Τι σχεδιάζει η εταιρία Άκτωρ στη Δυτική Μακεδονία12c69-25ce25b1Του Δημήτρη Δελεβέγκου από το capital.gr:

Με γοργούς ρυθμούς υλοποιεί την πρώτη σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, τη σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία η κοινοπραξία των εταιρειών Ηλέκτωρ – Άκτωρ.

Από τον Ιούνιο οπότε έπεσαν οι υπογραφές για το έργο, ύψους 50 εκατ. ευρώ, έως και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά πρόδρομων κατασκευαστικών εργασιών, ενώ, πρόσφατα, ο Δήμος Εορδαίας εξέδωσε την άδεια δόμησης. Ως εκ τούτου, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την μονάδα που θα διαχειρίζεται, ετησίως, περίπου 120.000 τόνους απορριμμάτων.

Με άλλα λόγια, ξεκινά η ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την αποπεράτωση και θέση σε λειτουργία του έργου μέσα στο 2017.

Τα ντεσού

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι την άδεια δόμησης εξέδωσε ο δήμος Εορδαίας σε έκταση που βρίσκεται στα όριά του υλοποιείται η εγκατάσταση- που μέχρι και πριν έξι μήνες τασσόταν κατά του έργου. Μάλιστα, ο Δήμος Εορδαίας είχε καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα κατά της παραχώρησης της έκτασης.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αλλαγή στάσης όσων εμπλέκονται άμεσα στο έργο.

Έτσι, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης που διατράνωνε την αντίθεσή του με το έργο της Δυτικής Μακεδονίας, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει το ΣΔΙΤ, τελικά στο περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το Φθινόπωρο έδωσε τη συγκατάθεσή του.

Ενδιαφέρον, ακόμη, παρουσιάζει το γεγονός ότι οι επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος Π.Σκουρλέτης και Γ. Τσιρώνης υπέγραψαν, πριν από μέρες, την απόφαση παρέκκλισης καθ’ ύψος που ήταν αναγκαία για την υλοποίηση του έργου.

Να σημειωθεί ακόμη ότι ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης που ψήφισε τον Ιούνιο υπέρ του έργου της Δυτικής Μακεδονίας υπήρξε το 2007 και το 2009 υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων.

Το έργο

Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., με τη χρηματοδότησή του να προέρχεται από
• την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (13 εκατ. ευρώ)
• το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (Jessica) Δυτικής Μακεδονίας με περίπου 13 εκατ. ευρώ
• την Εθνική Τράπεζα που χρηματοδοτεί το κατασκευαστικό ΦΠΑ του Έργου (€ 5.6 εκατ.)
• την Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. και την Ηλέκτωρ (ίδιοι πόροι 17 εκατ. ευρώ)

Μέσω της υλοποίησης του έργου επιτυγχάνεται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών (35%), καθώς και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εκτροπής Βιοαποδομήσιμων Αποβλήτων – ΒΑΑ (80%).

Σε αυτό αναμένεται να απασχοληθούν άμεσα (περίοδος κατασκευής – 2 έτη) τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι, ενώ στην περίοδο λειτουργίας αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 150 θέσεις εργασίας μόνιμου χαρακτήρα και σε βάθος χρόνου 25 ετών.

dimitris.delevegos@capital.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Τι σχεδιάζει η εταιρία Άκτωρ στη Δυτική Μακεδονία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.