Επιμορφωτική ημερίδα στην Κοζάνη με θέμα: «Η συμβολή της μουσικής και της ποίησης στην προώθηση της φιλαναγνωσίας»



kozani_zografiaΟ Σύλλογος Π.Ε. Κοζάνης  διοργανώνει  επιμορφωτική ημερίδα – βιωματικό εργαστήριο, με θέμα: «Η  συμβολή της μουσικής και της ποίησης στην προώθηση της φιλαναγνωσίας» με εισηγήτρια την κα Κατερίνα Τζαβάρα , νηπιαγωγό, συγγραφέα, την Παρασκευή   6  Νοεμβρίου 2015 και , ώρες 17.00-20.00, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης.

Βασικός στόχος κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού είναι η  αυθόρμητη γνωριμία και προσέγγιση του έργου των σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών από τα παιδιά και η δημιουργική αξιοποίησή του μέσα στη σχολική καθημερινότητα με απώτερο σκοπό την παραγωγή πρωτότυπου πολιτιστικού έργου από τους μαθητές και την εφαρμογή αρχών πολιτισμού σε κάθε έκφραση της κοινωνικής συμπεριφοράς τους.

Στο α΄ μέρος της συνάντησης θα παρουσιαστεί ένα σύντομο θεωρητικό πλαίσιο για τη διδακτική προσέγγιση των ποιημάτων και την αξία της μουσικής επένδυσης των δημιουργικών μας δράσεων στο σχολείο. Ακόμη, παραδείγματα διδακτικών εφαρμογών στην τάξη με  σκοπό α) την αξιοποίηση της μελοποιημένης ποίησης στο σχολείο μέσα από διαθεματικές δράσεις (η περίπτωση του Οδυσσέα Ελύτη) και β) την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας μέσα από τη συνολική (φωνή-λόγος-σώμα-μίμηση-αφήγηση-πράξη) βιωματική συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες που προκύπτουν από τη γνωριμία των παιδιών με τη μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.

Στο β’ βιωματικό μέρος οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν σε μικρές ομάδες παιχνίδια εικαστικής, θεατρικής εμψύχωσης και φιλαναγνωσίας, με αφορμή  γνωστά μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη..

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ :Κυριακόπουλος  Χρήστος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Κατερίνα Τζαβάρα γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι  απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ, αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ., του τμήματος μετεκπαίδευσης στη Γενική Αγωγή του Διδασκαλείου του Α.Π.Θ. και καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, με σπουδές φωνητικής και πιάνου. Κατέχει πιστοποιητικό κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση από τη Δομή Δία Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. Είναι κάτοχος master από το Τ.Ε.ΦΑ.Α του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στα προγράμματα φυσικής δραστηριότητας και αγωγής υγείας για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Εργάστηκε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση σε θέσεις διδακτικές και διοικητικές. Σήμερα εργάζεται ως νηπιαγωγός, είναι συγγραφέας παιδικών και εκπαιδευτικών βιβλίων και παραδίδει επιμορφωτικά σεμινάρια Διδακτικής της Παιδαγωγικής. Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ(International Board on Books for Young People)- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της SCBWI (Society of Children’s Book Writers and Illustrators) και αρθρογραφεί σε εκπαιδευτικά blogs και ηλεκτρονικά έντυπα ποικίλης ύλης.

Από τις εκδόσεις βιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ έχουν εκδοθεί 23 έργα της.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.