Στον απόηχο του 1ου Καφέ Πολυγλωσσίας στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες



111ujiyhgiugie

Το 1ο Καφέ Πολυγλωσσίας στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας με τίτλο «Αφυπνιζόμενοι στις γλώσσες και στους πολιτισμούς της έξω χώρας» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  11 Νοεμβρίου στις  5.30 μ.μ. στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου του ΤΕΙ στην Κοζάνη.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον ΟΑΠΝ του Δήμου Κοζάνης, την επιστημονική κοινότητα του  ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, και την Ομάδα ΔιΕπαφή Κοζάνης.

Το 1ο Καφέ Πολυγλωσσίας στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας ήταν μια αξέχαστη συνεύρεση γλωσσικών διαδρομών, γλωσσικής γεωγραφίας και αυτοβιογραφίας πολιτισμών. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν  οι φοιτητές του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας που προέρχονται από χώρες πιο μακρινές και πιο κοντινές μας, από χώρες της Ανατολής και της  Δύσης, φοιτητές  που σπουδάζουν στο  ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και είναι  από τη Συρία, το Ιράκ, την Αλβανία, τη Σερβία, την Βουλγαρία, την Ινδία, τη Ρωσία, καθώς και σπουδαστές Πομάκοι και Τουρκογενείς . Συμμετείχαν επίσης και φοιτητές του προγράμματος Erasmus από Πορτογαλία, Γαλλία, Πολωνία  και Ουκρανία.

Στο 1ο Καφέ πολυγλωσσίας του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας οι αλλόγλωσσοι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να αφηγηθούν τις γλωσσικές τους διαδρομές μέχρι  σήμερα, τη συνεύρεση της μητρικής τους γλώσσας με τις γλώσσες επαφής του ταξιδιού  τους,  τις επαφές τους με άλλες γλώσσες και πολιτισμούς.

222yukyfuukyu

Το Καφέ Πολυγλωσσίας στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι το 4ο του Δήμου Κοζάνης και το πρώτο που διοργανώνεται πανελλαδικά σε επίπεδο Ανώτατης Εκπαίδευσης, έχοντας ως βασικούς στόχους:

οι αλλόγλωσσοι φοιτητές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με συνομηλίκους τους συναδέλφους από την ίδια ή άλλη χώρα και να επικοινωνήσουν  μεταξύ τους πίνοντας καφέ και ανταλλάσσοντας εμπειρίες.
να μιλήσουν για την ιδιαίτερη τους πατρίδα ο καθένας, για τις γλώσσες που χρησιμοποιούν και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά που τις διακρίνουν.
να αναπτύξουν οικειότητα μεταξύ τους και  να αισθανθούν ότι αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινότητας  του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας,

Ο ΟΑΠΝ για τη συνεργασία ευχαριστεί θερμά:

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας κ. Ασημόπουλο και τις καθηγήτριες Αγάπη Αλτίνη και Σταυρούλα Ταβουλτζίδου, που επιμελήθηκαν και συντόνισαν την όλη εκδήλωση εκ μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ.
Την κ. Αργυρώ Μουμτζίδου, ειδική σε θέματα πολυγλωσσίας, για την επιστημονική καθοδήγηση της εκδήλωσης.
Τα μέλη της ομάδας ‘ΔιΕπαφή Κοζάνης’, και ειδικότερα την κα Ελένη Τζημοπούλου και κ. Βασίλη Τρίκο, για τη σημαντική τους συμβολή στην εκδήλωση
Τη σκιτσογράφο – συγγραφέα Τέτη Σώλου για την επιμέλεια της αφίσας του 1ου Καφέ Πολυγλωσσίας στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας
Τον κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο, καθηγητή του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης στο τμήμα Γραφικών Τεχνών, για την πρωτότυπη εικαστική του παρέμβαση στο χώρο, καθώς και τον κ. Γρηγόρη Φράγκο για τη συμβολή του στη διακόσμηση του χώρου .
Τον κ. Απόστολο Καραγιάννη, καθηγητή Εικαστικών  του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης για το επιπλέον καλλιτεχνικό υλικό της εκδήλωσης.
Το τεχνικό προσωπικό και το εστιατόριο του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.
αλλά
κυρίως τους αλλόγλωσσους φοιτητές του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, που ανταποκρίθηκαν στην  πρόσκληση του καφέ και μοιράστηκαν με τόσο άμεσο και συγκινητικό τρόπο τις γλωσσικές και πολιτιστικές τους διαδρομές και ανέδειξαν τους  παράλληλους και συγκλίνοντες δρόμους καθώς και τις γέφυρες που δημιουργούν με μοναδικό τρόπο οι γλώσσες.

333yukjhyujg

Το παρακάτω βίντεο είναι του Δημήτρη Στραβού:

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.