Ο Ερωτόκριτος του Β. Κορνάρου από την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη ΚοζάνηςΗ Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης παρουσιάζει τον Ερωτόκριτο του Β. Κορνάρου μέσα από την πρώτη έντυπη έκδοση του, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, 8:00 μμ., στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.

Αφιέρωμα στον Ερωτόκριτο, με αφορμή την πρώτη εντυπωμένη έκδοση του ποιήματος του Β. Κορνάρου που έγινε στη Βενετία από το τυπογραφείο Βόρτολι, το 1713, και βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη Γρεβενών, πραγματοποιεί η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο, το Σύλλογο Κρητών Ν. Κοζάνης “Η Μεγαλόνησος” και τη στήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Κοζάνης, την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, στις 8:00 μμ.

Για το αριστούργημα της Κρητικής λογοτεχνίας θα μιλήσουν οι Διαμαντούλα Νάκα, φιλόλογος και Ζαγκανίκας Σίμος, διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Γρεβενών. Συμμετέχει το συγκρότημα “Ερωτόκριτος” του Μιχάλη Ματζίρη.

Η μυθιστορία σε δεκαπεντασύλλαβους στίχους, που έγραψε ο Βιτσέντζος Κορνάρος τον 17ο αιώνα, δε σταμάτησε ποτέ να εμπνέει και να ταξιδεύει τους αναγνώστες της αιώνες τώρα. Κάθε φορά που διαβάζουμε τον Ερωτόκριτο, προσέχουμε κάτι καινούργιο, παρατηρούμε μια σημαντική λεπτομέρεια που μας είχε ξεφύγει, αντιλαμβανόμαστε ακόμη ένα σημάδι της δεξιοτεχνίας του ποιητή. Ο Ερωτόκριτος δεν είναι ένα βιβλίο που εξαντλείται με μία μόνο ανάγνωση. Ο Άγγλος μυθιστοριογράφος David Herbert Lawrence έκανε μερικές εύστοχες παρατηρήσεις για τέτοια «βαθιά» βιβλία. Γράφει: «Ένα βιβλίο ζει μόνο όταν έχει τη δύναμη να μας συγκινήσει, και να μας συγκινήσει διαφορετικά: μόνο όσον καιρό το βρίσκουμε διαφορετικό κάθε φορά που το διαβάζουμε» και συνεχίζει λίγο παρακάτω: «η αληθινή χαρά ενός βιβλίου έγκειται στο να το διαβάζουμε ξανά και ξανά, και να το βρίσκουμε πάντα διαφορετικό, να συναντούμε μια άλλη σημασία, ένα άλλο επίπεδο σημασίας.» Αυτό συμβαίνει με τον Ερωτόκριτο: κάθε φορά που τον διαβάζουμε, ανακαλύπτουμε κάτι καινούργιο, καθώς ζωγραφίζει, όπως σημειώνει ο Σεφέρης, «και τις ρίζες και το λουλούδι μαζί» των μικρών πραγμάτων του τόπου του, σέρνοντας τις μνήμες και τα αρώματα της Κρήτης ολόκληρης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.