Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την απόλυση εργαζόμενης σε πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης στον Δήμο Κοζάνης



Η Δημοτική Αρχής Κοζάνης προέβη σε μια πρωτοφανή απόφαση, απόλυσης εργαζόμενης σε πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης. Συγκεκριμένα η εργαζόμενη δούλευε σε Δημοτικό Παιδικό Σταθμό ως μαγείρισσα, ενώ παράλληλα εκτελούσε καθήκοντα τραπεζοκόμου και λάντζας. Στην αρχή του τρέχοντος μήνα, όταν η εργαζόμενη πήγε στη δουλειά της, της είπαν να περάσει από τη διοίκηση για να πάρει την απόλυσή της.

Την απόλυση της εργαζόμενης εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού για τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις του Δήμου, με το πρόσχημα της άρνησης εκτέλεσης εργασίας και της απρεπούς συμπεριφοράς.
kke_banner
Η αλήθεια είναι ότι η απόλυση, την οποία ενέκρινε η Δημοτική Αρχή της συμπαράταξης ΣΥΡΙΖΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (Τόπος να ζεις), είναι άδικη, παράνομη και εκδικητική. Μέσω αυτού του τρόπου θέλουν να κρατάνε και αυτούς τους εργαζόμενους, με τα ελάχιστα δικαιώματα, τρομοκρατημένους, ώστε να δουλεύουν αδιαμαρτύρητα, όπου τους το επιβάλουν.

Άλλωστε στον συγκεκριμένο Δήμο, αυτή την περίοδο εργάζονται πάνω από 150 άτομα σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας (πέντε μήνες εργασίας), καλύπτοντας θέσεις στις οποίες θα έπρεπε να υπηρετεί μόνιμο προσωπικό, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των πολιτών.

Είναι γνωστό πως με πρόσχημα την προσπάθεια επίλυσης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις επέβαλαν τα προγράμματα της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας ή αλλιώς 5μηνης απασχόλησης, όπως ονομάζονται σήμερα. Προγράμματα που συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα, αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα, καθώς καλούνται να καλύψουν καθήκοντα πέρα από αυτά για τα οποία προσελήφθησαν, έχοντας ή όχι την απαραίτητη ειδίκευση. Και όλα αυτά συμβαίνουν υπό ένα απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς, έναντι 495 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ηλικία πάνω από 25 χρόνια και 427 ευρώ για όσους έχουν ηλικία κάτω από 25 χρόνια.

Αποδεικνύεται γι’ ακόμη μια φορά ότι μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα επιτυγχάνεται η ανακύκλωση της ανεργίας και η δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα και διεκδικήσεις.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβεί  η κυβέρνηση για:

Την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης απόλυσης εργαζόμενης στο πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης.

Την πληρωμή των εργαζόμενων στα προγράμματα αυτά κάθε μήνα, να έχουν δικαίωμα σε άδεια και ασθένεια με πληρωμή, σε βιβλιάριο ασθενείας από την πρώτη μέρα, καθώς και για να υπάρξει στοιχειώδης προστασία αυτών και των οικογενειών τους, με επίδομα ανεργίας για όλους, όταν τελειώνει το Πρόγραμμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, για φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.