Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Χρήστου Τσανασίδη με τίτλο: «Κι όμως… οι τοίχοι μιλάνε»Το απόγευμα του Σαββάτου 10/10/2015 στην αίθουσα του Κουκουλιδείου Πνευματικού Κέντρου Σιάτιστας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας συγγραφέα Χρήστου Τσανασίδη «Κι όμως …οι τοίχοι μιλάνε».

Την παρουσίαση προλόγισε η Προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής  Βιβλιοθήκης Σιάτιστας «Μανούσεια» κ. Ανδρομάχη Μπουσταντζή,  δίνοντας ταυτόχρονα και ένα σύντομο βιογραφικό του κ. Χρήστου Τσανασίδη. Τους παρισταμένους χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης κ. Αναστάσιος Δάρδας .

Από την όλη διαδικασία της παρουσίασης του βιβλίου φάνηκε ότι το βιβλίο με τίτλο « Κι όμως … οι τοίχοι μιλάνε » είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται σε πολλά επίπεδα από αναγνώστες με διαφορετική  προέλευση παιδείας και εκπαίδευσης. Η αναμφισβήτητη όμως ιδιαιτερότητά του  είναι   ότι έχει έντονη πρωτοτυπία αντιμετώπισης των σιατιστινών αρχοντικών, ότι  είναι  μια μελέτη του αρχοντικού Κερατζή-Τσανασίδη μέσα από τον φακό της Ιστορίας και της Κοινωνιολογίας.
    
Ο αναγνώστης χαίρεται τις εικόνες των τοιχογραφιών του αρχοντικού οι οποίες περιέχονται στο βιβλίο, διαβάζει την εικαστική ανάλυση που διατυπώνει γι’ αυτές ο συγγραφέας. Διαβάζει ευχάριστα ιστορικά στοιχεία,  τα οποία τον εισάγουν στην πολιτική και ιδεολογική «ατμόσφαιρα» της εποχής των τοιχογραφιών. Στη  συνέχεια, μελετώντας τις κοινωνιολογικές και οικονομικές πληροφορίες που ξεδιπλώνονται στο κείμενο, γνωρίζει σε ικανοποιητικό βαθμό επιστημονικούς όρους, όπως αστικοποίηση,  ιδεολογική ή οικονομική κρίση,  και τελικά οδηγείται αυτόνομα στην κατανόηση του υπότιτλου του βιβλίου: «Η διαχρονικότητα της ιδεολογικής κρίσης στην Ελλάδα και η μετάβαση από την αγροτική κοινωνία στον καπιταλισμό»,  δικαιώνοντας την προσπάθεια του συγγραφέα να «ακούσει» και ο αναγνώστης τα μηνύματα, που οι τοίχοι του αρχοντικού Κερατζή-Τσανασίδη εκπέμπουν.  
     
Οι κυρίες Αικ. Ζωγράφου και Καλλιόπη Μπόντα –Ντουμανάκη στην παρουσίαση του βιβλίου τόνισαν την   σαφήνεια με την οποία ο συγγραφέας παρουσιάζει  τα επιστημονικά θέματα που πραγματεύεται και την προσεγμένη συλλογιστική του, απόρροια και τα δυο της πολύ καλής ενημέρωσής του αλλά και ενός παιδαγωγικού ταλέντου διδασκαλίας –μετάδοσης που φαίνεται να έχει.
    
Την εκδήλωση  αυτή, που με  επιτυχία οργάνωσε και υποστήριξε τεχνικά η Δ/νση και το προσωπικό της Μανούσειας  Βιβλιοθήκης, παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σιάτιστας κ. Στέλιος Δίκος, πολλοί συμπατριώτες μας, φίλοι, συμμαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές του συγγραφέα κ. Χρήστου Τσανασίδη, ο οποίος και τους δεξιώθηκε .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.