Τοποθέτηση του Συμβούλου Περιφερειακής Ανάπτυξης Κων/νου Καραμάρκου για το Κοινωνικό Κεφάλαιο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας



karamarkos_kostasΚοινωνικό κεφάλαιο στην περιφέρεια υπάρχει και μάλιστα πολυάριθμο και πολυθεματικό, όμως φαίνεται πως δεν αξιοποιείται μεθοδικά από ένα «θεσμικό δίκτυο» που δραματικά απουσιάζει. Ένα τέτοιο θεσμικό δίκτυο θα έπρεπε να απαρτίζεται από φορείς της αυτοδιοίκησης, κοινωνικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και πολίτες. Τα δίκτυα αυτά στην ανεπτυγμένη Ευρώπη σήμερα είναι καταλύτες αλληλεπιδράσεων μεταξύ φορέων δημοσίου & ιδιωτικού τομέα και προσώπων που σχετίζονται μεταξύ τους κυρίως γεωγραφικά.

Ενώ φαίνεται λοιπόν να υπάρχει αξιόλογο κοινωνικό κεφάλαιο, απουσιάζει το θεσμικό δίκτυο το οποίο θα το αξιοποιήσει παραγωγικά για την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων κοινωνικής συνοχής. Το γεγονός αυτό δίνει μια ερμηνεία για την χαμηλή ανάπτυξη & υστέρηση στην περιοχή ευρύτερα.

Πως λοιπόν μπορεί να δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό θεσμικό δίκτυο που θα στοχεύσει στην αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου, με ποια θεματική θα πρέπει να ασχοληθεί και ποιοι θα έπρεπε να το στελεχώσουν;
Α. Η θεματική ενότητα σε προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από την απασχόληση.
Β. Η δημιουργία του τοπικού θεσμικού δικτύου απασχόλησης και ενδεχόμενα ο συντονισμός πρέπει να ανήκει στην αυτοδιοίκηση, συνεπικουρούμενη ισότιμα από κοινωνικούς εταίρους.

Το δίκτυο θα πρέπει υποχρεωτικά να πλαισιώνεται από τους φορείς κοινωνικού κεφαλαίου που σχετίζονται άμεσα με την απασχόληση.

Βασικά αξιώματα – συνθήκες :
Α. για να συμμετέχει οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπος των εταίρων του δικτύου πρέπει να σχετίζεται επιστημονικά, επαγγελματικά ή θεσμικά σε θέση ευθύνης με τον τομέα της απασχόλησης
Β. το δίκτυο απασχόλησης θα διαθέτει ένα ευέλικτο σχήμα εκπροσώπησης και διοίκησης
Γ. το δίκτυο θα λειτουργεί άτυπα μεν, με σαφείς διαδικασίες δε
Δ. τα μέλη του θα δεσμεύονται για την παραγωγή έργου προς όφελος των πολιτών που αναζητούν εργασία ή βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης προς αυτήν
Ε. το δίκτυο θα μπορεί να εκπροσωπεί και να διεκδικεί πόρους και θεσμικές ρυθμίσεις από το κεντρικό κράτος, κινούμενο κυρίως σε δράσεις και πρωτοβουλίες που δεν αναλαμβάνουν οι αρμόδιοι φορείς.

Καραμάρκος Κώστας
Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης  

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.