Στο «ψυγείο» η Δυτική Μακεδονία με τα μέτρα της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης – Θα αντιδράσουν οι επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;petrelaio_thermansis

Του Σπύρου Κουταβά από το vetonews.gr:

Το Υπουργείο Οικονομικών με διαρροές προαναγγέλλει την έκδοση της υπουργικής απόφασης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, με νέα πιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για το 2014 ήταν 35 λεπτά ανά λίτρο και χορηγήθηκε σε περίπου 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά. Όμως 350.000 δικαιούχοι περιμένουν ακόμη και σήμερα να εισπράξουν την τελευταία δόση, συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Το διαπραγματευτικό αποτέλεσμα της κυβέρνησης με τους εταίρους για το επίδομα θέρμανσης του 2015 είναι ότι για φέτος θα διατεθούν τα μισά χρήματα από το 2014.

Δηλαδή από τα 210 εκατ. ευρώ του 2014, η δαπάνη έχει συρρικνωθεί φέτος στα 105 εκατ. Ευρώ. Η «επιτυχία» της κυβέρνησης στο παραπάνω θέμα θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι δικαιούχοι.

Ποιοι δικαιούχοι όμως θα περιοριστούν; Όσοι κατοικούν στην Κρήτη τις Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα και την νότια Πελοπόννησο; η το μέτρο θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα για όλη την Ελλάδα; Από τις διαρροές του υπουργείου διαπιστώνουμε ότι το μέτρο θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα.

Τα νέα αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια:
Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα έως 12.000 € (από 30.000 € πέρυσι)
Έγγαμος χωρίς παιδιά: Ετήσιο εισόδημα έως 20.000 € (από 40.000 € πέρυσι)
Έγγαμος με 1 παιδί: Ετήσιο εισόδημα έως 22.000 € (από 43.000 € πέρυσι)
Έγγαμος με 2 παιδιά: Ετήσιο εισόδημα έως 24.000 € (από 46.000 € πέρυσι)
Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Ετήσιο εισόδημα έως 26.000 € (από 49.000 € πέρυσι) Μονογονεϊκές οικογένειες: Ετήσιο εισόδημα έως 22.000 € (από 43.000 € πέρυσι)
Επιβάλλονται νέα αυστηρότερα περιουσιακά κριτήρια

Συνολική αντικειμενική αξία ακινήτων: Έως 100.000 € για τους άγαμους (από 200.000 €)
Έως 150.000 € για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες (από 300.000 €)

Εάν ισχύσει η νέα ρύθμιση με τα παραπάνω κριτήρια τότε οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα 24.500 € που μένει στην Κοζάνη, η στην Καστοριά, τα Γρεβενά και την Φλώρινα, ναι!! δεν θα δικαιούται επίδομα θέρμανσης. Επίσης εάν ένα νέο ζευγάρι έχει ένα παιδί και το οικογενειακό τους εισόδημα είναι 22.500 € επίσης δεν θα δικαιούται επίδομα. Επίσης δεν θα δικαιούται επίδομα Θέρμανσης εάν τα περιουσιακά τους στοιχεία ξεπερνούν τα 150.000 €!!

Σε όσους σκέφθηκαν τα κριτήρια οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις.

Οι κάτοικοί της δυτικής Μακεδονίας, της πιο ορεινής και πιο παγωμένης περιφέρειας της χώρας λόγω αυτής της συνθήκης έχουν ένα επιπλέον κόστος ζωής στην καθημερινότητα τους σε σχέση με τον κάτοικο της Αττικής της Κρήτης της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου.

Από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Απριλίου η θέρμανση είναι απαραίτητη για κάθε σπίτι αλλά με διαφορετική ένταση ανάλογα την τοποθεσία και το υψόμετρο. Επίσης η ένδυση και η υπόδηση λόγω ψύχους είναι στοιχείο που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό ενώ δεν είναι υποδεέστερη η πρόσθετη δαπάνη για τον εξοπλισμό και τα ελαστικά του αυτοκινήτου. Ακόμη η επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των εμπορικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από παρατεταμένο χειμώνα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για τους πολίτες της περιφέρειας.

Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση και οι επιτελείς δεν παίρνουν καθόλου υπ΄οψιν τους τα παραπάνω στοιχεία στο σχεδιασμό τους και αντί να ανακουφίσουν, ισοπεδώνουν στο όνομα της οριζόντιας αντιμετώπισης του προβλήματος. Εάν ισχύσουν τα νέα κριτήρια πολλοί δικαιούχοι που δεν συγκαταλέγονται στους πλούσιους αλλά ούτε καν στην λεγόμενη μεσαία τάξη θα μείνουν χωρίς επίδομα θέρμανσης. Και καλά εάν μένουν στην Κρήτη την Μεσσηνία την Λακωνία και τα νησιά του Αιγαίου και την Πελοπόννησο με πρόχειρα μέσα μπορεί να περάσουν την σύντομη μπόρα του χειμώνα. Με τους κατοίκους της δυτικής Μακεδονίας τι θα συμβεί;

Το σίγουρο είναι ότι οι εμπνευστές των κριτηρίων του υπουργείου Οικονομικών είναι επιπόλαιοι, με ελάχιστη σχέση με την πραγματική και κανονική ζωή στα διαμερίσματα της χώρας.

Οι επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Δυτική Μακεδονία θα πρέπει να εξηγήσουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου το πρόβλημα. Να αναδείξουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής ακόμη και να προτείνουν ισοδύναμες λύσεις. Οι επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά καί της ΝΔ πρέπει να τρέξουν όσο είναι καιρός, δεν πρέπει να επιτρέψουν να ισχύσει αυτή η ρύθμιση.

Για να δούμε θα πάρουν πρωτοβουλίες;

2 σχόλια στο άρθρο “Στο «ψυγείο» η Δυτική Μακεδονία με τα μέτρα της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης – Θα αντιδράσουν οι επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

 1. ΚΟΖΑΝΙΤΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

  - Edit

  Απαντήστε

  ΣΙΓΟΥΡΑ! ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ! ΑΙΝΤΕ ΑΙΝΤΕ…

 2. πρωτη φορα αριστερα!

  - Edit

  Απαντήστε

  πρωτη φορα αριστερα δεν θελατε; λουστείτε την τωρα και μην ψαχνετε ψυλλους στα αχυρα. και να θεσουν το θεμα στην ηγεσία, δεν προκειται να γινει κατι.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.