Βίντεο: Εγκρίθηκε η ανάθεση της μελέτης αξιοποίησης της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτουjjjjdesiokuhdihsis

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το «Σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης για την ανάθεση της μελέτης με τίτλο “Ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου”», στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου 2015.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης, που αναφέρθηκε στο σύνολο των επιμέρους μελετών που απαιτούνται. Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη το πλάνο προώθησης του θέματος βασίζεται στο «Κείμενο Αρχών και Δεσμεύσεων για την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου», που έχει υπογραφεί από 9 Μαΐου 2014, μεταξύ σημαντικού αριθμού επιχειρηματιών με υπηρεσιακούς και θεσμικούς παράγοντες, στο γραφείο της Γ.Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης, με βασικό άξονα τη δέσμευση την ενιαία εξόρυξη της μαρμαροφόρου περιοχής.

Οι προβλεπόμενες μελέτες που απορρέουν από την παρούσα Προγραμματική Σύμβαση και οι ενέργειες που απαιτούνται, είναι:
– Μελέτη ενιαίας εξόρυξης, δηλαδή να ακολουθούν οι επιχειρηματίες βασικούς κανόνες
– Νομιμοποίηση-αδειοδότηση των επιχειρήσεων μαρμάρου
– Μελέτη περιβαλλοντικής αδειοδότησης του χώρου απόθεσης των στείρων
– Σχέδιο διαχώρισης των αποβλήτων
– Μελέτη οδοποιίας
– Μελέτη μεταφοράς νερού που περιλαμβάνει επιπλέον μελέτες γεωλογικές, υδρογεωλογικές, υδραυλικές, ηλεκτρομηχανολογικές, τοπογραφικές, περιβαλλοντικές και άδεις εκτέλεσης έργων
– Οικονομοτεχνικές μελέτες βιωσιμότητας
– Οικονομοτεχνική μελέτη για όλο το κοίτασμα
– Φυτοτεχνικές μελέτες αποκατάστασης χώρων
– Σύνταξη κανονισμού λειτουργίας μαρμαροφόρου περιοχής
– Μελέτη σύστασης επιχείρησης αξιοποίησης παραπροϊόντων μαρμάρου
– Σύνταξη τευχών δημοπράτησης για τον διαγωνισμό
– Σύνταξη συγγραφής υποχρεώσεων για να δημοπρατηθούν ως δημόσια έργα

Διαφορετική ήταν κατά τη συζήτηση η προσέγγιση του θέματος από τις παρατάξεις του δήμου, που υπερψηφίστηκε -όπως προαναφέραμε- με συντριπτική πλειοψηφία, μειοψηφούντος του συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γεωργακόπουλου που ψήφισε “λευκό”.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση του θέματος στο παρακάτω βίντεο:

Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.