοίκους της περιοχής.

Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαστε με την Κοζάνη όχι για τον κακό καιρό αλλά για δύο εγκληματικές ιστορίες. Η πρώτη του Κωστή Πολύζου που έχει εξαφανιστεί από το 2011 και η δεύτερη της Ανθής Λινάρδου που δολοφονήθηκε στις αρχές του έτους από το σύζυγο της.  Δυο οικογενειακές υποθέσεις κατέληξαν σε φόνο. Πως το έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα τα γεγονότα ξεχωριστά η τοπική κοινωνία;

Η ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, έχει να επιδείξει  πολλά όμορφα στοιχεία, είτε τουριστικά είτε ιστορικά. Tα τελευταία χρόνια όμως δυστυχώς αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που σοκάρουν μία μικρή κοινωνία, που οι ρυθμοί αλλά και η νοοτροπία της ακόμα, κρατάει την κοινωνική συνοχή. Η δολοφονία του Κωστή Πολύζου αλλά και της Ανθής Λινάρδου είναι δύο εξίσου τραγικές οικογενειακές υποθέσεις, που τι φανερώνουν, όμως;  Ότι η δυτική νοοτροπία του υπερκαταναλωτισμού, ξεπερνά την ανθρώπινη φύση και τελικά και τους ανθρώπινους δεσμούς; Η υπόθεση του Κωστή Πολύζου, έρχεται να ταράξει τα ήσυχα νερά της Σιάτιστας Κοζάνης, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής, μία υπόθεση που ακόμα και μετά από πέντε χρόνια κοχλάζει.. Όταν συνέβη η δολοφονία της Ανθής Λινάρδου και εξιχνιάστηκε τόσο γρήγορα, το αμέσως επόμενο ερώτημα ήταν: Με την υπόθεση του Κωστή, τι γίνεται; Κανείς δεν το ξέχασε και όπως βλέπετε δεν άργησε η εξέλιξη του θέματος.  Η κοινωνία της Κοζάνης είναι μικρή,δεν μπορεί ν’ «αντέξει» τόσο βάρος και αυτό γιατί εδώ οι πόρτες είναι ακόμα ανοιχτές.  Φυσικά καταδικάζει τέτοια περιστατικά και αναζητά τη δικαίωση, μέσα από το έργο της δικαιοσύνης.

Τι συζητάει ο κόσμος στα καφέ;

Τα δύο αυτά θέματα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κόσμου, η οργή, ο θυμός, η κατακραυγή είναι διάχυτη. Ο κόσμος δυσκολεύεται να αποδεχτεί τέτοιες καταστάσεις φρίκης, όσο και να το συζητάει. Δεν το χωράει ο νους τους, ότι μία μάνα μπορεί να έκανε κάτι τόσο ειδεχθή στο παιδί της και ένας σύζυγος επίσης, ενώ δίπλα κοιμόταν τα τρία αγγελούδια τους. Είναι γεγονότα που δε συμβαίνουν καθημερινά στο νομό Κοζάνης, οπότε καταλαβαίνετε πως θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων για πολύ καιρό.

Πως επιδρά στην ψυχολογία της πόλης η όλη ατμόσφαιρα;

Η ψυχολογία της πόλης, το κοινό αίσθημα δηλαδή, είναι ο αποτροπιασμός. Ένα κυρίαρχο ερώτημα έπειτα από την υπόθεση του φερόμενου συζυγοκόνου του Βελβεντού Κοζάνης, είναι, αν τελικά είμαστε όλοι εν δυνάμει δολοφόνοι. Κάτι φυσικά που αποδίδεται στην ακραία μορφή του προβληματισμού, μιας και η υπερασπιστική γραμμή του δικηγόρου, ήταν ότι πρόκειται για ένα έγκλημα πάθους, «εν βρασμώ ψυχής». Οι ειδικοί φυσικά δίνουν την απάντηση, πως η αγάπη δεν σκοτώνει, αλλά μία διαταραγμένη προσωπικότητα. Η δολοφονία του Κωστή, δημιουργεί πιο «ξεκάθαρη» άποψη, δεν χωράει συζήτηση, ούτε χωράει στον ανθρώπινο νου η εμπλοκή μίας μάνας, στη δολοφονία του ίδιου της του παιδιού.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο POPAGANDA.GR – Κλικ εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.