Με λαμπρότητα και επισημότητα η Σιάτιστα γιόρτασε την απελευθέρωσή της – Δείτε φωτογραφίες



DSC_2689

Με  λαμπρότητα και επισημότητα η Σιάτιστα γιόρτασε τα 103 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους με σειρά εκδηλώσεων.

Την παραμονή Τρίτη 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου και τελέστηκε εσπερινός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιάτιστας κ.κ. Παύλο  στο λόφο του Υπολοχαγού Καπιτσίνη. Το Εξωκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου είναι δωρεά της Σιατιστινής  Ναούμας Δημ. Ταχμιντζή, Φιλολόγου, ως φόρος τιμής στους πεσόντες της μάχης της 4ης Νοεμβρίου 1912. Μετά το τέλος του εσπερινού ο Μητροπολίτης δώρησε στην κα Ταχμιντζή το σταυρό του Αγίου Δημητρίου. Η κα Ναούμα Ταχμιντζή, φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για την παρουσία του και μίλησε για τη δωρεά αυτή. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο πεσόντων. Στη συνέχεια, έγινε σύντομη ομιλία από τον Λαογράφο και πρώην Διευθυντή της Μανουσείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας κ. Γεώργιο Μπόντα. Στο τέλος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιάτιστας κ. Δίκος παρέδωσε στον Σεβασμιότατο μία πλακέτα με χαραγμένα τα ονόματα των ηρώων της μάχης της 4ης Νοεμβρίου του 1912, για να παραμείνει στον Ιερό Ναό, τονίζοντας ότι η έρευνα για τους πεσόντες της μάχης συνεχίζεται.

Στις εκδηλώσεις παρέστη ο Δήμαρχος Βοΐου, ο Βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι ως εγγονός του αρχηγού εθελοντικού σώματος Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Βουλευτής Ν. Κο΄ζανης Γεώργιος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Σταύρος Γιαννακίδης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιάτιστας Στέργιος Δίκος, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι συλλόγων Κρητών και αγωνιστών της μάχης της 4ης Νοεμβρίου και Συλλόγων της Σιάτιστας.

Το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου η Ομοσπονδία  Σωματείων Αποκορώνου Χανίων πραγματοποίησε το καθιερωμένο Κρητικό γλέντι στο ξενοδοχείο «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ» παρουσία της Δημοτικής Αρχής και του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης.

Κατά την έναρξη της βραδιάς έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Δημάρχου Βοΐου Δημητρίου Λαμπρόπουλου και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Γιάννη Τερεζάκη, του Περιφερειακού Συμβούλου Κρήτης Νίκου Γιαννούλη, των Προέδρων Συλλόγων Κρητών και του Προέδρου του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης. Ακολούθησε παρουσίαση κρητικών χορών από το χορευτικό τμήμα της Ομοσπονδίας, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι γλέντησαν υπό τους ήχους της Κρητικής λίρας και γεύτηκαν παραδοσιακά κρητικά φαγητά και σιατιστινό κρασί.

Ανήμερα της 4ης Νοεμβρίου το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον κ. Αναστάσιο Δάρδα, Διδάκτορα Ιστορικής Θεολογίας ΑΠΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της 4ης Νοεμβρίου του 1912 κατά την οποία απελευθερώθηκε η Σιάτιστα από τον τουρκικό ζυγό.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Βοΐου Δημήτριο Λαμπρόπουλο, τον Βουλευτή Ν. Κοζάνης Γεώργιο Κασαπίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, τον υποδιοικητή της 9ης Ταχιαρχίας Πεζικού Αντισυνταγματάρχη Δημήτριο Μπολομήτη, τον Αστυνομικό Δ/ντη Κοζάνης Ιωάννη Βακουφτσή, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Σιάτιστας Σωκράτη Δημόπουλο, τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης Επιπυραγό Γεώργιο Μπάτζιο, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κρήτης Νίκο Γιαννούλη, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σιάτιστας Στέργιο Δίκο, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, από την Παγκρήτιο Ένωση Μανώλη Μακριδάκη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων Μανώλη Θυμιανό, από την  Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Χανίων κατάθεσε στο Ηρώο ο Πρόεδρος Γιάννης Τερζάκης, στην προτομή Παπαμαλέκου ο Βαρδής Μπραουδάκης, στην προτομή Αναστασάκη η Μαίρη Χατζηδάκη, από τον Σύλλογο Βαμιανών Αττικής κατάθεσε στην προτομή Παπαμαλέκου ο Πρόεδρος και απόγονος του Παπαμαλέκου Μανώλης Κωνσταντουδάκης, από τον Σύλλογο Φρεδιανών Αττικής ο Μανώλης Μακριδάκης, από τον Σύλλογο Κισαμιτών Αττικής ο Πρόεδρος Ελευθέριος Λουπασάκης, στην προτομή Παπαμαλέκου ο εγγονός του Μιχαήλ Αναστασάκη και ο πρέσβυς επί τιμής Βασίλειος Σημαντηράκης, στην προτομή Αναστασάκη ο Πρόεδρος του Τοπικού Σπηλιάς Κισάμου Δήμου Πλατανιάς Χανίων Γεώργιος Μπερτάκης, τον εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης Σιάτιστας,  εκπρόσωπο του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, την Πρόεδρο του Συλλόγου Σιατιστέων  Αθηνών  -Πειραιώς Κασσιανή Δικαιουλάκου, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης Ευάγγελο Παπαγιώτα και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Σιάτιστας.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Φώτης Κεχαγιάς, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Βοΐου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, και ο Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης Ιωάννης Παπαδέλης.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη παρέλαση στην κεντρικό οδό Μεγ. Αλεξάνδρου, από μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βοΐου, μέλη Συλλόγων της Κρήτης, του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης «Η Αγία Παρασκευή», του σώματος εθελοντριών  – νοσηλευτριών του Περιφερειακού Τμήματος Κοζάνης  του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τις γυναίκες του ΚΑΠΗ Σιάτιστας, του Ιππικού Συλλόγου Σιάτιστας «Ο Άγιος Μόδεστος», του Ιππικού Συλλόγου «Μακεδονομάχοι»  και της Φιλαρμονική του Δήμου Βοΐου.

Ακολούθησε δεξίωση στο Δημαρχείο για τους επισήμους και τον κόσμο.

Η Δημοτική Αρχή Βοΐου ευχαριστεί και  συγχαίρει όλους τους μαθητές για την άψογη εμφάνισή τους στην παρέλαση, καθώς και τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής των σχολείων, τους εκπροσώπους Συλλόγων της Κρήτης, τον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης, το Περιφερειακό Τμήμα Κοζάνης του Ε.Ε.Σ., το ΚΑΠΗ Σιάτιστας και τη Φιλαρμονική του Δήμου για τη συμμετοχή τους στην παρέλαση, αλλά και όλο τον κόσμο που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.