Ανακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Κοζάνης για το νέο ασφαλιστικό



kozani_zografiaΜπήκαμε στο έκτο χρόνο από την επίθεση που δεχόμαστε σε ότι με αγώνες και θυσίες καταφέραμε να κερδίσουμε. Αρχικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατοπινά των (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) με τα μνημόνια τους, τους εφαρμοστικούς νόμους και τις δανειακές συμβάσεις τους, μας τσάκισαν. Κατοπινά Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, συνέχισαν στον ίδιο χαβά ψηφίζοντας νέο μνημόνιο, με νέα καταστρεπτικά μέτρα. Τα κόμματα αυτά πλήρωσαν για τις πολιτικές τους και την ίδια στιγμή το σύστημα ανέσυρε τις εφεδρείες του. Την χαριστική βολή έρχεται να δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ήρθε στην κυβερνητική εξουσία με την υπόσχεση ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Αντί γι’ αυτό μας φόρτωσε ένα τρίτο μνημόνιο, το πιο επαχθές και καταστροφικό αφού αυτό έρχεται να εφαρμοστεί πάνω στα προηγούμενα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξυπηρετεί τι σύστημα όσο κανένας άλλος.

Θα χρειαζόταν πολλές σελίδες για να περιγράψουμε τον σφαγιασμό που έχει γίνει σε ότι με αίμα και θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια κατακτήσαμε και το πληρώσαμε με την δουλειά και τον αγώνα μιας ζωής. Δεν χρειάζονται λεπτομερείς περιγραφές, τα ζούμε καθημερινά στην ζωή μας, στις οικογένειες μας, στα παιδιά μας.

Αναφέρουμε ορισμένα ζητήματα:

Οι περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, δώρα, δεν έχουν τελειωμό. Μετά τις τελευταίες περικοπές οι συντάξιμες αποδοχές έχουν μειωθεί, κατά 44% τις κύριες και 64% τις επικουρικές που τις καταστούν προνοϊακά βοηθήματα.

Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άμεση και έμμεση αύξηση της φορολογίας

Οι εμπορευματικές αλλαγές στην υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψή οδήγησαν στον να μην έχουμε υγεία, να πληρώνουμε γιατρούς, νοσοκομεία, εξετάσεις και φάρμακα που υπαγορεύονται σε λίστα.

Ο ΕΟΠΥΥ έγινε αυτό που σωστά προβλέπαμε, Επιχείρηση Ολικής Περικοπής Υπηρεσιών Υγείας, για να σπρώξουν την υγεία σε ιδιώτες.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέα επώδυνα μέτρα το επόμενο διάστημα.

Την κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2016, καθώς ο συμπληρωματικός του 2015, με νέα βάρη. Θα συνεχισθούν οι δόσεις της εφορίας για το 2015, καθώς και η πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ που θα καταργείτο.

Νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές οδηγεί στην εξαφάνιση τους. Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα εφαρμόζεται και στις κύριες συντάξεις.

Επανεξέταση όλων των συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους ανεξαρτήτων ηλικίας με ένταξη των αποφάσεων του συμβουλίου επικρατείας που δικαιώνουν ένα μέρος των περικοπών στην λογική της επανεξέτασης.

Νέο υπολογισμό στις συντάξιμες αποδοχές σε όσους βγαίνουν στην σύνταξη από την 1.1.15 με σημαντική νέα μείωση και με σφαγιασμό των κατώτερων συντάξεων από 486€ σε πρώτη φάση στα 392€ με προοπτική μύωσης στα 240€ το 2017.

Σταδιακή περικοπή του ΕΚΣΑΣ με μείωση 20% από τον Μάρτη του 2016 και ολική το 2017 ή το 2019.

Συνάδελφοι-φισσες,
Όλα αυτά τα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, τα ίδια εκβιαστικά διλλήματα και την φοβία απέναντι στους εργαζόμενους και τον λαό προκειμένου να υλοποιήσουν τις πιο βάρβαρες πολιτικές της Ε.Ε και του κεφαλαίου, σπέρνοντας κοινοβουλευτικές αυταπάτες.

Τόσο για εμάς όσο και για τις νέες γενιές δεν υπάρχει δρόμος πίσω. Μπροστά μας βρίσκετε η πείνα, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, ανασφάλιστη χωρίς δικαιώματα εργασία.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και σε ότι θα ακολουθήσει, μια είναι η απάντηση. Να δυναμώσουμε την δράση μας και τους αγώνες μας για την ανασύνταξη του συνταξιουχικού κινήματος με βάση τις απαιτήσεις του σήμερα.

Διαφορετικά θα ήταν η κατάσταση αν η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων ήταν οργανωμένοι στα σωματεία τους και συμμετείχαν στον αγώνα.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντισυνταξιουχικών αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων, μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που ψηφίστηκαν τα περασμένα χρόνια.
Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα πριν τις περικοπές
Άμεση επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης
Να σταματήσουν οι κρατήσεις από τον Ιούλη του 2015 που επιβλήθηκαν με τους νόμους 4051/12 και 4093/12 (Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας)
Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της αποκλειστικής δημόσιας και δωρεάν υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους
Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων και των εργαζομένων στο κλάδο της υγείας
Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων
Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
Να καταργηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων ανά έτος για τα τελευταία 5 χρόνια για την απονομή μειωμένης σύνταξης.
Να εφαρμοσθούν οι δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε όλους τους συνταξιούχους άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και προαπαιτούμενα

Απορρίπτουμε την θεωρία των ισοδυνάμων, πρόκειται για εφεύρημα στην λογική του διαίρει και βασίλευε. Διαμορφώνουμε τα αιτήματα μας με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής- λαϊκής οικογένειας.

Είμαστε σε ετοιμότητα αμέσως μόλις η κυβέρνηση φέρει στην βουλή το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα να προχωρήσουμε σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις, σε γενική απεργία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.