Η «Βοήθεια στο Σπίτι» Αιανής επισκέφτηκε το Χρώμιο για την επανένταξη των ηλικιωμένων



ahtrahrtrtahrt

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» Αιανής, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας & Μέριμνας Δήμου Κοζάνης, διοργάνωσε πρωινό καφέ για τους επωφελουμένους του πρ/τος στο Δ.Δ. Χρωμίου την Τρίτη 15/12/2015. Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας ήταν η κοινωνική επανένταξη και συναναστροφή των μοναχικών ηλικιωμένων με τους ομηλίκους τους.

Το Χρώμιο κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από άτομα τρίτης ηλικίας. Οι νέοι άνθρωποι που διαμένουν στο χωριό είναι πολύ λίγοι, με συνέπεια η απομόνωση και η μοναχικότητα που βιώνουν οι ηλικιωμένοι να είναι εμφανέστερη και εντονότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα. Μέσα στα πλαίσια αυτά κρίθηκε σκόπιμη η διοργάνωση πρωινού καφέ, καθώς η ανάγκη για ψυχαγωγία και συντροφιά των ατόμων της τρίτης ηλικίας είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Η συνάντηση των επωφελουμένων πραγματοποιήθηκε σε προκαθορισμένο χώρο και σε συγκεκριμένη ώρα. Οι ηλικιωμένοι είχαν ενημερωθεί σχετικά με γραπτή πρόσκληση. Οι ανήμποροι εξυπηρετούμενοι του πρ/τος μεταφέρθηκαν στο χώρο της συνάντησης με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο και με τη βοήθεια του κλιμακίου του πρ/τος. Παρευρέθησαν στο σύνολό τους οι επωφελούμενοι, το κλιμάκιο του πρ/τος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας & Μέριμνας του Δήμου Κοζάνης κ. Κουτσοσίμος Εμμανουήλ.

Οι ηλικιωμένοι αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία του πρ/τος και την αντιμετώπισαν με λαχτάρα και ενθουσιασμό, καθώς πολλοί από αυτούς – κυρίως λόγω προβλημάτων υγείας ή προχωρημένων γηρατειών – αδυνατούν να βγαίνουν από το σπίτι και κατ’ επέκταση έχουν περιορισμένη ή και ανύπαρκτη κοινωνική συναναστροφή. Επιπλέον, οι γυναίκες εξυπηρετούμενες του πρ/τος, οι οποίες λόγω της τοπικής νοοτροπίας, δεν πηγαίνουν στο καφενείο, ήταν αυτές που κυρίως απόλαυσαν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Ήταν πραγματικά μια διαφορετική ημέρα για τους ηλικιωμένους εξυπηρετούμενους του πρ/τος «Βοήθεια στο Σπίτι». Αυτή τη φορά βέβαια δεν ήταν στο σπίτι άλλα στο καφενείο του χωριού, παρουσία όλων των επωφελουμένων. Συζήτησαν μεταξύ τους, είδαν ο ένας τον άλλον μετά από πολύ καιρό, απεύθυναν ευχαριστίες προς τη δομή και γενικά έκαναν κάτι διαφορετικό από την μονότονη –ίσως- καθημερινότητά τους.

Σεννή Μαρίνα
Κοινωνική Λειτουργός

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.