Θ. Καρυπίδης για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης: «Σε περίπτωση που δεν το πετύχουμε, δεν θα ξαναπάω στην Ποντοκώμη και ούτε θα ξανασχοληθώ με τα κοινά»yitfytfytguui

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου συνέντευξη τύπου σχετικά με τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης.

Δείτε τα όσα ειπώθηκαν στο βίντεο του KOZANILIFE.GR

Ο κ.Θεόδωρος Καρυπίδης, μεταξύ άλλων τόνισε :

“Τα ζητήματα των μεταγκαταστάσεων όλων των οικισμών που πλήττονται από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Δ.Ε.Η , τα βλέπουμε εν συνόλω.

Το στοίχημα με το χρόνο, θα το κερδίσουμε γιατί οι κάτοικοι δεν δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Οι κάτοικοι της Ποντοκώμης, έχουν ταλαιπωρηθεί τα μέγιστα και γι’αυτό έχουμε πάρει ορισμένες πρωτοβουλίες.

Έχουμε συγκροτήσει μία αρμόδια επιτροπή, με τη συμμετοχή πρώτα της τοπικής κοινωνίας της Ποντοκώμης, για να υπάρχει μία συνεχή ενημέρωση στο τοπικό συμβούλιο, αλλά και στους κατοίκους για το πώς τρέχουν οι διαδικασίες.

Οι όποιες πωτοβουλίες θα παίρνονται σε ευθεία συνενόηση με την κοινωνία.

Η κοινωνία, προς στιγμήν πήγε να διχαστεί…Σας τονίζω πώς στις μέρες της θητείας μας ο οικισμός θα μετεγκατασταθεί.

Σε περίπτωση που δεν το πετύχουμε αυτό, δεν θα ξαναπάω στην Ποντοκώμη και δεν θα ξανασχοληθώ με τα κοινά.

Δεν είναι ένα στοίχημα προσωπικό είναι ένα μήνυμα ενότητας.

Επιζητούμε τη συνεργασία της Δ.Ε.Η , έτσι ώστε να υπάρξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο.

Η Δ.Ε.Η δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκε με τέτοιο τρόπο η οποία δείχνει ότι στο παρελθόν κυνηγούσε την ουρά της”.

Ο Αντιπερφεριάρχης Κοζάνης κ.Πλακεντάς πρόσθεσε πώς οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων των κατοίκων, θα ξεκινήσουν από τις 2 Νοεμβρίου 2015 και θα ολοκληρωθούν στις 11 Δεκεμβρίου 2015, βάση του επωνύμου του καθενός.

Ο κ.Λευτέρης Ιωαννίδης, μεταξύ άλλων τόνισε :

Σε συνέχεια των όσων αναφέρθηκαν επιβεβαιώνω τη σταθερή μας απόφαση για συνεργασία έτσι ώστε η προσπάθεια που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και έχει επιταχύνει το βηματισμό της να είναι έγκαιρη και με αίσιο αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών και των συμμετοχικών διαδικασιών που υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη  Δημοτική Αρχή και προωθούμε ενισχυμένα σας ενημερώνουμε, συμπληρωματικά με όσα αναφέρθηκαν και για τα παρακάτω :

1.    Η πολεοδομική μελέτη του νέου οικισμού εγκρίθηκε από το Κεντρικό ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ του ΥΠΕΚΑ (στις 05/12/2014) για να προωθηθεί στο Νομοπαρασκευαστικό Τμήμα για προετοιμασία του Σχεδίου ΠΔ έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης που, στη συνέχεια, θα σταλεί στο Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ).

2.    Σε ότι αφορά στη παλαιά γραμμή ΟΣΕ έκτασης περίπου 14,5 στρ. που διέρχεται από την υπόψη περιοχή μετεγκατάστασης, η ΓΑΙΑΟΣΕ έλαβε απόφαση παραχώρησης προς το Δήμο Κοζάνης έναντι συμφωνημένου αντιτίμου από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης και θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες.

3.    Για τη διευθέτηση των ιδιοκτησιών των κατοίκων του παραπλεύρως οικισμού Αργίλου, έκτασης 27 στρ. περίπου, μέσα στο χώρο της μετεγκατάστασης Ποντοκώμης, έχουν αποτυπωθεί τα αγροτεμάχια από την ΑΝΚΟ, συντάχθηκαν οι κτηματολογικοί πίνακες και ξεκίνησαν οι διαδικασίες ανταλλαγής με τα αναλογούντα οικόπεδα.

4.    Οι γραμμές υπερυψηλής τάσης που διέρχονται από την επιλεγείσα θέση μετεγκατάστασης καθώς και από την οριοθετηθείσα περιοχή του ΓΠΣ Κοζάνης, θα μετατοπισθούν σε εφαρμογή απόφασης που έλαβε το Δ.Σ. της ΔΕΗ που εξακολουθεί να ισχύει με πρόσφατο έγγραφό της.
Για το υπόψη έργο χαράχθηκε η νέα όδευση και εκδόθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι.

5.    Τα θέματα των παραπάνω περιπτώσεων 2, 3 και 4 θεωρούμε ότι θα επιλυθούν και για το λόγο αυτό δεν λήφθηκαν υπόψη «ως προβλήματα» κατά το σχεδιασμό της υπό έγκριση πολεοδομικής μελέτης και οι αντίστοιχες εκτάσεις εντάχθηκαν στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

6.    Με το σκεπτικό ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές επί της πολεοδομικής μελέτης (ήδη το Κεντρικό ΣΥΠΟΘΑ την ενέκρινε), αναλάβαμε πρωτοβουλίες με αλληλοκαλυπτόμενες φάσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι απαιτούμενοι χρόνοι.

7.    Θα εντατικοποιήσουμε τις επαφές με τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ Α.Ε. έτσι ώστε να επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα μετατόπισης των γραμμών υψηλής τάσης από τη νέα θέση του οικισμού Ποντοκώμης και γενικότερα από το χώρο που καλύπτει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Κοζάνης.

Για το θέμα της υποβολής Αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για απόκτηση οικοπέδων στο νέο οικισμό Ποντοκώμης:

–    ο Δήμος Κοζάνης θα διαθέσει τον αναγκαίο χώρο καθώς και προσωπικό για την παροχή Υποδειγμάτων Αιτήσεων, την παραλαβή των συμπληρωμένων Αιτήσεων και τον αρχικό έλεγχο πληρότητας των δικαιολογητικών, ενημερώνοντας επιτόπου τον ενδιαφερόμενο για τις πιθανές ελλείψεις, με την παράδοση του Δελτίου Ελέγχου Πληρότητας Αίτησης,

–    η ΑΝΚΟ ολοκλήρωσε ήδη την αναγκαία ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δίνει τη δυνατότητα παραλαβής, κωδικοποίησης και συστηματοποίησης των Αιτήσεων, εξαγωγής στατιστικών στοιχείων, διασταύρωσης δεδομένων και κάθε άλλου παραδοτέου χρήσιμου για τη διαχείριση όλης της πληροφορίας που θα συλλεγεί, μέχρι και τη διανομή των οικοπέδων στους δικαιούχους.

Όπως γίνεται αντιληπτό το θέμα της μετεγκατάστασης ενός οικισμού είναι σύνθετο και χρονοβόρο.

Απαιτεί συνεργασίες και επιτάχυνση των διαδικασιών για τις οποίες και δεσμευόμαστε.

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Θ. Καρυπίδης για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης: «Σε περίπτωση που δεν το πετύχουμε, δεν θα ξαναπάω στην Ποντοκώμη και ούτε θα ξανασχοληθώ με τα κοινά»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.