Στα 5.192.106 € το χρέος του δήμου Σερβίων – Βελβεντού κατά τον ορκωτό λογιστή, με έντονους διαξιφισμούςssdytkjtyutyyuo

Στα 5.192.106,57 € είναι οι συνολικές υποχρεώσεις (χρέος) του δήμου Σερβίων-Βελβεντού (αναλύεται σε υποχρεώσεις προς προμηθευτές, πιστωτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς κ.α. στο ποσό των 3.350.461,22 € και σε μακροπρόθεσμες  υποχρεώσεις-δάνεια στο ποσό των 1.641.645,35 €), σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού με ημερομηνία 31.12.2014 που συντάχτηκε από ορκωτό λογιστή.

Παρά την διαπίστωση ότι το χρέος εμφανίζεται σε απόλυτους αριθμούς μειωμένο σε σχέση με του αντίστοιχου ισολογισμού του 2010, οι δυο πλευρές (νυν και πρώην δημοτική αρχή) συνέχισαν τους …διαξιφισμούς, κατά τη συζήτηση του θέματος έγκρισης του ισολογισμού του 2014 στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού της Παρασκευής 30.10.2015. Με την πλειοψηφία να διατείνεται ότι το αναγραφόμενο χρέος επιβαρύνεται με την οφειλή των 468.000 € προς τη ΔΕΗ (δεν εγγράφεται κατά πάγια τακτική στις υποχρεώσεις στον ισολογισμό) καις τις υποχρεώσεις προς τρίτους από δικαστικές αποφάσεις πέραν των 302.288 € που είναι κατά τον ορκωτό λογιστή οι επισφαλείς υποχρεώσεις των οποίων «η τελική έκβαση δεν είναι δυνατόν να προβλεφτεί», με τον δήμαρχο Α. Κοσματόπουλο να προσθέτει ότι «κάθε μέρα έρχονται και καινούργιες δικαστικές αποφάσεις από προμηθευτές».

Η προηγούμενη δημοτική αρχή και νυν μείζων αντιπολίτευση (Β. Κωνσταντόπουλος) υποστήριξε ότι το πόρισμα επιβεβαιώνει ότι το χρέος είχε μειωθεί δραστικά, αναφέροντας  ότι η οφειλή προς τη ΔΕΗ και οι επισφαλείς υποχρεώσεις από δικαστικές αποφάσεις ίσχυαν ανάλογα και την αντίστοιχη περίοδο που είχε αναλάβει ο ίδιος σαν δημοτική αρχή, προσθέτοντας ακόμη ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εγγραφές που απομειώνουν το χρέος, όπως είναι οι υποχρεώσεις των  δημοτών (δημοτικά τέλη, νερό κ.α.) και των λοιπών χρεωστών του δήμου που ανέρχονται στο ποσό του 1.843.2015,75 € και το υπόλοιπο από διαθέσιμες «καταθέσεις όψεως ή προθεσμίας» για έργα που ανέρχονται στο ποσό των 2.512.305,57 €.

87f87f87f878giΜέσα από τις τοποθετήσεις πολλών συμβούλων, που στην πλειοψηφία τους συσκότισαν την εικόνα των πραγματικών  οικονομικών υποχρεώσεων (υπήρξαν και κάποιες σωστές προσεγγίσεις), θα σταθούμε στην ρεαλιστική -κατά την άποψή μας- τοποθέτηση του εντεταλμένου συμβούλου  της συμπολίτευσης Μίλτου Ζορμπά που αποτυπώνει ως ένα βαθμό την πραγματικότητα, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «Θα το πω ευθέως. Το συνολικό χρέος σε απόλυτα νούμερα ναι μειώθηκε, από τα 9.000.000 ή τα 7.800.000 € στα 5.192.000 €. Το θέμα είναι αν έπρεπε να μειωθεί τόσο ή ακόμη περισσότερο… Δεν μετράει μόνο το χρέος. Μετράει η σχέση των εσόδων με το χρέος. Και η ροή εσόδων έχει μειωθεί, π.χ. όταν αναλάβατε η μηνιαία τακτική επιχορήγηση ήταν 360.000 € και τώρα είναι 197.000 €, η ΣΑΤΑ έχει να έρθει εδώ και έξι μήνες και τότε είχατε λάβει και 2.000.000 € για ανεξόφλητες οφειλές… Η εικόνα που πρέπει να περάσουμε στους δημότες είναι  ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική δυσκολία και ασφυξία σε καθημερινές λειτουργικές δαπάνες…». Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο αντιδήμαρχος οικονομικών Δημήτρης Κουκάλης , αναφέροντας ότι «είμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή.

Έχουμε μεγάλη οικονομική ασφυξία και από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα…».

Τελικά ο ισολογισμός -αυτό ήταν το θέμα της συνεδρίασης- του Οικονομικού Έτους 2014 (κλείσιμο 31.12.2014) υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τους Π. Λιάκο, Ν. Γεωργακόπουλο, Ε. Δισερή, Ν. Λαζαριώτη και Θ. Κυριακίδη να τον καταψηφίζουν (με διαφορετικό αιτιολογικό ο καθένας).

Συν.: Ισολογισμός 31.12.2014, Έκθεση ορκωτού λογιστή

Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Στα 5.192.106 € το χρέος του δήμου Σερβίων – Βελβεντού κατά τον ορκωτό λογιστή, με έντονους διαξιφισμούς

  1. πρωτη φορα αριστερα!

    - Edit

    Απαντήστε

    Το θέμα δεν είναι το χρέος, αλλά κατα πόσο μπορεί να εξυπηρετηθεί. Τώρα, αν ο Δήμος Σερβίων μπορεί να εξυπηρετεί τέτοια ποσά, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

  2. Μπράβο στον Δήμο σας! Είμαστε εμείς, αλλά είστε κ εσείς..! Ο γιατρός ήξερε τι παραλάμβανε μετά τις εκλογές ή σαν τον δικό μας μετά από μήνες έμαθε από ορκωτούς τα χρέη;;;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.