«Τον μαρασμό στον Δήμο Κοζάνης και την περιοχή τον φέρατε εσείς με τις πολιτικές 30 χρόνων» – Απάντηση του Δήμου Κοζάνης στον συνδυασμό του Λ. Μαλούταdimarxeio_kozanis

«Οι πολλές μισές αλήθειες δεν κάνουν μια ολόκληρη αλήθεια»

Η παράταξη «Ενότητα για το Δήμο Κοζάνης»,  προκειμένου να απαντήσει, στα όσα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης για την οικονομική κατάσταση του Δήμου αλλά και σε  δηλώσεις του Αντιδημάρχου Γιώργου  Βαλαή, επέλεξε μια στείρα παράθεση αριθμών, προκειμένου να συσκοτίσει την πραγματικότητα και όχι να την διαφωτίσει. Επιλέγει να πει μισές αλήθειες. Και οι μισές αλήθειες δεν δημιουργούν μια αλήθεια.

Παραθέτει μια σειρά από στοιχεία, τα οποία όμως είναι επιλεκτικά και δεν επιτρέπουν στην διεξαγωγή σαφών συμπερασμάτων, αλλά παρόλα αυτά εμείς καταρχήν θα θέσουμε μερικά θέματα:

1. Αναφέρονται στις ρυθμίσεις των ληξιπροθέσμων οφειλών και του συμψηφισμού μεταξύ Δήμου και Δημοσίου, αλλά δεν κάνουν καμιά νύξη για το πως δημιουργήθηκαν αυτά, με ποιόν τρόπο και από ποιούς! Στις 24 του μηνός οι περισσότεροι Δήμοι στην Ελλάδα θα εισπράξουν χρήματα στα ταμεία τους από τα παρακρατηθέντα, ο Δήμος Κοζάνης όμως ΟΧΙ καθώς τα συμψηφίσαμε στο παρελθόν με οφειλές στο Ελληνικό Δημόσιο.

2. Αναφέρονται στα κέρδη που παρουσίασε ο Ισολογισμός του Δήμου για το 2013 και 2014, αλλά δεν αναφέρουν πως αυτά τα κέρδη είναι μόνο λογιστικά. Επί της ουσίας ο Δήμος μας είναι ελλειμματικός και συνεχίζει να παράγει ζημιές και νέα χρέη που η παρούσα Δημοτική Αρχή καλείται να διαχειριστεί.

3. Στο ανακοίνωση γίνεται αναφορά, όχι όμως εκτεταμένη στον δανεισμό του Δήμου. Ο Δήμος Κοζάνης ετησίως πληρώνει πάνω από 1.000.000 ευρώ για τοκοχρεολύσια. Βέβαια θα άξιζε να δει κανείς, ποιες ανάγκες οδήγησαν στην σύναψη αυτών των δανείων και ποιες επί της ουσίας κάλυψαν. Έχει διαπιστωθεί πως πολλά δάνεια ενώ συνήφθησαν για να καλύψουν συγκεκριμένο σκοπό, εν τέλει οδηγήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση, π.χ. το Δάνειο από την ΕτΕπ για την αγορά του κτιρίου της Γεωργικής Ένωσης, το οποίο παρά το ότι εκταμιεύτηκε γι αυτόν τον σκοπό, επί της ουσίας αγνοείται ποιες ανάγκες κάλυψε!

4. Γίνεται επίσης  αναφορά σε διάφορες αγορές και απαλλοτριώσεις που έκανε ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιες από αυτές βέβαια δεν έχουν τακτοποιηθεί οικονομικά, υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις κατά του Δήμου, με άμεσο τον κίνδυνο κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια προβλέπεται πως οι δικαστικές αποφάσεις που θα κληθούμε να διαχειριστούμε μπορεί να φτάσουν σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσό. Οφείλουμε βέβαια να αναφέρουμε πως όλες οι αποφάσεις δεν αφορούν μόνο τον πρώην Δήμο Κοζάνης, αλλά και άλλους πρώην καποδιστριακούς Δήμους.

5. Σε δηλώσεις του ο κ. Μαλούτας κατακρίνει την Δημοτική Αρχή για την επιλογή να αδρανοποιηθεί η ΔΕΠΕΠΟΚ, όταν όμως γνωρίζει πολύ καλά πως από 1-1-16 δεν θα έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί, ενώ το ‘όραμα της ΖΕΠ΄ θα παραμένει ‘όραμα. Βέβαια η ΔΕΠΕΠΟΚ, σταδιακά είχε μετατραπεί από φορέας υλοποίησης ενός οράματος σε φορέα υλοποίησης πελατειακών σκοπιμοτήτων και θα άξιζε να γίνει μια αξιολόγηση και ένας έλεγχος σε βάθος της εταιρείας ώστε να δούμε τι πραγματικά συνέβη στην εταιρεία.

6. Aπό την ανακοίνωση μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει μια σημαντική αντίφαση.  Από την μια αναγνωρίζει ως αφετηρία για τα οικονομικά δεδομένα την 1-1-2011, οπότε αποστασιοποιείται από το παρελθόν της 20χρονης τότε Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κοζάνης, από την άλλη όμως επιλέγει να φανεί ως συνεχιστής των θετικών της συγκεκριμένης μακροχρόνιας θητείας. Θα πρέπει επιτέλους στην παράταξη Ένότητα’ να αποφασίσουν ποια κληρονομιά διεκδικούν, ειδάλλως ας αποκηρύξουν την 20χρονη θητεία της παρουσίας της  συγκεκριμένης αρχής στο Δήμο Κοζάνης.

Η παράθεση στοιχείων  και περιστατικών για το ποιά είναι τα οικονομικά δεδομένα και η ιστορία στην οικονομία διαχείριση του Δήμου θα μπορούσε να καταλάβει σελίδες επί σελίδων. Το βασικό όμως είναι πως  σήμερα τα οικονομικά του Δήμου είναι σε ιδιαίτερα δραματική κατάσταση, απόρροια της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγω της σπάταλης οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων χρόνων. Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι και αναγνωρίζουμε πως τα τελευταία χρόνια έγινε προσπάθεια να συμμαζευτούν τα πράγματα, είναι σαφές όμως,  όσο και αν θέλουν μερικοί να βγουν από το κάδρο των ευθυνών, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ναι, τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν όλα λάθος αλλά οι ευθύνες για την σημερινή οικονομική μας κατάσταση είναι δεδομένες.

Ως ελάσσονα  αντιπολίτευση, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο  δείξαμε  χαρακτήρα σοβαρής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης, αποφεύγοντας τους εύκολους λαϊκισμούς και στηρίζοντας όποιες αποφάσεις  κρίθηκαν ωφέλιμες για τον Δήμο.

Σήμερα ως Δημοτική Αρχή, δεν έχουμε καμιά διάθεση να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, έχουμε την θέληση και την πρόθεση να εξορθολογικοποιήσουμε τα οικονομικά μας και να αρχίζουμε να σχεδιάζουμε ένα ανοιχτό και δημιουργικό Δήμο Κοζάνης. Τον μαρασμό στον Δήμο και την περιοχή δεν τον φέρνουμε εμείς, αλλά τον φέρατε ήδη εσείς με τις αδιέξοδες πολιτικές των τελευταίων 30 χρόνων που οδήγησαν την περιοχή σε βαθιά κρίση.

Τέλος, και χωρίς να κρυβόμαστε,  για να σταθεί ο Δήμος μας στα πόδια του θα πρέπει  να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, τις οποίες είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε, με μοναδικό γνώμονα το καλό του Δήμου. Είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες έχουν απαίτηση από εμάς να είμαστε χρήσιμοι και επωφελείς για τον τόπο και όχι «αρεστοί». Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Δήμος και η περιοχή πρέπει και μπορούν να βρουν τον δρόμο που τους αξίζει.

2 σχόλια στο άρθρο “«Τον μαρασμό στον Δήμο Κοζάνης και την περιοχή τον φέρατε εσείς με τις πολιτικές 30 χρόνων» – Απάντηση του Δήμου Κοζάνης στον συνδυασμό του Λ. Μαλούτα

  1. Σ αυτή τη χώρα είναι σίγουρο οτι φταίνε οι προηγούμενοι! Το θέμα είναι να βρεθούν οι ένοχοι να δικαστούν και να τιμωρηθούν.
    Δεν μπορεί να την πληρώνουν συνέχεια οι πολίτες. Τι κάνετε εκεί στο νέο δήμο?

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.