Παρέμβαση των Δημάρχων των Ενεργειακών Δήμων για χρηματοδότηση των τριών ενεργειακών Νομών από τους πλειστηριασμούς εκπομπών CO2



dimarxeio_kozanisΕπιστολή με αποδέκτες τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Σκουρλέτη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη και τους Βουλευτές των νομών Αρκαδίας, Κοζάνης και Φλώρινας, στάλθηκε από τους Δημάρχους: Αμυνταίου, Εορδαίας, Κοζάνης, Μεγαλόπολης και Φλώρινας, με την οποία ζητείται μέρος των εσόδων απο τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων CO2 να διατίθεται σε ειδικό λογαριασμό για την χρηματοδότηση δημιουργίας θέσεων εργασίας στους Νομούς Αρκαδίας, Κοζάνης και Φλώρινας και οι οποίοι θα πληγούν περισσότερο από την σταδιακή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

Οι περιοχές αυτές για πάνω από 60 χρόνια διέθεσαν τους φυσικούς τους πόρους για την παροχή σταθερής ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, βιώσαν μια σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενώ σήμερα βρίσκονται μπροστά στο φάσμα μιας ραγδαίας αποβιομηχάνισης που θα επιτείνει την σοβαρή, κοινωνική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν.

Η σταδιακή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών CO2 είναι πλέον μια πραγματικότητα, δεν μπορεί όμως αυτό να μετατρέψει σε θύματα τις κοινωνίες μας. Πρόκειται, άλλωστε, όπως τονίζουν οι Δήμαρχοι που υπογράφουν την επιστολή, για το ελάχιστο χρέος στις επόμενες γενιές, προκειμένου να διαμορφωθούν γι’ αυτούς οι ανάλογες συνθήκες μιας βιώσιμης κοινωνίας και να μην τους παραδοθεί καμένη γη.

Όπως επίσης, επισημαίνουν οι ίδιοι, για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση των περιοχών, απαιτούνται σημαντικοί πόροι που θα διατεθούν γι’ αυτό το σκοπό, τονίζοντας επίσης ότι είναι δίκαιο το αίτημα για χρηματοδότηση, από τα έσοδα των πλειστηριασμών CO2.  Καλούν δε, την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τους βουλευτές των τριών νομών, αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα αυτής της επιλογής, να αποδεχτούν το συγκεκριμένο αίτημα.

Κοινοποιείται η επιστολή που στάλθηκε, εκ μέρους του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου
Κώστας Θεοδωρίδης

Ο Δήμαρχος Εορδαίας
Σάββας Ζαμανίδης

Ο Δήμαρχος Κοζάνης
Λευτέρης Ιωαννίδης

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης
Διονύσης Παπαδόπουλος

Ο Δήμαρχος Φλώρινας
Γιάννης Βοσκόπουλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.