Το μήνυμα του Δήμου Κοζάνης για την Παγκόσμια Ημέρα των ζώων

Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης  με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων που εορτάστηκε στις 4 Οκτωβρίου,  ενημερώνει τους πολίτες για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα συντροφιάς. Πριν από την απόκτηση ενός κατοικιδίου πρέπει  να ενημερωθούμε για τις απαιτήσεις του και να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το φροντίσουμε με υπευθυνότητα.

Η ανεύθυνη υιοθεσία ζώων είναι η σημαντικότερη αιτία δημιουργίας αδέσποτων.

Η εγκατάλειψη και η παράλειψη στείρωσης των κατοικιδίων μας έχει ως αποτέλεσμα  την  δημιουργία  νέων αδέσποτων με όλα τα προβλήματα που συνεπάγονται για την κοινωνία και για τα ίδια τα ζώα.

Αναφορικά με τη στάση των πολιτών απέναντι στα αδέσποτα ζώα θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Οι περισσότεροι αδέσποτοι σκύλοι δεν έχουν επιθετική διάθεση, παρά μόνο αν ενοχληθούν.

Δεν πρέπει να ενοχλούμε έναν σκύλο την ώρα που τρώει, κοιμάται ή βρίσκεται μαζί με κουτάβια.

Δεν πρέπει να πλησιάζουμε το πρόσωπό μας κοντά το πρόσωπο του σκύλου.

Σε περίπτωση που ένας σκύλος μας πλησιάσει απειλητικά πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να σταθούμε ακίνητοι  αποφεύγοντας την οπτική επαφή μαζί του.

Σε περίπτωση που μας δαγκώσει ένας αδέσποτος σκύλος πρέπει να επισκεφθούμε το νοσοκομείο και να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τα χαρακτηριστικά του προκειμένου να περισυλλεγεί  και να εξεταστεί από τον κτηνίατρο.

Τέλος, θα θέλαμε να προτρέψουμε τους συμπολίτες μας που επιθυμούν την απόκτηση σκύλου να υιοθετήσουν έναν αδέσποτο από το καταφύγιο του Δήμου, τον οποίο θα παραλάβουν υγιή, στειρωμένο εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.