Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα των εργαζομένων στο ορυχείο Αχλάδας στην Π.Ε. Φλώριναςkke_bannerΗ Κοινοπραξία εταιριών ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ, που διαχειρίζεται το ορυχείο Αχλάδας στην ΠΕ Φλώρινας, προχώρησε σε 35 διαθεσιμότητες και 6 απολύσεις εργαζομένων, ώστε να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις και να πιεστεί η ΔΕΗ Α.Ε να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους στην μεταξύ τους σύμβαση. Δεν φτάνει δηλ. η εκμετάλλευση που υποβάλει τους εργαζόμενους με τους μισθούς πείνας,  τις απλήρωτες υπερωρίες κ.α., τώρα τους απειλεί με την  ανεργία και την πείνα για να εξακολουθήσει την ικανοποίηση των συμφερόντων της.

Η απειλή ότι το Ορυχείο θα κλείσει σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της κοινοπραξίας δείχνει το μέγεθος του εκβιασμού αφού η λειτουργία του συνδέεται και με τη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης τον οποίο τροφοδοτεί προκαλώντας ανησυχίες και στους εργαζόμενους του σταθμού.

Τα γεγονότα στο Ορυχείο Αχλάδας αναδεικνύουν τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας και της λειτουργίας του με βάση το καπιταλιστικό κέρδος.

Ευθύνη έχει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που, σε συνέχεια των προκατόχων της,  υλοποιεί την απελευθέρωση στην αγοράς της ενέργειας, καθώς και οι εκλεγμένοι στην τοπική Διοίκηση, που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις συνέπειες και υποκριτικά στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων.

Μόνος δρόμος για να ικανοποιηθεί η ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αξιοπρεπείς μισθούς, για φθηνή ενέργεια για το λαό, για προστασία του περιβάλλοντος είναι η ενέργεια να πάψει να αποτελεί εμπόρευμα και να γίνει κοινωνικό αγαθό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός για:
– Την άμεση και χωρίς καθυστερήσεις επιστροφή του συνόλου των εργαζομένων στην δουλειά.
– Να σταματήσει κάθε προσπάθεια καταπάτησης των μισθολογικών, ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
– Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (Ε.Μ.Β.Ε.) σε επιστημονικό –τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων.
– Να τηρηθούν στο ακέραιο οι περιβαλλοντολογικοί όροι και να γίνουν όλες οι εργασίες που προβλέπονται από τις μελέτες στη λειτουργία του Ορυχείου, τα μέτρα για την αποκατάσταση των εκτάσεων που αξιοποιούνται και για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής  

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.