Ξεχωριστή παρουσία του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «GREEK TOURISM EXPO»78878giugyiuygudiy

Ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού ξεχώρισε με την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «GREEK TOURISM EXPO» που διοργανώθηκε το διάστημα 4-6 Δεκεμβρίου στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου metropolitan expo στην Αθήνα, καθώς μαζί με το Δήμο Νεστορίου ήταν οι μοναδικοί μη νησιωτικοί δήμοι που συμμετείχαν στην Έκθεση και δίπλα στους μεγάλους και πλήρως αναπτυγμένους τουριστικά δήμους (Μυκόνου, Σαντορίνης, Ρόδου, Ίου, κτλ) πρόβαλλαν με αξιώσεις το τουριστικό τους προϊόν.

Η φυσιογνωμία της συμμετοχής επικεντρώθηκε στις εξής ενότητες (χωρίς να παραγνωρίζονται οι υπόλοιπες):

Στην παρουσίαση των κυριότερων μνημείων – μουσείων – αρχιτεκτονικής παράδοσης του τόπου,
Στην έντονη πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα των ανθρώπων,
Στην παρουσίαση των θρησκευτικών παραδόσεων και των ιερών προσκυνημάτων της περιοχής,
Στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και του Γεωλογικού Πάρκου
Στην παρουσίαση της τοπικής γαστρονομίας.

Η υποστήριξη των ενοτήτων, έγινε τόσο από το ίδιο το design του stand και τα εκθέματα (πλούσιο φωτογραφικό υλικό στις εικόνες, προθήκες με εξειδικευμένα φυλλάδια,  ειδική προθήκη με περιεχόμενο με κάποια από τα τοπικά προϊόντα που διαθέτει η περιοχή μας, κ.α.), όσο και από το καταρτισμένο προσωπικό που εκπροσώπησε τον Δήμο, αλλά και των ιδιωτών που σχετίζονται με τον τουρισμό που στελέχωσαν το χώρο, προκειμένου να χορηγούν τις σχετικές πληροφορίες στους χιλιάδες επισκέπτες.

Παράλληλα με τη λειτουργία του περιπτέρου του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο το καινοτόμο και προσωποποιημένο πρόγραμμα “B2B MEETINGS”, που δίνει άλλη διάσταση στη συμμετοχή σε μία έκθεση και που τα τελευταία χρόνια η GREEK TOURISM EXPO έχει καθιερώσει, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στην προώθηση επιχειρηματικών συμφωνιών. Είναι μία υπηρεσία της διοργανώτριας εταιρείας, που παρέχεται στους εκθέτες, ώστε να μπορούν μέσω προκαθορισμένων συναντήσεων με προσκεκλημένους εμπορικούς αγοραστές (hosted buyers) απ’ όλο τον κόσμο, να προωθούν επαγγελματικές εμπορικές συμφωνίες και να ανοίγουν νέες διεθνείς αγορές. Οι προκαθορισμένες συναντήσεις κλείνονται ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τις επιθυμίες των δύο μερών (εκθετών και εμπορικών επισκεπτών), μέσω ενός συστήματος ηλεκτρονικής επικοινωνίας, το οποίο «ανοίγει» προς τους εκθέτες, με τη υποβολή της δήλωσης συμμετοχής.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένο χώρο κατά τη διάρκεια του τριημέρου της έκθεσης και διαρκούν αυστηρά 20 λεπτά η κάθε μία. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού πραγματοποίησαν διάφορες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προγραμματισμένες συναντήσεις με τους προσκεκλημένους tour operators & εμπορικούς επισκέπτες από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Δανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Ιταλία, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Κίνα κ.α.), οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή και στις προοπτικές της τουριστικής της αξιοποίησης.

Ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού, γνωστός στους περισσότερους για τα ροδάκινα, τις μαρμελάδες και τα κρασιά του, κέρδισε τις εντυπώσεις,  ανέδειξε μέσα από την παρουσία του και το υλικό που μοιράστηκε σε όλους τους επισκέπτες, όλες τις φυσικές ομορφιές του τόπου και έκανε γνωστό προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι αξίζει κάποιος να επισκεφτεί το Δήμο, να τον γνωρίσει και να γευτεί και να δοκιμάσει από κοντά και δεκάδες άλλα τοπικά προϊόντα, που μπορεί να μην είναι ακόμα πανελληνίως γνωστά, αλλά είναι εξαιρετικής ποιότητας, όπως λάδι και ελιές, παράγωγα μελιού, παραδοσιακά γλυκά, γλυκά του κουταλιού, υπερτροφές, κρέμες προσώπου και σώματος κ.α.

Πραγματοποιήθηκαν επαφές με δεκάδες τουριστικούς πράκτορες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή και στις προοπτικές της τουριστικής της αξιοποίησης.

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης με την Υπουργό Πολιτισμού κα Έλενα Κουντουρά και με στελέχη Υπουργείων και άλλων Δήμων. Συγκεκριμένα:

Με την Υπουργό Πολιτισμού κα Έλενα Κουντουρά, συζητήθηκαν οι προοπτικές της τουριστικής αξιοποίησης του Δήμου, ενημερώθηκε για την πρόθεση ανάδειξης του οικισμού του Καταφυγίου ως γενέτειρα του Αλέξη Ζορμπά και συμφωνήθηκε συνάντηση άμεσα στο γραφείο της, προκειμένου να μας παράσχει όποια βοήθεια απαιτηθεί από μεριάς Υπουργείου στην όλη προσπάθεια προβολής του τουριστικού μας προϊόντος.

Για τα ίδια θέματα ενημερώσαμε και τη συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Ελευθερία Γκρίμπα, από την οποία ζητήθηκε επίσης να ενημερώσει τον κο Γενικό για τις προθέσεις του Δήμου και συμφωνήθηκε από κοινού η επικοινωνία, προκειμένου να κλειστεί συνάντηση ανάμεσα στο Δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού και στον κο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Με το νυν Δήμαρχο Σάμου και πρώην Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κο Μιχάλη Αγγελόπουλο συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο Δήμων, οι δυνατότητες αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων και απευθύνθηκε πρόσκληση εκατέρωθεν, προκειμένου να οργανωθούν επισκέψεις με σκοπό την ανταλλαγή  εμπειριών ως προς τις καλές πρακτικές προώθησης του τουρισμού.

Σημειώνεται τέλος ότι η συμμετοχή στην έκθεση συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος του Άξονα 4 “Προσέγγιση LEADER” του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (ΠΑΑ) της Ο.Τ.Δ. Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ, με δικαιούχο το Δήμο Σερβίων – Βελβεντού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.