Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. Ομίλου ΔΕΗ και το ΣΕΕΝ για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο ορυχείο Μαυροπηγήςsillogos_ptixiouxon_mixanikon_deiΜια εβδομάδα μόλις μετά την Ημερίδα για τα εργατικά ατυχήματα που διοργάνωσαν η Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και η Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΔΕΗ, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ακόμη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ εργαζόμαστε  κάτω από ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες και τώρα προσθέτουμε στον μακρύ κατάλογο ένα ακόμη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που έλαβε χώρα στο ορυχείο Μαυροπηγής.

(Ο 54χρονος ιδιοκτήτης φορτηγού εργαζόμενος σε εργολάβο, κάτω από συνθήκες που ακόμη διερευνώνται   τραυματίστηκε θανάσιμα).

Η Ασφάλεια στους χώρους εργασίας θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για κάθε εργαζόμενο.

Οι θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι για τον έλεγχο και την επίβλεψη όπως είναι η επιθεώρηση εργασίας και η επιθεώρηση μεταλλείων θα πρέπει, η πρώτη να στελεχωθεί και η δεύτερη να μεταφερθεί επιτέλους στην περιοχή μας, ώστε να έχουν ουσιαστική εποπτεία για τα θέματα της υγιεινής και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων της Δ. Μακεδονίας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια  στην οικογένεια του εκλιπόντος.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

somateio_ergazomenon_energeiaΤην υποκρισία της εργοδοσίας , φορέων, κομμάτων, συνδικαλιστών ανέδειξε το νέο έγκλημα στο Ορυχείο Μαυροπηγής. Μια μόλις βδομάδα μετά την ημερίδα της ΔΕΗ για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας ηρθε να επιβεβαιωθεί από τη ζωή  η σκληρή πραγματικότητα του ανταγωνισμού και τους κέρδους στους χώρους εργασίας που έφερε η απελευθέρωση /ιδιωτικοποίηση στην οποία συμφώνησαν όλοι μαζί.

Το νέο έγκλημα συντελέστηκε σε εργολαβία στο ορυχείο Μαυροπηγής, όπου οδηγός φορτηγού άφησε την τελευταία του πνοή, όταν στην προσπάθεια του να ελέγξει μηχανική βλάβη, το όχημα κύλισε για αδιευκρίνιστους μέχρι τώρα λόγους, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Το γεγονός έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες (θανατηφόρα και μη) που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Όπως τονίζαμε και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, οι εργαζόμενοι (είτε είναι μισθωτοί, είτε ιδιοκτήτες φορτηγών) εργάζονται σε καθεστώς γαλέρας. Είναι γνωστός ο καθημερινός αγώνας για έστω ένα δρομολόγιο επιπλέον, με 10ωρα και 12ωρα. Οι κίνδυνοι για τους ίδιους και για τους γύρω τους είναι μεγάλοι. Οι περισσότεροι από τους οδηγούς φορτηγών είναι για μήνες απλήρωτοι, ενώ αυτοί που είναι ιδιοκτήτες φορτηγών έχουν μεγάλα χρέη στις τράπεζες.

Αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να μείνουν έξω από τις πύλες των ορυχείων. Είναι φυσιολογικό να τους βασανίζουν και να τους δημιουργούν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, να τους αποσπούν την προσοχή που είναι απαραίτητη να επιδεικνύει ο κάθε εργαζόμενος για την ασφάλεια τη δική του και των γύρω του.

Σε κάθε περίπτωση όμως το καθεστώς που δημιουργεί αυτή τη ζούγκλα με τους εργολάβους, αλλά και γενικότερα με την εντατικοποίηση της εργασίας που υπάρχει είναι η απελευθέρωση αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας κι ο ανταγωνισμός όπως επιβάλλεται από την ΕΕ και την τρόικα. Τα κέρδη των αφεντικών είναι βαμμένα με αίμα κι αυτή η κατάσταση θα χειροτερεύσει με τα νέα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την περαιτέρω απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας που επιτάσσει το τρίτο μνημόνιο.

Απαιτούμε:
Κατάργηση των εργολαβιών και μαζικές προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Στελέχωση και ουσιαστική λειτουργία με ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας και της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας.
ΔΕΗ στην υπηρεσία του λαού κι όχι των κερδών των αφεντικών.

Το ΣΕΕΕΝ συμπεριλαμβάνει στο πλαίσιο δράσης του το ζήτημα της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και καλούμε τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή.

ΟΧΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ – ΑΓΩΝΑ ΤΩΡΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΕΚΡΟ!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.