Το ΚΚΕ για τα νέα εργατικά ατυχήματα στο Ορυχείο Μαυροπηγής και για τα ισοδύναμα, τη νέα σαπουνόφουσκα της κυβέρνησηςkke_bannerΔιευρύνεται ακατάπαυστα ο αριθμός των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στα ορυχεία της ΔΕΗ Α.Ε., στην Π.Ε. Κοζάνης, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη μείωση του προσωπικού, αλλά και την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, που έχουν σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Στην μακριά λίστα των θανατηφόρων, προστέθηκε ένα ακόμη, στις 29.10.2015, στο Βόρειο Πεδίο του ορυχείου Μαυροπηγής στην Κοζάνη. Πρόκειται για έναν 54χρονο εργαζόμενο, που σκοτώθηκε στο χώρο στάθμευσης και ελέγχου των εργολαβικών φορτηγών. Ο εργαζόμενος ήταν ιδιοκτήτης του φορτηγού και δούλευε σε εργολάβο της ΔΕΗ καθώς λόγω της ανεργίας αναγκάστηκε να δουλεύει ο ίδιος το φορτηγό του στα ορυχεία, μισθώνοντάς το σε εταιρείες.

Το θανατηφόρο έγινε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης των φορτηγών – οχημάτων αναδόχων, στο ορυχείο Μαυροπηγής. Ο εργαζόμενος είχε κατέβει για να κάνει έλεγχο στο φορτηγό του, το οποίο για άγνωστο λόγο, μετακινήθηκε και τον καταπλάκωσε, συντρίβοντας το κρανίο του.

Να σημειώσουμε ότι, όλα αυτά συνέβησαν, μια εβδομάδα μετά από την Ημερίδα για τα εργατικά ατυχήματα, που είχε διοργανωθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και τη Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, της ΔΕΗ.

Μια μέρα αργότερα, στο ίδιο ορυχείο, σημειώθηκε εργατικό ατύχημα, ευτυχώς όχι θανατηφόρο, όταν ο οδηγός εργολαβικού φορτηγού, φέρεται να ξέχασε την καρότσα του ανοιχτή, κατά την επιστροφή του από τον χώρο απόθεσης, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με γέφυρα, η καρότσα να αποκολληθεί και ο οδηγός να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.
Ο μεγάλος αριθμός των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και των ταραυματισμών, είναι αποτέλεσμα της ικανοποίησης της ανάγκης για μεγαλύτερη κερδοφορία των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων, μιας και η κερδοφορία τους περνάει μέσα από τη μείωση του κόστους που απαιτούν τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Πολιτική που υπηρετήθηκε πιστά από όλες τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υλοποιώντας την απελευθέρωση στην αγορά της ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

•    Την ολοκληρωμένη διερεύνηση των δύο εργατικών ατυχημάτων, την απόδοση των ευθυνών και την κάλυψη των νέων αναγκών της οικογένειας του σκοτωμένου εργαζόμενου.
•    Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ.
•    Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (Ε.Μ.Β.Ε.) σε επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή,  καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων.
•    Τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
•    Την τύχη όλων των εκθέσεων που συνέταξε και διαβίβασε στην αρμόδια εισαγγελική αρχή η Ε.Μ.Β.Ε. σχετικά με τα προαναφερθέντα ατυχήματα.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

«Ισοδύναμα» …η νέα «σαπουνόφουσκα» της συγκυβέρνησης

Μετά την ψήφιση του 3ου «αριστερού» μνημονίου, η «δεύτερη φορά» αριστερή κυβέρνηση εφηύρε μια φρέσκια καραμέλα, «τα ισοδύναμα».

Δεν υπάρχει μέρα που να μην ξεφουρνίζει κι ένα «ισοδύναμο» για τα μέτρα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και προκαλούν την αντίδραση του λαού.

Πρόκειται για ωμή κοροϊδία, που έχει ως στόχο να ανανεώσει τις προσδοκίες του λαού από την κυβέρνηση, να τον καθηλώσει σε στάση αναμονής. Πολύ περισσότερο που η όλη επιχείρηση αποπροσανατολισμού συνοδεύεται και από «φανφάρες» περί δικαιοσύνης των μέτρων που αποφασίζει η κυβέρνηση, ξέροντας καλά ότι αντιλαϊκά μέτρα θα είναι και τα όποια «ισοδύναμα» και τα «παράλληλα προγράμματα», γιατί θα τσακίζουν τα απομεινάρια των λαϊκών δικαιωμάτων στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Το «ισοδύναμο» της κατάργησης του 5ευρω στα νοσοκομεία βρέθηκε με την αύξηση από 4% σε 6% για τις κύριες συντάξεις και 6% για πρώτη φορά στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του κλάδου Υγείας.

Για να μην επιβάλει ΦΠΑ 23% στις δομές τις ιδιωτικής εκπαίδευσης, ένα μέρος των οποίων αφορά άμεσα χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, η κυβέρνηση λέει ότι θα αυξήσει τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων! Δηλαδή, αυτά που θα γλιτώσει ένα νοικοκυριό από την αύξηση των τιμών στα φροντιστήρια και στα άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (που ακμάζουν εξαιτίας των κενών στο κρατικό σύστημα της Εκπαίδευσης), θα τα πληρώσει στο πολλαπλάσιο μέσα από τα τέλη κυκλοφορίας!

Η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να συμμαζευτούν τα οικονομικά των Ταμείων και ειδικά των επικουρικών. Γι’ αυτό το σκοπό οι προηγούμενοι θέσπισαν τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που προβλέπει αυτόματες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ανάλογα με τα ελλείμματα των Ταμείων. Τώρα, το υπουργείο Εργασίας προτείνει ως «ισοδύναμο» για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα τη συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης, που θα σημάνει την κατάργηση της δεύτερης. Έτσι, θα εκλείψει κάθε λόγος να εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», αφού πλέον δεν θα υπάρχουν επικουρικές συντάξεις! Τέτοιο είναι το μέγεθος της κοροϊδίας σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Στους αγρότες η κυβέρνηση προτείνει ως «ισοδύναμα» για τη βαριά φορολογία μια σειρά από φοροαπαλλαγές και άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες όμως απευθύνονται μόνο σε μεγαλοαγρότες.

Έτσι τα «ισοδύναμα» πάνε και έρχονται, υπηρετώντας ακριβώς τον ίδιο στόχο με τα μέτρα που υποτίθεται ότι αντικαθιστούν. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το να φορτώσουν στο λαό την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, από την οποία έχει να κερδίσει μόνο το κεφάλαιο.

Η ψευτιά των «ισοδύναμων» πρέπει να κοπεί μαχαίρι από το λαό. Να καταλάβει η κυβέρνηση ότι χάνει την ικανότητα να τον κοροϊδεύει και να τον κρατάει παροπλισμένο στην αναμονή. Το μοναδικό ισοδύναμο των εργαζομένων που έχει πιθανότητες να αντιπαλέψει αυτήν τη βαρβαρότητα είναι η οργάνωση και η ταξική απάντηση.

Η συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων θα αποτελέσει ξεκάθαρο μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
4-11-2015

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.