Διάλεξη για τα Δεκεμβριανά στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης



rsyjtsrytjstyjtyΗ Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης διοργανώνει ομιλία με θέμα: “Δεύτερος Γύρος (Δεκεμβριανά)”, με εισηγητή τον κ. Κυριάκο Παράσογλου, Φιλόλογο, MBA, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015, στις 8:00΄μ.μ., στο χώρο του media lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Με τον όρο Δεύτερος Γύρος έχει επικρατήσει να αποκαλούνται οι ένοπλες συγκρούσεις, που έλαβαν χώρα στην περιοχή Αθηνών, από την 3η Δεκεμβρίου 1944 έως και την 6η Ιανουαρίου 1945. Τα συγκεκριμένα γεγονότα, περισσότερο γνωστά ως Δεκεμβριανά, συνέστησαν την πρώτη πράξη ενός δράματος, το οποίο αιτιολογήθηκε ως η αναπόφευκτη συνέπεια της επικρατούσας αποικιακής αντίληψης της εποχής, για τη μεταπολεμική θέση της Ελλάδας. Η σύγκρουση τεκμηριώθηκε στην πεποίθηση ότι η κομουνιστική ηγεσία μέσω του ΕΑΜ θα παρεμπόδιζε την εξέλιξη αυτή, ενώ παράλληλα απεργάζονταν σχέδια για την κατάληψη της εξουσίας. Σύμφωνα με τον ομιλητή, η άποψη αυτή και τουλάχιστον μέχρι την έναρξη των συγκρούσεων, δεν ήταν απλά εσφαλμένη, ήταν σκόπιμα παραπλανητική.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.